ANKARA - EŞİK, AKP’nin hak ve özgürlükler lehine uygun bir Anayasa değişikliği yapmasının söz konusu olmayacağını belirterek, muhalefet partilerine değişikliğe karşı “hayır” deme çağrısında bulundu.

MA'nin haberine göre; Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), AKP’nin başörtüsüne dair anayasa değişikliği teklifine karşı başlattıkları imza kampanyasına ilişkin Mülkiyeler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. “Müzakere dahi etmeyin, anayasa değişikliğine hayır” pankartının açıldığı toplantıya, imzacı olan kurumlar Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), Ekoloji Birliği, (ÇYDD), Alevi Federasyonları, LGBTİ’ler ve birçok kişi katıldı. 

‘YARGI BAĞIMSIZLIĞINI YOK EDEN İKTİDAR’

Kurum temsilcileri adına basın metnini okuyan EŞİK üyesi Sevilay Çelenk, AKP’nin getirdiği başörtüsü düzenlenmesi görüşme toplantılarına ve meclis müzakere oylamamalarına hiçbir muhalefet partisinin katılmamasına değinerek, “hayır” oyu verilmesi çağrısı yaptı. Çelenk, “Kadını aile içi şiddet dahil olmak üzere her türlü şiddet karşısında savunmasız bırakarak Türkiye'yi dünya kadınlarının en büyük kazanımlarından birini olan İstanbul Sözleşmesi’ne taraf olmaktan çıkartan, Anayasayı ve yasaları her fırsatta ve defalarca ihlal eden, yasalara uymayan ve ülkeyi hukuk dışılığa sürükleyerek yargı bağımsızlığını yok eden bir iktidar, böyle giderayak, siyasi ömrünü tamamlamışken, Anayasa değişikliği teklifi yapamaz. Hak ve özgürlükler lehine ve eşitlik ilkesine uygun bir Anayasa değişikliği yapması söz konusu olamaz. AKP’nin bu konudaki sicili bizlerde bu konuda hiçbir kuşkuya yer bırakmıyor” dedi.

‘EŞİTLİK İLKESİ İHLAL EDİLİYOR’

Anayasa değişikliği teklifi ile bir kez daha kadınların “başörtülü” ve “başörtüsüz” diye ayrılmak istendiğini dile getiren Çelenk, kadınların kılık kıyafet haklarını Anayasa’nın konusu yapılarak, bütün özgürlük iddialarının aksatıldığına vurgu yaptı. Anayasa teklifinin Ocak ayında Anayasa Komisyonu’na, Şubatta ise Meclis Genel Kurulu’na getirileceğini belirten Çelenk, “Teklifte Anayasa 24. maddeye ilgili değişiklik önerisi mevcut anayasanın 10. maddesinde yer alan ‘Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’ ilkesine açıkça aykırıdır. Eşitlik ilkesini ihlal etmektedir, anayasa eliyle ayrımcılıkları kurumsallaştırmaktadır. Çünkü bir dini inancın belli bir yorumuna dayalı kıyafetlere mutlak bir dokunulmazlık getirirken, diğer kıyafetlere ilişkin devletin keyfi de olsa her türlü kısıtlamayı yapabilmesinin önünü açmaktadır” diye belirtti.

Editör: Haber Merkezi