URFA - Ermeni Kadın Birliği Sözcüsü Anahid Qesebiyan, öncelikli amaçlarının Ermeni kadınları örgütleyerek, özsavunma ile mücadelede aktif hale getirmek olduğunu belirterek, "Saldırılara daha güçlü karşılık vermeyi amaçlıyoruz” dedi. 

Kuzey ve Doğu Suriye’de Ermeni Toplumsal Meclisi’nin kadın üyeleri, 31 Ağustos’ta 150 delege, kadın örgütleri ve kadın birliklerinin katılımıyla Hesekê kentinde gerçekleştirdiği ilk konferansta Ermeni Kadın Birliği’ni kurdu. Konferansta, Kuzey ve Doğu Suriye Ermeni Kadın Birliği Sözcüsü seçilen Anahid Qesebiyan, kuruluş amaçlarını ve aldıkları kararları ajansımıza anlattı. 

Konferans öncesi özerk bölgede 80 ayrı toplantı aldıklarını ve Ermeni kadınlara ulaşmaya çalıştıklarını belirten Qesebiyan, “Bu toplantıları düzenlerken büyük sıkıntılar çekiyorduk ki bir de üstüne Türkiye’nin hava saldırıları başladı. Ancak bu saldırıların hiç biri bu konferansı yapmaktaki hevesimizi kıramadı ve 31 Ağustos’ta Ermeni kadınlar olarak bir araya geldik” dedi. Konferansa Rakka, Eyn-İsa ve Derik'ten de Ermeni kadınların katıldığını söyleyen Qesebiyan, yanı sıra siyasi partilerin kadın meclisleri, özerk yönetimde yer alan kadın komiteleri ve kadın kurumlarının da katıldığını kaydetti.  

ÖZSAVUNMA EĞİTİMİ 

Ermeni Soykırımı'nın üzerinden 107 yıl geçtiğini anımsatan Qesebiyan, bu 107 yılın Ermeni kadınların üzerinde yarattığı tahribatı gözlemlediklerini söyledi. Qesebiyan, önceki toplantı süreçlerini ve düzenledikleri konferansta yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ermeni kadınların dilleri, kültürleri ve tarihlerine nasıl yabancılaştırıldıklarına bu süreçte şahit olduk. Arap, Kürt ve Süryani toplulukları içerisindeki bu kadınlara zor koşullarda ulaştık. Bir araya geldiğimiz kadınların, erkek aklının ve önceki hükümetin tesiri altında kaldıklarını gözlemledik. Bu açıdan Ermeni kadınları kendi köklerine, dillerine ve tarihlerine döndürebilmek için zorlu bir sınav verdik. Kadın kurumlarından destek alarak omuz omuza Ermeni kadınları hem fiziki hem de ideolojik saldırılara karşı eğitmeye çalışıyoruz. Bir daha aynı soykırım ve kadın katliamlarının yaşanmaması için bu eğitimleri bir sorumluluk olarak görüyoruz.”

19 TEMMUZ DEVRİMİ 

Ortadoğu’nun birçok kentinden konferansa katılım olduğunu belirten Qesebiyan, 19 Temmuz Devrimi'nin kadınların moralini daha da yükselttiğini ifade etti. Qesebiyan, “Özerk yönetim içerisinde çalışmalarımızı arttırarak hem üzerinden 107 yıl geçen soykırıma hem de olası yeni saldırılara daha güçlü karşılık vermeyi amaçlıyoruz” dedi. 

'VARIZ, AYAKTAYIZ'

Konferans sürecinde birçok hava saldırısı olduğunu ifade eden Qesebiyan, her saldırıda daha fazla hırslandıklarını ve böylesi konferansların öneminin daha fazla anlaşıldığının altını çizdi. Konferansta, 1915 soykırımına sıkça değindiklerini dile getiren Qesebiyan, şunları söyledi: “Soykırımda milyonlarca insanımız öldü. Bu saldırıların ana odağı da kadınlardı. Bu konferansla soykırımcı zihniyete şunu söylemiş olduk, hala varız, hala ayaktayız. Yıllar önce bizi yurdumuzdan sürdükleri, kadınlarımıza tecavüz ettikleri, katlettikleri o büyük soykırımı bir daha yaşamayacağımızın mesajını verdik.” 

ALINAN KARARLAR

Qesebiyan, son olarak konferansta aldıkları kararları şöyle sıraladı:  

“ * Kadınların hem toplumsal alanda hem de aile içerisinde yer alabileceği bir ortamın sağlanması için ideolojik eğitim almaları. 

* Ermeni kadınların ve özellikle çocukların kendi anadilleri olan Ermenice’de eğitim alması. Buna dair hazırlığımız da tamam. Özerk bölgede Ermenicenin okullarda okutulması için çalışmalar var. 

* Kadınlara askeri eğitim verilerek, özsavunmalarını yapmaları sağlanacak.

* Soykırımcı zihniyeti savunanlarla masada hesaplaşmak. 

* Asimile edilmeye çalışılan ve çeşitli yerlere sürgüne gönderilen Ermenilerle birlik olup, onları kendi kök, dil ve kültürlerine geri döndürmek.”   

MA / Ceylan Şahinli

Editör: Haber Merkezi