HABER MERKEZİ- Barış İçin Kadın Dayanışma Grubu, 2001 yılında bugün sona eren üç günlük bir buluşma gerçekleştirdi. 

Buluşmaya, Diyarbakır, Batman, İzmit, Gölcük, İzmir, Ankara ve Bergamalı kadınlar katıldı. Buluşmada kadınlar barışın önemine dikkat çekerken, çözülmediği, ertelendiği ve yok sayıldığı için şiddet doğuran tüm sorunların açığa çıkarılması için bir araya geldiklerini söyledi. Özellikle bölgedeki kadınlar yaşanan toplumsal çelişkinin sonuçlarını daha ağır yaşadıkları için barışın, demokrasinin ve adaletin ihtiyacını daha fazla hissettiklerini vurguladı ve farklılıklarımızla bir arada bulunmanın, paylaşmanın, dayanışmanın yollarını aramak, kadın bakış açısını ve tavrını geliştirmek istediklerini söyledi. 

Tarihte bugün öne çıkan kimi gelişmeler şu şekilde: 

1868: ABD’li yazar Mary Hunter Austin, doğdu. Doğa üzerine eserleriyle bilinen Mary’nin “The Land of Little Rain” isimli eseri ile, High Sierra ile Mojave Çölü arasındaki bölgenin faunasını ve insanlarını, aynı zamanda mistisizmi, maneviyatı anlatır. Mary, 13 Ağustos 1934’de yaşama veda eder. 

1927: Rus ekonomist-sosyolog Tatyana Zaslavskaya, dünyaya geldi. Tarım sosyolojisi üzerine birkaç kitabın baş yazarı olan Tatyana, 1991’den 1992’ye kadar Rusya Devlet Başkanı Danışma Komitesi’nin, ayrıca Rusya Bilimler Akademisi’nin bir üyesi olan Tatyana, VCIOM’un kurucusuydu ve aynı zamanda 1987’den 1992’ye kadar olan yıllarda yönetti. Tatyana, 2000 yılında Demidov Ödülü’nün sahibi ve Levada Merkezi’nin onursal başkanıydı. Tatyana 23 Ağustos 2013’de hayatını kaybetti. 

2013: Sri Lankalı insan hakları savunucusu Sunila Abeysekera, bilim insanı olarak yıllarca kadın hakları üzerinde çalıştı. 8 yıl önce bugün hayata veda eden Sunila, 1984’de Kadın ve Medya Kolektifi’ni kurdu. INFORM İnsan Hakları Belgeleme Merkezi’nin başkanı olarak iç savaşta tüm tarafların insan hakları ihlallerini izledi. Sunila, Birleşmiş İnsan Hakları Ödülü, 1999 yılında ve 2013’de Didi Nirmala Shpande Güney Asya Barış ve Adalet Ödülü’ne layık görüldü. 

2020: Kongreya Star Kobanê Kantonu 4’üncü konferansı 150 delegenin katılımıyla “Zehra ve Hevrîn’lerin mücadelesiyle işgale son verip, kadın devrimini kalıcılaştıracağız” sloganıyla gerçekleştirildi.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi