ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Cumhuriyet Halk Partisi Cumhuriyet'tin kurucu partisi aynı zamandan kadın erkek eşitliği anayasa da güvence altına alan partidir. Bugün ise CHP 81 İlden kadın il başkanları sadece İstanbul, Diyarbakır, Kayseri ve Kütahya'da var. Siyaset ve yaşamda kadının bulunduğu yerde başarı daha görünürlük kılmaktadır. 

Son 20 yıldır AKP'in elinden olan İstanbul Büyükşehir belediyesi Canan Kaftancıoğlu döneminde CHP kazandı. Buda siyasete kadının başarısı ve emeğin sonucunun bir örneğidir. Bu başarının ardında Yargıtay, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında kararar, 3 davadan aldığı ceza onanırken yargılandığı 2 dava ise düşürüldü. Kaftancıoğlu'nun cezası onanan 3 davada aldığı cezaların toplamının ise 4 yıl 11 ay olduğu belirti.

Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel ise, seçildikten sonra parti içi muahalefet 'Diyarbakır kadın başkan istemiyor', YSK' nın kayyım ataması ve kongreye bir hafta öncesinden Genel Merkez  tarafından görevden alındı.

CHP Diyarbakır il başkanlıktan yaşanan bu sürece ilşkin Sur Ajansın Arif Bulut'un özel haberine göre;  AKP’den ayrılarak 10 Mart 2022 tarihinde CHP’ye katılan Abdullah Atik’in ismini ‘Diyarbakır CHP’de yaşananların perde arkası’ başlıklı haberimizde duyurmuştuk. Atik’in adaylığını Genel Merkez’e kabul ettiren ve CHP’nin bölgedeki tek kadın il başkanı olan Gönül Özel’i de adaylıktan çektiren Erdoğan Toprak’ın, Abdullah Atik ile üyelikten yaklaşık 2 ay önce görüştüğü ortaya çıktı. Erdoğan Toprak’ın Diyarbakır’a müdahalesi ise CHP’ye oy verme eğiliminde olan AKP’lileri duraksattı.

Arif Bulut/Görüş

Kayyum ataması, Gönül Özel’in Genel Merkez’in talimatıyla kayyumlara direnmesi, ardından 2 kez tarihi değiştirilen CHP Diyarbakır İl Başkanlığı kongresi, Genel Merkez’in ‘adaylıktan geri çekilin’ talimatı ve 38 delegenin tedbirli olarak il disiplin kuruluna ihraç istemiyle sevk edilmesi gözleri bir kez daha CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nda yaşananlara çevirdi.

CHP Diyarbakır İl Başkanlığı 10 Eylül’de kongreye gidecek. Ancak kongreye giden süreçte dikkat çekici gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Mevcut CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, 10 Eylül’de yapılacak il kongresi öncesi sürpriz bir şekilde adaylıktan çekildi. Özel’in adaylıktan çekilmesi sonrası CHP’nin içindeki haber kaynaklarımızdan kulis bilgisi almış ve bu bilgileri “Diyarbakır CHP’de yaşananların perde arkası” başlıklı haberimizde işlemiştik. Özel’in istifasının perde arkasında Erdoğan Toprak’ın adaylık için baskıladığı Abdullah Atik ismini haberimizde duyurmuştuk.

Erdoğan Toprak: Ben Diyarbakır’a müdahale etmedim

Haberi, yayınlandıktan sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Ankara’da bir gazeteciyi arıyor ve şunları söylüyor, “Sen Diyarbakırlısın bu gazeteciyi tanıyor musun? Benim Diyarbakır’daki kongre için Abdullah Atik ismini desteklediğimi ve adaylığı için çalıştığımı yazmışlar. Evet, Abdullah Atik ismi doğru ama benim müdahalem söz konusu değil.” Ankara’daki gazeteci de Diyarbakır’da beni tanıyan başka bir gazeteci üzerinden bana haber gönderiyor. Beni arayan meslektaşımdan durumu öğrendikten sonra, kaynağıma güvendiğimi kendisine belirttim. Nitekim Abdullah Atik ismi de kısa sonra net bir şekilde adaylar tarafından bazı haberlerde dile getirildi. Meslektaşım ‘Erdoğan Toprak’ın tekzip yayınlama durumu var’ deyince ben de herkesin tekzip yayınlama özgürlüğünün olduğunu “Erdoğan Toprak’ın herhangi bir açıklaması var ise kendisiyle görüşebilirim isterlerse sorularımı sorabilirim” sözlerimle aktardım. Erdoğan Toprak’tan henüz bir tekzip ya da bir açıklama yok. Ancak Erdoğan Toprak’ın Diyarbakır’a müdahalesi gün gibi ortada.

Erdoğan Toprak’ın Diyarbakır’da Abdullah Atik ile kahvaltıda bir araya geldiği fotoğraf

Erdoğan Toprak’ın sürpriz Atik ziyareti

Bu telefondan sonra Erdoğan Toprak ile Abdullah Atik arasındaki yakınlığın ne olduğunu araştırmaya başladım. Araştırmam için CHP’li bir kaynağımla görüşme sağladım. Kaynağımın aktardığına göre Erdoğan Toprak, kışın Urfa’daki bir programdan sonra sürpriz bir şekilde Diyarbakır’a geliyor. Gelir gelmez önce Abdullah Atik’in iş yerine geçiyor. Atik ile birlikte burada kahvaltı yapıyor. Atik ile Erdoğan Toprak’ı iki aracı buluşturuyor. Her iki isimde iş insanı. Erdoğan Toprak ile Abdullah Atik’in yakınlığı burada başlıyor ve bu görüşmeden yaklaşık 2 ay sonra yani 10 Mart 2022 tarihinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir programda Abdullah Atik’e üyelik rozeti takılıyor.

Alo: “Çekilin Genel Merkez’in adayı Abdullah Atik’tir”

22 Temmuz 2022 tarihinde ise mahkeme kararıyla CHP İl Başkanlığı’nı kongreye götürmek için 6 kişilik bir kayyum heyeti yönetimi devraldı. Kayyum heyet kongre için ilk tarihi 29 Ağustos olarak açıklıyor. Ancak Genel Merkez’den telefon alıyor ve kongre tarihini bu kez 10 Eylül aldırıyorlar. İlk açıklanan tarihte kongre yapılmış olsaydı adaylarda bir değişiklik olmayacaktı. İkinci kongre tarihinden sonra Erdoğan Toprak’ın Diyarbakır’a müdahalesi net bir şekilde ortaya çıkıyor. Hem Kılıçdaroğlu’na hem de Genel Merkez’e Atik ismini kabul ettiren Erdoğan Toprak’tan sonra bu kez de CHP Genle Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, kongrede il başkanı adayı olan isimleri “adaylığınızı çekin, Genel Merkez’in adayı Abdullah Atik’tir” diye telefonla arıyor.

Şuan 3 aday Genel Merkeze direniyor

Sanırım bu telefondan sonra ilk önce Gönül Özel istifa ediyor. Diğer adaylardan Mehmet Şerif Doğru ile birlikte 38 delege ihraç istemiyle İl Disiplin Kurulu’na sevk ediliyor. Adaylardan geriye avukat Sertaç Eke, Meltem Gönüllü ve Süleyman Arslan kaldı. Şuan görünürde 10 Eylül’de yapılacak kongre için 3 aday bulunuyor.

Erdoğan Toprak’ın istediği İstanbul’da olmadı Diyarbakır’da oluyor

2018 yılında da CHP İstanbul İl Başkanlığı için Cemal Canpolat ve listesini destekleyen ve bu konuda Kılıçdaroğlu’nun fikrini değiştirme çabasıyla gündeme gelen Erdoğan Toprak, bu kez de Diyarbakır İl Başkanlığı’nda yaşananların mimarı oldu. Erdoğan Toprak’a rağmen İstanbul İl Başkanı olan Canan Kaftancıoğlu, yerel seçimlerde belediyedeki değişimin öncülerinden olmuştu. Erdoğan Toprak’ın, Kaftancıoğlu gibi iddiasını sürdüren CHP’nin bölgedeki tek kadın il başkanı Gönül Özel’in ismini çizmesi ve art arda yaşanan skandal nitelikteki gelişmeler, Diyarbakır’da son 2 yıldır yükselişe geçen CHP‘ye bakışı değiştirdi.

Abdullah Atik adaylığını 7-8 Eylül tarihlerinde açıklayacak

Erdoğan Toprak’ın desteklediği ve Genel Merkez’e kabul ettirdiği Abdullah Atik ise henüz il başkanlığı için adaylığını açıklamadı. Ancak edindiğim bilgilere göre Ankara’dan CHP’li bir ekip 07-08 Eylül tarihinde Diyarbakır’a gelecek ve Abdullah atik bu tarihler arsında adaylığını açıklayacak.

Diyarbakır CHP’de yaşananları batı medyası görmezden geliyor

Batı’daki medya kuruluşları, Diyarbakır CHP’de arda arda yaşanan dikkat çekici gelişmeleri henüz gündemine almadı. Ancak 18 Temmuz ile 2 Eylül tarihleri arasında yaşananlar, CHP’nin bölgedeki yani Diyarbakır’daki durumunun genel seçimlere nasıl etki edeceğini sorgular nitelikte.

Son 2 yıldır bölgede yükselişe geçen CHP’ye Diyarbakır’da temkinli yaklaşım

Rawest Araştırma’nın Şubat 2021 ile Temmuz 2022 tarihlerinde duyurduğu anket sonuçlarına göre AKP’nin bölgedeki oyları erirken, CHP ise oy oranında yükselişini devam ettirdi. Ancak 18 Temmuz’dan bu yana CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nda yaşananlar, seçmenin kafasında soru işaretlerine neden oldu. Yerine mahkemece kayyum atanan mevcut CHP İl Başkanı Gönül Özel’in kongreye 9 gün kala Genel Merkez yani Erdoğan Toprak’ın baskısıyla adaylıktan çekilmesi, AKP’ye oy verme eğiliminden uzaklaşan ve kararsız kalan seçmeni duraksattı. AKP’den ayrılmak isteyip de CHP’ye geçmek isteyenler ise Diyarbakır’da yaşananlardan sonra kararını ertelemiş bulunuyor. AKP’den kopma noktasında gelmiş bazı isimler, CHP’de iktidar gibi güç alınca imtiyazlı davranmaya başladığını söylüyor.

‘CHP de AKP gibi bakmaya başladı‘

CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nın kongre sürecinden dolayı CHP’ye katılamayan bazı AKP’li yerel ve bilindik siyasetçiler ise “Bölgede bu şekilde oy alamazlar. Ben atadım siz çekilin nasıl bir siyaset” diyor ve endişelerini de “CHP de AKP gibi bölgeye bakıp ikinci 20 yılımızı bizden alırsa ne yapacağız?” sözleriyle dile getiriyor. Öte taraftan CHP’nin tabanı ise yaşananlardan dolayı kırgınlık içinde. Yani Diyarbakır CHP’de şu sıralar ne içten ne de dıştan sular durulmuş değil.

Editör: Haber Merkezi