ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Kadın özgürlük mücadelesinin öncü isimlerinden Clara Eissner (Clara Zetkin), 163 yıl önce yani 1857 yılında Almanya’nın Saksonya eyaletinde dünyaya gelir. Çocuk yaşta tanıştığı sosyalist mücadeleye 17 yaşında dahi olan Clara, 1878'de Almanya Sosyalist İşçi Partisi'ne (SAP) katılır. Baskının had safhaya ulaştığı bir dönemde Clara’nın işçi hareketine katılmasında, Almanya’da mülteci konumundaki Rus devrimci Ossip Zetkin’in de etkisi olur. Daha sonra Clara ve Ossip’in birlikteliklerinden iki çocukları olur. Ossip, 1889 yılında hastalığı dolayısıyla yaşamını yitirir. Ancak Clara, Ossip’in ardından onun soyadını kullanır.


Clara, kadın mücadelesinin yürütücüsüdür aynı zamanda. Devrimci mücadelesinde odağında eşitlik vardır. Bu nedenle özellikle işçi kadınlarla bir araya gelir, onlara dair yazılar kaleme alır, seminerler düzenler.


8 Mart ‘Dünya Kadınlar Günü’ kabul edilir


Sosyal demokrat kadın hareketini geliştirmeye çalışan Clara, 1891'den 1917'ye kadar Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) kadın gazetesi Die Gleichheit'in (Eşitlik) editörlüğünü yapar. 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2’nci Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Clara, 8 Mart 1857 tarihinde New York’ta tekstil fabrikası yangınında yaşamını yitiren işçi kadınlar anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanması önerisini getirir ve öneri oybirliğiyle kabul edilir.


Mülteciliği…


Clara, baskılar nedeniyle birçok ülkede mülteci olarak yaşar. OHAL yasası kalkınca Clara’nın Almanya’ya geri dönüşü, Birinci Dünya Savaşı’na denk gelir. Clara, Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht ve Franz Mehring’in de aralarında bulunduğu isimlerle işçi sınıfının mücadelesini sürdürecekleri Spartaküs Birliği’ni kurar. Savaş karşıtı görüşlerinden dolayı defalarca tutuklanan Clara, yine de Berlin'de 1915 yılında savaş karşıtı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nı düzenler.


Lenin ile tartışır


Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin ile 1920'de "kadın sorunu" üzerine bir görüşme gerçekleştirir. Clara, 1919’dan 1924'e kadar Almanya Komünist Partisi’nin (KPD) merkez ofis üyesi, 1927'den 1929'a kadar partinin merkez komitesi üyesi olarak görev yapar. 1921'den 1933'e kadar Komintern'in idari komitesinde yer alır.


Adolf Hitler'in Almanya Komünist Partisi'ni Reichstag yangını'ndan sonra yasaklamasıyla Clara, ömrünün kalan yıllarını Sovyetler Birliği'nde geçirir. Clara, 1933'te Moskova'da kalp krizi geçirerek hayatını kaybeder ve burada defnedilir.


Clara’nın fotoğrafı, Doğu ve Batı Almanya birleşene kadar, Doğu Almanya'nın 10 Mark banknotlarının üstünde yer alır.

( JIN NEWS )

Editör: Haber Merkezi