İSTANBUL- Gezi Davası’nda verilen cezalara tepki gösteren Taksim Dayanışması, adliye önünde “Adalet Nöbeti” başlattığını duyurdu.

Gezi Parkı protestoları nedeniyle yargılanan iş insanı Osman Kavala ile 16 hak savunucusunun yargılandığı Gezi Davası’nda, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Bunun yanı sıra Can Atalay, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay ve Yiğit Ekmekçi ise 18 yıl ceza verildi. Ceza verilen Yapıcı, Atalay, Mater, Özerden, Kahraman, Altınay ve Ekmekçi mahkeme salonunda tutuklandı.

Mahkeme heyetinin verdiği karar adliye önünde protesto edildi.  Protesto eylemine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker’in yanı sıra pek çok hak savunucusu katıldı.

SUÇLARI GEZİ PARKI’NIN PARK OLARAK KALMASI

Burada ilk olarak söz alan CHP’li Özgür Özel, hukukun ve adaletin gereğinin yapılmadığını söyledi. Özel, “Ülkeyi yöneten tek adamın gönlü yapıldı. Kendi kendini atamış biri, beraat kararlarını tanımıyor. Mahkeme bağımsızlığını tanımayan, kuvvetler ayrılığını ayakları altında ezen birisi, anayasal bu hakları tanımadığı için aslında kendini tanımıyor. Kendinin meşrutiyetini ortadan kaldırıyor. Düştüğü derin çaresizlikten ötürü, son derece barışçıl Gezi’yi ve insanları şeytanlaştırıyor. Bu hedef göstermenin son noktasıdır.  72 yaşındaki Mücella Yapıcı’yı cezaevine koyacak kadar küçülmüş, alçalmış ve buna tenezzül eden birisinin bizim karşımızda dizleri titremektedir. Biz birlikte oldukça korkmayacağız. Saray rejimin korkak efendileri tir tir titreyecek” diye konuştu.

‘ERDOĞAN MAHKUM OLACAKTIR’

Gezi’yi kumpas olarak değerlendiren Özel, “And olsun ki; beraat etmiş Gezi’yi yeniden yargılananlardan, serbest bırakılmış Kavala’yı cezaevi önünde ‘casusluk var’ deyip, bu gün ise ‘casusluk yok’  diyenlerden hesap soracağız. AKP’nin zulüm ettiği herkesin hesabını soracağız. Cezaevi parmaklıkları özgür, aydın insanları mahkum edemez. Kavala özgürdür. Bu gün tutuklanan bütün arkadaşlarımız özgürdür. Tarih önünde, Recep Tayip Erdoğan mahkum olacaktır, hesap verecektir” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’A DEĞİL TÜRKİYE’YE

HDP’li Filiz Kerestecioğlu, "Erdoğan’a değil, Türkiye halklarına seslenmek istiyorum" diyerek söz aldı. Kerestecioğlu, "Biz Gezi Parkı’nı kazandık, hafızamızı kaybetmeyelim. Eğer bu arkadaşlarımız mücadele etmeseydi, hep birlikte mücadele etmeseydik Taksim'in ortasında o inşaatlar olacaktı. Biz kazandık hazmedemediler. Ne zaman kazansak hazmedemeyecekler. Biz bir yol ayrımındayız halklarımız, artık bu tercihi yapma zamanındayız. Bizi kriminalize etmeye çalıştılar, yıllarca yaptılar. Şimdi bütün muhalefeti aynı şekilde ‘terörle' ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Bu yol ayrımında karar verme zamanıdır; demokratik, özgür bir Türkiye mi istiyoruz yorsa biat eden yargısıyla, başını kaldırmayan göz teması bile mahkemede kuramayan yargıçlarıyla yargılanmaya devam etmek mi istiyoruz. Biz bunu hak etmiyoruz, Türkiye halkları bunu hak etmiyor. Her alanda her cenahta siyasi tutsaklara özgürlüğü sağlayacak. Bugün alınan arkadaşlarımız canlarımızdır, suçları Gezi parkının Gezi parkı olarak kalmasıdır" dedi.

‘İTİRAZ ETMEYENLER KARARIN SORUMLUSUDUR’

Daha sonra söz alan TİP Milletvekili Ahmet Şık ise "Suç örgütü diyoruz. 14 yaşında gençler iktidarı mafya diye tanımlar iken tabi ki farklı hareket etmeyeceklerdi" dedi.

Çetelerle işbirliği yapanların bu kararları ses çıkarmayanlardan aldıkları cesaret ile alabildiğini söyleyen Şık, "Bugün bu meydanı doldurabilseydiniz o kadar rahat karar veremeyeceklerdi. İtiraz etmeyen herkes ama herkes bu kararın sorumlusudur. Bugünden sonra da yaşanacak her ihlalin sorumlusu bu sessizlik sarmalına teslim olmuş kendine muhalifim diyenlerdir" diye belirtti.

‘DEMOKRASİYİ MUHAKKAK GETİRECEĞİZ'

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise davanın iddianamesinin Saray'da yazıldığını ve hükmünün de Saray'da verildiğinin altını çizdi. "Arkadaşlarımızı çok yakında davul, zurnayla, milyonlarla karşılayacağız" diyen Tanrıkulu, Türkiye'ye muhakkak demokrasiyi getireceklerini dile getirdi.

‘MÜCADELE DEVAM EDECEK’

Taksim Dayanışması adına söz alan Akif Burak Atlar da ortada suç unsurlarına dair herhangi bir kanıt bulunmamasına rağmen yapılan tutuklamalara tepki göstererek, "Bizler adalete inanan, demokrasiye inanan, hukukun üstünlüğüne inanan bu memleketin demokrasi güçleri olarak bu kararı reddediyoruz" dedi. Kararın siyasi olduğunu vurgulayan Atlar, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganına devam edeceklerinin altını çizdi.

ADALET NÖBETİ BAŞLATILDI

Açıklamanın ardından Taksim Dayanışması, Çağlayan’ı terk etmeyeceklerini belirterek, Adalet Nöbeti başlattığını paylaştı. Dayanışma, herkesi adliye önüne davet etti.  (MA)

Editör: Haber Merkezi