Gazete İstasyon'da, Gazeteci- Yazar Faruk Balıkçı dosya haberinde; 25 Ocak 2001’de Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı’na çağrılan HADEP ilçe Başkanı Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'i yazdı.  


Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz, 25 Ocak 2001 yılında Silopi Jandarma Komutanlığına girdi ve bir daha haber alınamadı. Bir gazeteci olarak Tanış ve Deniz'in hikayesini Gazeteci Namık Durukan ile birlikte yazdığımız ‘Ölümün iki yakasında’ adlı kitabımızdan  yıl dönümleri nedeniyle  hatırlatarak yeniden kaleme aldım. 

2 binli yıllara girildiğinde rahat bir nefes alındığı günlerdi. Geceleri bile özgürce sokağa çıkılıyordu. 25 Ocak 2001 tarihinde HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in esrarengiz biçimde ortadan kaybolması yeniden karamsarlığa ve endişeye itti. 

Serdar Tanış 25 Ocak 2001 tarihinde yakını olan Eyüp Tanış ile birlikte bir telefon hattı başvurusu için Silopi PTT müdürlüğüne gitti. Çıkışta, ilçenin en kalabalık caddesinde, fiat marka mavi renkli yeni sayılabilecek özel bir otoda bulunan üç sivil giyimli şahıs tarafından arabaya binmeye zorlandılar. Araca binmeyi ret ederek ancak resmi olarak İlçe Merkez Jandarma Karakol Komutanlığına çağrılmaları durumunda gidebileceklerini söyleyip HADEP ilçe binasına girdiler.  Aradan bir saat geçtikten sonra Serdar Tanış’ı cep telefonundan arayan yakınları ve partili arkadaşları bağlantı sağlayamayınca endişelenmeye başladılar. Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdular. Ancak tatmin edici bir bilge edinemediler. Aynı zamanda Serdar Tanış’ın akrabası olan Avukat İdris Tanış, Savcılık ve İlçe Jandarma Komutanlığı ile yaptığı telefon görüşmesinden de bir sonuç alamadı. Jandarma Komutanlığından bir yetkili adı geçen şahısların İlçe Komutanlığına hiçbir şekilde gelmediklerini, gözaltına alınmadıklarını belirtti.

Bu gelişmeler üzerine Tanış ve Deniz’in yakınları ‘Gözaltında kaybolduklarından’ endişe ederek, savcılığa suç duyurusunda bulundular. Onları nizamiye kapısına bırakan Ömer Sansur ile kapıda selamlaştıkları İsa Kanat ve Hamit Belge tanık gösterildi ve ifadeleri alındı. Başlatılan adli soruşturma boyunca, Silopi Cumhuriyet savcılığı ve Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, adı geçen şahısların gözaltına alınmadığı ve Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı’na girdiklerinin ilgili jandarma yetkililerince doğrulanmadığı, avukatlara ifade edildi. Olayın kamuoyuna yansıması üzerine Şırnak Valiliği, bir hafta sonra yazılı açıklama yaparak, iddiaların doğru olmadığını adı geçen şahısların 25 Ocak günü bir iş takibi için İlçe Jandarma Komutanlığı’na geldiklerini ve yarım saat içinde buradan çıktıklarını duyurdu. Bunun üzerine HADEP Genel sekreteri Avukat Mahmut Şakar ve beraberindeki Genel Merkez yöneticilerinde oluşan bir heyet, Silopi’ye gitmek istedi. Ancak, il sınırlarında girişleri engellendi. Cizre ilçesinden geri çevrildiler. Aynı uygulama gazetecilere yapıldı. 

Gelelim olayın yani fotoğrafın arka yüzüne

Silopi ilçesinde ilçe örgütünü kurmak isteyen HADEP’li yetkililer, 10 Kasım 2000 tarihinde Silopi’de herhangi bir yetkiliyle temas kuramayınca ellerindeki dosya ile ayrılmak zorunda kaldılar. Başlarına bir durum  gelebileceği kaygısıyla İlçe örgütünün başına getirilen Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’i de beraberlerinde Diyarbakır’a götürdüler.

Silopi ilçe teşkilatının atama dosyası, Serdar Tanış’ın başvurusu üzerine Diyarbakır 2.Noter aracılığıyla Silopi kaymakamlığına gönderildi. 2 Ocak tarihinde de Tanış’ın resmen ataması yapıldı. Aynı gün Tanış’ın babası Şuayip Tanış, İkamet ettiği Cizre’den Silopi’ye giderken Jandarma tarafından yolda durdurularak Şırnak İl Jandarma Alay Komutanlığı’na götürüldü. Alay Komutanı Levent Ersöz Şuayip Tanış’tan oğlunun 4 Ocak günü Alay komutanlığına gelerek kendisiyle görüşmesini istedi. Şırnak Alay Komutanlığını telefonla arayan Tanış ise Levent Ersöz’e işlerinin yoğunluğu nedeniyle gelemeyeceğini bildirdi. Ersöz, karakola hemen gelmemesi halinde bir daha Şırnak’a girmemesini istedi. Tanış,8 Ocak Tarihinde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık’a yazdığı dilekçeleri HADEP Diyarbakır İl örgütüne bıraktı. Bu dilekçelerinde Silopi’de HADEP’in teşkilatlanma çalışmaları sırasında kendisi ve ailesinin maruz kaldığı baskıları ve Şırnak Alay Komutanı Levent Ersöz’ün yaptığı ölüm tehditlerini anlatıyordu. 

Tanış ve Deniz tam 76 gün sonra ilçeye dönebildi ve 9 Ocak 2001 tarihinde HADEP İlçe örgütünü kurdu. Ancak, ilçe başkanlığı Tanış’a sadece 16 gün kısmet olabildi….

Yarın…Tanış ve Deniz olayında çelişkili ifadeler 

( Kaynakhttps://www.gazeteistasyon.com/haber/deniz_ve_tanis_22_yil_once_boyle_kayboldu-36736.html )

Editör: Haber Merkezi