• DOLAR 32,50 %0.08
  • EURO 34,78 %-0.12
  • ALTIN 2.496,45 %0.48
  • BİST100 9.693 %1.77
  • BITCOIN 63.999 %1.18
  • ETHERIUM 3.063 %0.21
11°

Karma Komisyon'dan CHP'li Başarır ve İyi Partili Türkkan'ın dokunulmazlığının kaldırılması kararı

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar aldı.

Yayınlanma
319 Gösterim

HABER MERKEZİ- TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar aldı.

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, bugün Başarır ve Türkkan’ın dokunulmazlık dosyalarını görüştü.

CHP’li Başarır hakkında, görevden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve dört belediye personelinin yargılandığı davanın duruşması sırasında yaşanan olaylarla ilgili “duruşma hakimlerine alenen hakaret”, “adil yargılanmayı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarıyla fezleke düzenlenmişti. 

Türkkan’ın ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile 5 Kasım 2021'de Bingöl'de esnaf ziyareti sırasında, şehit yakını olduğu ifade edilen bir kişiye hakaret ettiği gerekçesiyle dokunulmazlığının kaldırılması isteniyordu.

Karma Komisyon’da bekleyen çok sayıda dokunulmazlık fezlekesi olmasına karşın, iki milletvekilinin dosyaları öne çekilerek, hazırlık komisyonu kurulması kararlaştırılmıştı. Hazırlık komisyonu, iki vekilin dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar vermişti. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Milletimiz depremin yaralarını sarmakla meşgulken, bir siyasi hesapla işi gücü bırakıp Ali Mahir Başarır ve Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlığını kaldırmakla uğraşılması, içinde bulunduğumuz durumla çelişmektedir. Yarın yapılacak Komisyon toplantısı kararı gözden geçirilmelidir” demiş, fezlekelerin dönem sonuna ertelenmesini istemişti. 

TIKLAYIN - CHP: Ali Mahir Başarır ve Lütfü Türkkan'ın fezlekeleri dönem sonuna bırakılsın

Süreç, nasıl devam edecek?

Dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki Karma Komisyon raporları, doğrudan Genel Kurul gündemine giriyor.

Milletvekillerine dağıtılan Karma Komisyon raporu, Genel Kurul'da okunarak görüşülüyor.

Biri lehte diğeri de aleyhte olmak üzere, iki milletvekili rapor üzerinde konuşma yapıyor.

Fezlekesi olan milletvekili isterse Hazırlık Komisyonu'nda, Karma Komisyon'da veya Genel Kurul'da kendi savunmasını yapabiliyor ya da başka bir milletvekili arkadaşına savunma yapması için bu hakkını verebiliyor.

Söz ve savunma talebi yoksa görüşmeler tamamlanıyor.

Genel Kurul’da yapılacak oylamada, dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar çıkarsa, iki milletvekili için kendilerine yöneltilen suçlamalardan yargılanma yolu açılmış olacak.

( Kaynak: T24 )

Editör: Haber Merkezi
Yorumlar