MALATYA ÖTEKİLERİN GÜNDEM 24 HAZİRAN  2018 SEÇİM GÜNDEMİ RÖPORTAJ HAMZA ÖZKAN-ARZELLA BEKTAŞ



Merhaba; Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1965 Enzek(ağılbaşı köyü) doğumluyum 3 çocuk babasıyım .Kürt Alevi bir aileye mensubum ilk orta ve liseyi malatyada okudum. Öğrencilik yıllarımda yani 12 eylül rejimi döneminde Dev-Yol davasından 1 yıl tutsak kaldım. Çiftçilikle uğraşıyorum.

• Neden siyaset?
Toplumsal sorunların temel çözüm yöntemlerinden biri de siyasettir. Her ne kadar iktidar endeksli siyaset çözüm yöntemi olmaktan ziyade sorun üretir bir işleve sahip olsa da esas olarak siyaset sorun çözücüdür. Bu bağlamda ele alırsak düşünce söz karar eylem sürecinin bütünselliği olan siyaset toplumsallık açısından çok değerli bir iş veya süreçtir. Biz bunu demokratik siyaset olarak kavramlaştırıyoruz.Ülke olarak toplum olarak mevcut iktidarın 15 yıllık pratiği yol açtığı sorunlarla giderek yaşamımızı daha fazla olumsuz etkilemektedir adeta ülke yangın yerine çevirilmiştir. Tüm bu nedenler siyasetin gerçek işlevini gerekli hatta zorunlu kılmaktadır. Demokratik siyaset ile yaşadığımız ekonomik sosyal kültürel kısaca yaşamsal tüm sorunların üstesinden gelebiliriz.

• HDP’den aday olmak fikri ne zaman oluştu?

Yukarıda da ifade ettiğim üzere ülkenin sürüklendiği kötü gidişattan kaynaklı arkadaşlarımın da önerisi üzerine HDP partisinden aday olarak bu süreçte sorumluluk almak istedim.

• Siyasi geçmişinizden biraz bize söz eder misiniz?

Yaklaşık 30 yıldır siyasette aktif bir şekilde yer alıyorum.HEP, DEP, HADEP ve BDP 'nin malatya teşkilatında farklı kademelerde görev yaptım. 2015 yılından beri İHD Malatya şubesinde Yönetim kurulunda yer aldım. Afrin operasyonuna karşı yani savaşa karşı gerçekleştirdiğimiz basın açıklaması nedeniyle 23 ocakta gözaltına alınarak bir(1) ay tutuklu kaldım ve denetimli serbestlikle bırakıldım. Haftada bir kez imzaya gidiyorum.



• Cumhurbaşkanı adayı sayın Demirtaş, Eş Genel Başkanların dahi tutuklandığı bir dönemde Milletvekilleri olarak ne kadar etkili olabilirsiniz?

Evet Cumhurbaşkanı adayımız da dahil onlarca milletvekili, siyasetçi, belediye başkanı insan hakları savunucusu cezaevlerinde rehin tutuluyor.Halkın iradesi dört duvar arasına hapsedilirken ülkemiz de zaten kocaman bir açık cezaevine dönüştürülmüştür.Benim seçilmem veya partimin 24 haziran seçimlerinde elde edeceği başarı aynı zamanda tüm bu hukuksuzluklara baskı rejimi uygulamalarına karşı vereceğimiz cevaptır.Mehmet Tuncel olarak milletvekili seçilmem de daha demokratik özgürlükçü bir yaşam inşa etmek için daha fazla sorumluluk almaktır. Malatya özgülünde değerlendirirsek kayısı üreticilerinin , tütün üreticilerinin emekçilerin iş bulamayan gençlerin, öğrencilerin meclisteki sesi olacağım.
Her ne kadar iktidar meclisi işlevsiz hale getirip her şeyin bir kişinin ağzından çıkacak söze bağlı olduğu bir yönetim sistemini hakim kılmak istiyorsa da bizler de buna karşı daha fazla demokratik siyaseti işlev kılacağız şartlar ne olursa olsun yanlışları eleştirmekten , çözüm önerileri geliştirmekten geri durmuyacağız. Siyaseti salt seçilip meclise gitmekle de sınırlı tutmamak gerekir esasında siyaset topluma yol göstericiliktir toplumla birlikte çözüm önerileri bulmak ve hayata geçirmektir.

• Siyasi süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kısmen değindim artık tüm toplumsal kesimler mevcut iktidar ve yönetim sisteminin mağduru olmuş durumda.Bugün bu iktidarın politikalarından zarar görmeyen kimse kalmış mıdır? Hayır! Ciddi bir yönetim daha doğrusu yönetememe sorunu var ve yaşadığımız tüm sorunların kaynağı budur. Örneğin ekonomik krizi ele alalım faiz lobisi dış mihraklar vs diyerek gerçeği artık gizliyemiyorlar . Ülkenin varolan kaynakları da savaşa heba edilerek insanlar açlığa mahküm ediliyor. Düşünün ki tarım ve hayvancılıkta bile dışa bağımlı oluyoruz.
Yine OHAL süreci ile en küçük bir itiraz veya farklı düşünce yargı eliyle cezalandırılır duruma gelmiştir. Mevcut iktidarın hiçbir çözüm politikası yoktur çünkü sorunların kaynağı bu iktidardır . AKP iktidarı hem içerde hem dışarda tıkanmış durumdadır. Politika üretemez hale gelmiştir. Evet kötü bir gidişat diyoruz ancak bu aynı zamanda demokrasi güçleri için iyi bir fırsattır da . Gerçek anlamda halk iktidarı için önümüze önemli bir fırsat çıkmış durumdadır. 24 Haziran seçimleriyle ya bu kötü gidişata hep birlikte dur diyeceğiz yada bugünler daha iyi günlerimiz .Her ne kadar adil bir seçimin şartları yoksa da Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin DEMİRTAŞ ve seçilmişlerimiz cezaevinde rehin tutuluyor ,seçim çalışmalarımız engelleniyorsa da belirttiğim gibi önümüze tarihi bir fırsat çıkmıştır. 24 haziranda AKP iktidarına hep birlikte " TAMAM" diyeceğiz.



AKP bu seçimde gider mi?
AKP iktidarını zaten kaybetmiştir .24 Haziran seçimleri de bunun daha açık ilanı olacaktır.

Şu gerçek herkes tarafından kabul ediliyor ki AKP -MHP ittifakına karşı tek kurtuluş yolu halkların demokrasi güçlerinin oluşturduğu üçüncü cephedir.İktidar boşuna HDP yi baraj altında bırakma seferberliği başlatmış değil. Çünkü AKP iktidarına son vermenin tek yolu HDP dir .Bu meclis aritmetiği ve yapılan anketler açısından da böyledir, yaşanan sorunlar karşısında partimizin öne sürdüğü çözüm yol yöntemleri açısından da böyledir. AKP yada AKP- MHP ittifakı bir zihniyettir. HDP de demokratik ekelojik cinsiyet özgürlükçü bir zihniyetin örgütlü güce kurumsallığa dönüşmesinin ifadesidir.Bir zihniyettir derken şunu vurgulamaya çalışıyorum ismin A, B partisi olması çok şey değiştirmiyor , önemli olan bu zihniyete karşı olanların karşıtlarından ne kadar farklı olduğudur. Bu açıdan ele aldığımızda da bu iktidardan kurtulmanın yolu HDP dir. HDP nin temsil ettiği çizgidir.Çünkü HDP bir kadın partisidir , HDP gençlerin partisidir. HDP yaşadığımız ekolojik yıkıma karşı , vahşi kapitalizm ve sömürü sistemine karşı, yaşamı özgürlüğü demokrasiyi savunmanın partisidir.HDP savaşa karşı barışı, Ölümlere karşı Yaşamı savunanların partisidir.

• 24 Haziran seçimlerinde Malatya'da iddialı mısınız?
Malatyada her ne kadar geçmiş seçimlerde milletvekili çıkaramadıksa da bu seçim sürecinde sokakta çok iyi gözlemledik ki insanlar AKP iktidarına alternatif olarak HDP yi görüyorlar. 15 yıl boyunca AKP ye oyunu vermiş insanlar bu seçimde HDP yi destekleyeceklerini söylüyorlar . İktidarın HDP yi baraj altında bırakma üzerine kurduğu planların farkında olan toplumumuz bize daha fazla yöneliyor.HDP nin toplumsal barış ve huzurun sağlanması ve en önemlisi bu iktidarı değiştirme açısından sahip olduğu önemin farkındalar.Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin DEMİRTAŞIN hukuksuz bir şekilde sırf birilerinin Başkan olmasına engel olduğu için hala cezaevinde tutuluyor olmasına karşı toplumda ciddi bir tepki var ve tüm engellemelere rağmen Malatyada da tüm Türkiyede bu haksızlığa karşı duyulan tepki sandığa yansıyacaktır.Zaten mesele HDP nin baraj altında kalıp kalmaması meselesi değildir. Mesele bir bütünen içinden geçtiğimiz süreç açısından HDP nin alacağı oy oranının hayatiliğidir.
Malatya'da ki seçmen de parti ayrımı gözetmeksizin söylüyorum bunun farkındalar . Bu anlamda partimize yoğun bir ilgi var yüksek bir sahiplenme var . Bu sandığa da yansıyacaktır. Bizim hedefimiz Malatya'dan en az iki vekil adayımızı meclise göndermektir bu hedefimize ulaşmak için sokak sokak dolaşıyor çalınmadık kapı sıkılmadık el bırakmamaya çalışıyoruz başaracağız.



• Malatya halklarına bir çağrınız var mı?
Malatya halklarına şu çağrıyı yapmak istiyorum hem iktidar hem de muhalefet HDP ye olan bu yoğun ilgiyi gördüğünden dolayı bir taraftan iktidar partisi adeta partimizi ve Cumhurbaşkanı adayımızı hedef gösterirken, öte taraftan muhalefet partileri de HDP nin baraj sorunu olmadığı için kendilerine oy verilmesini istiyor.

• Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Elbette HDP nin baraj sorunu yoktur ancak hep birlikte çalamayacakları kadar çok oy almalıyız .
Ve hepimiz çok iyi biliyoruz ki hileyle oy hırsızlığıyla engellemeler veya 6 milyon insanın oyuyla meclisde olan partimizi terörize etme çabalarıyla bir şekilde eğer HDP baraj altında kalırsa AKP-MHP ittifakı dışında kalan muhalefetin ne kadar oy alacağının hiçbir önemi kalmayacaktır. Halkımız iyi hatırlayacaktır. AKP 2002 de % 33 civarında oy almıştı ancak baraj altında kalan partilerin de çıkaracakları vekilleri alarak mecliste %65 lik bir haksız temsiliyet kazanmıştı.Gelin hep birlikte ülkenin bu kötü gidişatına dur diyelim.Gelin inşa edilmek istenen tek adam rejimine karşı parlementer sistemi
savaşa karşı barışı tercih edeliim . Hep birlikte bunu başarabiliriz .Bunun için Bir OY DEMİRTAŞA Bir OY HDP ' ye verelim.

Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ederiz

Medyanın ve basının HDP ye kapatıldığı böylesi bir süreçte sesimizi daha fazla duyurmamıza imkan sağladığınız için ve " Ötekilerin" sesine kulak verdiğiniz Ötekilerin Gündemi' ne teşekkürler

 
Editör: Haber Merkezi