VAN - Ö-G; 31 Mart seçimlerde kayyımdan geri alınan İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Şehsade Kurt, kadınların ve halkın talepleriyle 5 yıllık stratejik planlarını çıkardıklarını belirterek, “Kadın çalışmalarımızı tarumar edenlere karşı göreve döner dönmez çalışmalarımızı başlattık ve devam ediyoruz” dedi.


İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Şehsade Kurt JINNEWS'in sorularını yanıtladı;


Van’ın merkez İpekyolu ilçe Belediyesini, 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) eşbaşkan adayları kazandı. İpekyolu Belediyesi önceki dönemde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeydi ancak 2016 yılında kayyım atandı. Kayyımın kadın kazanımlarına yönelik tahribatlarının ardından görevi devralan Eşbaşkanlardan Şehsade Kurt, “Kadın çalışmalarımızı tarumar edenlere karşı göreve döner dönmez çalışmalarımızı başlattık ve devam ediyoruz” dedi.


‘Kadını sosyal ve siyasal alanın dışına iten zihniyeti reddediyoruz’


Eşit temsiliyeti çalışmalarının her alanında sağladıklarını vurgulayan Şehsade, “Adil olmayan seçim çalışmalarına ve partimize, kadınlara yönelik saldırılara rağmen en güçlü çıkışları yaparak en güçlü belediyeleri alarak seçimlerden çıktık. Halklarımızın eşit temsiliyeti benimsediğini, içselleştirdiğini gördük. Bu temelde biz kadınlara şu sözü verdik: Kadınları sosyal yaşamın dışına iten sistemi ve düşünce politikalarını reddediyoruz. Kadının üzerindeki şiddet kalkmadan toplumun üzerindeki şiddet ortadan kalkmaz. Çalışmalarımızı dağıtan kayyım zihniyetine karşı yeniden başlayacağız” diye konuştu.


‘Kadınların yoğun talebi yaşam merkezleri’


İpekyolu’nda kadın danışma merkezleri kurduklarını, şiddete maruz kalan kadınlar için destek alabilecekleri birimler oluşturulduğunu belirten Şehsade, yine psikolojik, hukuksal ve sosyal birimlerden destek alabildiklerini aktardı.


Kadın yaşam merkezleri ve danışma merkezlerini, kadınların yoğun talepleri ve başvuruları üzerine kurduklarını aktaran Şehsade, şu bilgileri paylaştı: “Daha önceki çalışmalarımızın devamı olan Erçek Kadın Yaşam Merkezimiz var. Merkezimizde kültür sanat, spor faaliyetleri ve mesleki beceri kurslarımız var. Anne olan kadınların bu faaliyetlerden daha rahat faydalanabilmeleri için kreşler açtık. Çocuklar kendi yaş gruplarıyla, çocuk gelişim uzmanları eşliğinde eğitimlerini tamamlarken kadınlar da bu faaliyetlerden faydalanıyor. Yine İpekyolu’na bağlı Hafıziye Mahallesi’nde kadınların talepleri üzerine Kadın Kurs Merkezi kurduk. Kadınların ilk başta öğrenecekleri çeşitli el becerileri kursları kurduk. İleriki süreçlerde de yapabilecekleri işlerin pazar ayağını oluşturacağımız belirli stant alanları kuracağız. Bunun dışında Bostaniçi Kadın Yaşam Merkezimiz vardı. Kayyım döneminde hiçbir destek almadığı ve işlevsiz bırakıldığı, pazar ayağının oluşturulmadığı, fiziki koşularının da yetersiz olduğu yönünde şikayetler geldi. Bu merkezin yıkılıp yeniden inşa edilmesine karar verdik. Önümüzdeki süreçlerde kadınlar bu merkezde kültür sanat, spor ve el becerileri, mesleki eğitimlerinden faydalanmaya devam edecektir. Bununla birlikte sosyalleşme çalışmalarımızda film, festival, tiyatro gibi gösteriler düzenleniyor. Kadınlara her çarşamba kültür sanat alanlarında eğitimlerde veriliyor."


‘Ekonomik alanda çalışmalarımız devam edecek’


“Meşru olmayan bir yönetimden” belediyeleri geri aldıklarını söyleyen Şehsade, mazbatalarını en geç alan belediyelerin içinde yer aldıklarına işaret etti. Şehsade, “Tahribatları iyileştirme çalışmalarımızı yürütüyor, kadın çalışmalarımızı hem hızlandırıyor hem de güçlendiriyoruz. Bu çalışmalarda Kadın Politikalar Müdürlüğümüzün ve Kadın Meclisi üyelerimizin de desteği, emeği çok oldu. Bundan sonra da kadınlara dönük ekonomik alanlarda çalışmalarımız devam edecektir” dedi.


‘Kadınların görüş ve önerilerini esas aldık’


3 aylık süreçte halkla buluşmalar gerçekleştirdiklerini, kadınların ve halkın talepleri doğrultusunda 5 yıllık stratejik plan hazırladıklarını belirten Şehsade, şunları söyledi: “Seçim çalışmalarında ‘kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz’ derken bütün bir halk adına kararları sadece eşbaşkanlar ve meclis üyelerinin almadığını söylemek istedik. Kapsayıcı, kucaklayıcı, katılımcı bir belediyeciliği esas alarak yerel demokrasiyi oluşturduk. Bölgede bulunan sivil toplum örgütleri, kadın meclisleri, kadın dernekleri ve halkla buluşmalar yaparak kadınların görüş ve önerilerini esas alarak stratejik planlamalarımızı oluşturduk. Buluşmalarda kadınların istihdam, kooperatif, tarım ve şiddetle mücadeleye dönük talepleriyle karşılaştık. Yine yaşam merkezleri, çok dilli kreş talepleri aldık. Belli noktalara açtık ve açmaya devam edeceğiz. Bu çalışmalar doğrultusunda iddiamız ve hedefimiz büyüktür. Kadınlara yapabileceklerimizin daha fazlasını yapacağımız sözünü verdik."


‘Kayyımlar kadın iradesine darbedir’


Belediyelere tekrar kayyım atanmasını eleştiren Şehsade, yine kadın iradesinin yok sayıldığını vurguladı. “Kadın şahsında bütün bir toplumun iradesi yok sayılıyor ve tamamen ortadan kaldırılma politikaları devrededir” diyen Şehsade, kadının siyasal yaşamın dışına itilmek istendiğini belirtti. Şehsade, “Kadını siyasal yaşamın dışına iten bir zihniyet söz konusudur. Kayyımların ilk icraatının kadın müdürlüklerinin kapatılması, kadın merkezlerinin işlevsiz kılınması bir tesadüf değildir. Bu eril zihniyetin, eril siyasetin kadına bakış açısıdır. Başta kadınlar olmak üzere halklarımız kayyımları meşru görmüyor ve hiçbir zaman da meşru görmeyecektir. Biz bunların kirli politikalarını teşhir etmeye devam edeceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi