URFA/HATAY -  TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınmasına tepki gösteren İHD Hatay Şubesi ve ÖHD Urfa Şubesi, Fincancı'nın gözaltına alınmasına karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. 

Kimyasal silah saldırılarına dair yaptığı açıklamalar nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında dün gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Savcılıkta 4 saat süren ifade işlemlerinin ardından Fincancı, “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, Fincancı'nın tutuklamaya sevk edilmesini binalarından yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. 

Dernek binasında açıklama yapan İHD Hatay Şubesi Eşbaşkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu, Fincancı'nın derhal serbest bırakılmasını isteyerek, "İyi hekimliğin ve halkın sağlık hakkının kararlı savunucusu TTB’ye yönelik baskılara da aynı şekilde derhal son verilmelidir. Kamuoyunu hakikatin yanında olmak; iyi hekimlik, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi mücadelesine sahip çıkmak için Şebnem Korur Fincancı ve TTB ile dayanışmaya davet ediyoruz" dedi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi re, gözaltına alınan MA ve JİNNEWS muhabirleri, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve İzmir Barosu Genel Kurulu’nda yaptığı açıklama nedeniyle hedef gösterilen ÖHD Üyesi Avukat Aryen Turan’a ilişkin dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamaya Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşeni destek verdi. Açıklamayı ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Mesliscan Güneş yaptı. 

ARYEN TURAN’A DÖNÜK SALDIRILAR

İzmir Barosu Olağan Genel Kurulu’nda konuşan ÖHD üyesi Av. Aryen Turan’ın engellenmek istenen konuşmasında attığı “Jin Jiyan Azadî “ sloganı sonrasında saldıraya maruz kaldığını hatırlatan Güneş, “Jîna Amînî’nin katledilmesiyle tüm dünya kadınları tarafından haykırılan ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganına tahammül edemeyen bu zihniyetin baskıcı İran Molla Rejiminden farkı yoktur ve tarihin karanlık dehlizlerine gömülmeye mahkumdur” dedi. 

GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI

Açıklamada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı (MA) ve JİNNews muhabiri 11 gazetecinin gözaltına alınmasına da değinen Güneş, gazetecilerin insanlık onuru ile bağdaşmayan ters kelepçe uygulamasına ve hakarete maruz bırakıldığını, başları eğilerek orantısız güç kullanıldığını söyledi. Güneş, “Gazetecilik faaliyetleri suç değildir ve yargılama konusu yapılamaz. Bu nedenle özgür basın emekçilerinin derhal serbest bırakılması gerekmektedir” ifadelerinde bulundu. 

FİNCANCI SERBEST BIRAKILMALI

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uzmanlık alanı olan kimyasal silah kullanımına iilişkin yaptığı değerlendirmeler nedeniyle hedef gösterildiğini ve gözaltına alındığını da belirten Güneş, “Şebnem Hoca ömrünü halk sağlığını korumaya adamış bir bilim insanı, hak savunucusudur. Yaptığı değerlendirmeler Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşme hükümleri doğrultusunda olup herhangi bir suç içermemektedir” diyerek serbest bırakılmasını istedi. 

MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM

Güneş son olarak, “ÖHD’li avukatların, TTB’nin, Şebnem Hoca’nın, gözaltına alınan gazetecilerin yanında olduğumuzu bildiriyor, hak ihlallerine karşı hep birlikte mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz. Herkesi bu mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” diye konuştu. 

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi