ANKARA / ANTEP - 8 Mart kapsamında, HDP Ankara Kadın Meclisi mor balonlar uçururken Antep'te de TJA, mücadele çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Kadın Meclisi, “Birlikte Değiştireceğiz, Şimdi Kadın Zamanı” şiarıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kapsamında bir araya geldi. İl binası önünde yapılmak istenen açıklamaya polis müdahale etti. Yaşanan arbede ardından binada basın toplantısı düzenlendi. 

Kadın Meclisi Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, kadınların her gün katledildiği bir ülkede iktidarın cinayetleri önlemek yerine İstanbul Sözleşmesi'ni geri çekerek şiddeti meşrulaştırdığını ifade etti. 

Bayramoğlu, "Failler, elini kolunu sallayarak dışarıda suç işlemeye devam ederken şiddete karşı öz savunmasını gerçekleştiren kadınlar bugün en ağır cezalara çarptırılıyor. Deniz Poyraz yoldaşımız İzmir il binamıza yapılan saldırıda katledilmişti. İpek Er cinayeti ve Gülistan Doku'nun kaybettirilmesi ise bir diğer kirli siyaset yöntemi olarak tarihe geçmiş kolluk eliyle işlenen bu suçlara göz yumulmuştur” dedi. Tüm baskı ve tutuklamalara rağmen, kadın mücadelesini ve örgütlülüğünü güçlendirmeye devam edeceklerini vurgulayan Bayramoğlu, "Toplumu kutuplaştıran, sadece iki seçenek varmış gibi algı oluşturan, içinde kadının sesinin olmadığı ittifaklara karşı demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü bir arada ortak yaşamı savunarak, 3’üncü yolu esas alarak, kadın ittifakını kadın ve dayanışmasını en güçlü şekilde büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.

"Yaşasın 8 Mart" sloganlarını atan kadınlar, binanın terasından mor balonları gökyüzüne bıraktı. 

ANTEP 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü “Dem dema azadiya jinan e” sloganıyla kutlayacak Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad -TJA) Antep’te basın toplantısı düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep İl Örgütü binasında yapılan toplantıda konuşan TJA aktivisti Beritan Yüce, “Kadın varoluşunun anlam gücüyle, emeğimizle ve yarattığımız tarihsel değerlerle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü bir kez daha direniş ruhuyla karşılıyoruz” dedi. 

Kadın mücadelesi açısında 8 Mart’ın önemine vurgu yapan Yüce, “8 Mart alanlarını zılgıtlarımız coştururken, cesaret ve inançla; birlikte ve dayanışarak isyanımızı yükseltme sözü vererek dünyanın  tüm kadınlarını yürek dolusu selamlıyoruz” dedi. 

Tutuklu yakınlarının sürdürdüğü Adalet Nöbetlerine dikkat çeken Yüce, Zindanlarda olan evlatlarının cenazelerinin çıkmaması için günlerdir adalet nöbetleri tutan annelerimiz,  her gün adliye önünde ailesinin katliamından sorumlu olanlardan hesap soran Emine Şenyaşar ve ailesi Kürt halkının kadınlar şahsında direnişini onurluca sürdüreceğinin tarihsel ifadesidir” diye konuştu. 

8 MART’A ÇAĞRI

İktidarın toplum kırımını hedefleyen özel savaş politikalarına dikkati çeken Yüce, devamında şunları söyledi: “Büyük inanışlarla kadın özgürlük mücadelesinde toprağa düşen, bugün hâlâ yolumuzu aydınlatan tüm kadın yoldaşlarımızı bir kez daha saygı ve minnetle anıyor; onların bize bıraktığı mirasla enternasyonal kadın dayanışmasının büyüyeceğine, toplumsal özgürlüğün kadın dayanışması ile gerçekleşeceğine, erkek egemen sistemin iflas ederek kadın özgürlükçü yaşamın esas kılınacağına olan inancımızla tüm kadınları 8 Mart’ı coşkuyla karşılamaya çağırıyoruz.” 

Editör: Haber Merkezi