İSTANBUL - 8 Mart Kadın Platformu, tüm kadınları “Yoksulluğa, Şiddete, Sömürüye Karşı Mücadeleyi Büyütüyoruz! Değiştirecek gücümüz var” şiarıyla 6 Mart günü saat 13.30’da Kadıköy’de gerçekleştirecekleri “Büyük Kadın Buluşması”na çağırdı.

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için programlarını İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi’nde yaptıkları basın toplantısı ile duyurdu. Kadınlar bu yıl “Yoksulluğa, Şiddete, Sömürüye Karşı Mücadeleyi Büyütüyoruz! Değiştirecek gücümüz var” şiarıyla 6 Mart günü Kadıköy’de "Büyük Kadın Buluşması" yapacaklarının bilgisini verdi. Platform üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın örgütü temsilcisinin katıldığı toplantıda, “Yoksulluğa, Şiddete, Sömürüye Karşı Mücadeleyi Büyütüyoruz” pankartı açıldı.

‘Dayanışma ve mücadelemizi büyütüyoruz’

Platform adına basın metnini okuyan Mor Dayanışma üyesi Ezgi Gürer, iktidarın içine saplandığı ekonomik ve politik çıkmazın ağır faturasını kadınlara kesmek istediğini ifade etti. Ekonomik krizin derinleştiği ve kadın yoksulluğunun arttığını söyleyen Ezgi, “Hayatımıza göz diken, emeğimize el koyan, bizi ailede, sokakta, işte erkek şiddet döngüsüne hapsetmek isteyen erkek egemenliği ve sermaye düzeni, kadın düşmanlığını, emek sömürüsünü, transfobiyi, LGBTİ+ fobiyi, baskı ve şiddeti büyütüyor. Yükselen enflasyon oranları ile temel geçim kaynaklarına ped, tampon gibi en temel sağlık ürünlerine dahi ulaşamıyoruz” cümlelerini kullandı. Ezgi, tüm bu baskı ve kriz politikalarının karşısında kadınların en iyi bildiği ve güvendikleri şeyi yaptığını, dayanışma ve mücadelelerini büyüttüklerini paylaştı.

6 Mart’ta Kadıköy’de

6 Mart saat 13.30’da Kadıköy’de “8 Mart Büyük Kadın Buluşması”nda bir araya geleceklerini duyuran Ezgi, “Kadın ve trans cinayetlerine karşı önlem almak yerine İstanbul Sözleşmesi’nden çıktılar. 6. Yargı Paketi’yle nafakaya süre sınırı ve aile hukukunda arabuluculuk sistemini getirmeye çalışıyor, kazanımlarımızı hedef alıyorlar” dedi. Siyasetçi ve hasta tutsak Aysel Tuğluk başta olmak üzere birçok tutsak kadına dönük sistematik baskı ve hak ihlallerinin uygulandığını vurgulayan Ezgi, “Kriz ve pandemi karşısında uyguladıkları ekonomi ve sağlık politikaları ile esnek ve güvencesiz işlere mahkum ediyor, bakım emeğimizi yok sayıyorlar” şeklinde konuştu.

‘Gücümüzü mücadele eden kadınlardan alıyoruz’

“Ancak bizim değiştirecek gücümüz var” diyen Ezgi, kadınların güçlerini tüm dünyada biriken ve sokaklara taşan kadınların öfkesinden, yaşamak için hayatını savunan kadınların cesaretinden ve insanca çalışma koşulları için direnen, greve çıkan işçi kadınların mücadelesinden aldıklarının altını çizdi. Ezgi konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Hayatlarımızı kuşatan patriyarkaya, erkek-devlet şiddetine, ekolojik yıkıma, sömürüye ve faşizme karşı isyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi her yerde büyütüyoruz. Özgürlüğümüzü ve hayatlarımızı savunmak için bir aradayız ve bir arada olmaya devam edeceğiz. Erkek egemenliğine, emek sömürüsüne, işsizliğe, yoksulluğa, esnek ve güvencesiz çalışmaya, artan erkek devlet şiddetine ve cezasızlık politikalarına, savaşa, cezaevlerinde ve sokakta mücadelemize dönük artan şiddet ve hak ihlallerine, ayrımcı ve nefret dili ile LGBTİ+’ları, göçmen ve mültecileri hedef haline getirenlere, iktidarın da ana akım muhalefetin de vaatlerine karşı ortak mücadelemizi yükseltiyoruz.”

‘8 Mart’ta örgütlü bir şekilde alanlara taşıyoruz’

Türkiye’de yaşayan tüm kadınların her an şiddet ve tehditle karşı karşıya olduklarına ışık tutan Ezgi, toplumun hangi kesiminden olursa olsun kadınların, erkek şiddetine karşı savunmasız bırakılmak istendiğine vurgu yaptı. Pandeminin fırsata çevrilip kadınların emeğinin değersizleştirildiğini dile getiren Ezgi, “Hayatlarımızı virüs ve ağır çalışma koşullarıyla tehlikeye sokuyor, ev ve bakım işlerini, çocukların eğitimini her zamankinden daha çok kadınların üzerine yüklüyorlar. Evleri bizler için bir kapan haline getiriyor, kıdem tazminatımıza, güvenceli çalışma hakkımıza göz dikiyorlar” dedi. Ezgi ayrıca, “İşyerlerimizde, evlerimizde, üniversitelerimizde, sendikalarımızda, sokaklarda, bulunduğumuz her alanda her gün verdiğimiz mücadeleyi 8 Mart’ta örgütlü bir şekilde alanlara taşıyoruz” çağrısını yaptı.

‘6 Mart’ta Kadıköy’de ‘Büyük Kadın Buluşması’ndayız’

6 Mart saat 13.30’da tüm kadınları Kadıköy’de gerçekleştirecekleri “Büyük Kadın Buluşması”na çağıran Ezgi, şu sözlerle seslendi: “6284 etkin şekilde uygulansın, cezasızlık politikaları son bulsun diye, nafaka hakkımız korunsun, kazanımlarımıza dönük saldırılar dursun diye, cezaevlerinde hak ihlallerine son verilsin, tutsaklara özgürlük diye, güvenceli iş ve insanca yaşayacak bir ücret sağlansın diye, ücretsiz kreş ve bakım merkezleri arttırılsın diye, HPV aşısı ve kadın hijyen ürünleri ücretsiz olsun diye, işyerlerinde cinsiyete dayalı ayrımcılık son bulsun, ILO 190 imzalansın diye, ‘Değiştirecek gücümüz var’ demek için 6 Mart’ta saat 13.30’da Kadıköy’de Büyük Kadın Buluşması’ndayız.”

Editör: Haber Merkezi