VAN - Derinleşen ekonomik krizle birlikte işletmecilerin daha az ücret vermek için kadınları tercih ettiklerini söyleyen kadınlar, günde 12-13 saat çalıştıklarını ancak karşılığında temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını belirtti. 

JINNEWS'in haberine göre; AKP-MHP iktidarının politikalarından kaynaklı ekonomik kiriz giderek artarken, krizden en çok etkilenen kesimlerin başında kadınlar geliyor.  Erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen karşılığında aynı ücreti alamayan kadınlar, günün sonunda gittikleri evlerinde de çalışmak zorunda kalıyor. 

Van’ın İpekyolu ilçesinde de manavlarda çoğunlukla kadınlar çalışıyor. Biz de yaptıkları iş, aldıkları ücret ve krizden etkilenme boyutlarını kadınlarla konuştuk. 

‘Temel ihtiyaçlarımı dahi karşılayamıyorum’

Yaklaşık 6 aydır manavda çalıştığını söyleyen Elvan Acar, sabah saat 08.00 saatlerinde mesaiye başladığını söyledi. Çalışma saatlerinin değişebildiğini dile getiren Elvan, “Genelde sabah 08.00 de başladığımız çalışma saatleri yoğunluğa göre çıkış saatlerimiz bazen 20.00 bazen de 21.00’i bulabiliyor. Haftanın 6 günü çalışarak, günde sadece 110 TL alabiliyorum. Aldığım ücret ile temel ihtiyaçlarımı dahi karşılayamıyorum” sözlerini kullandı. 

‘Rekabetten ziyade dayanışma büyüyor’

Manavda çalışmaya, arkadaşları aracılığıyla başladığını belirten Elvan, çalışanların çoğunun kadınlardan oluşmasından kaynaklı işini severek yaptığını ifade etti. İşletmecinin hem düşük ücretli olduğu hem de işini daha titiz yaptığı için kadın çalışanı tercih ettiğine dikkat çeken Elvan, “Bir iş yerinde kadınların sayısının fazla olması benim için çok önemli. Rekabetten ziyade, dayanışma oluyor. Kendimi daha iyi ifade edebiliyorum. Gün içinde yaptığımız işi planlayıp daha iyi sonuç ile çalışıyoruz. Bu durum beni motive ediyor” dedi.

Yüklemeden düzenlemeye tüm işler kadınlarda

Hem okuyup hem de çalışmak zorunda olduğunu ifade eden kadınlardan Gülbahar İşnas da, yaklaşık 2 yıldır manavda çalıştığını belirtti. Okulların tatil olmasıyla birlikte çalıştığını kaydeden Gülbahar, “Her işin bir zorluğu vardır.  Çalışmak zorunda olduğum için artık işin zorluğunda değilim. Çünkü her gün zam üstüne zam geliyor. Çalışmadan olmuyor. Bir şekilde tutunmaya çalışıyorum. Gelen meyve, sebzeleri yerleştirip düzenliyorum. Sebze kasalarını arabadan indiriyoruz. İş yeri temizliğinden tutalım, tüm işleri yapıyoruz. Burada çalışan kadınlar olarak yeri geldiğinde kasaları taşıdığımı ve erkeklerin yaptığı her işi bura da ben de yapıyorum. Hayatın her alanında olduğu gibi, bu işte de her kadında da bence bir inanç olmalı. Kendilerine inanmalılar” dedi.

‘Yaşanan krizin temel nedeni iktidar’

Yaşanan krizden kendilerinin de etkilendiğini ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını vurgulayan Gülbahar, “Krizin derinleşmesinin temel nedeni iktidardır. Bilinçli hareket etmiyorlar. Halka ses olmuyorlar. İktidar ekonomi politikasını bilmiyor. Bu bilinçsizlikle sadece konuşuyorlar. Ekonomik politikasızlıkları günden güne daha da artıyor” sözlerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi