ANKARA - Suruç’ta katledilen Cebrail Günebakan’ının anısına Ankara’da Güne Bakan Gençlik ve Kültür Evi açıldı. 

MA'nın haberine göre; Suruç’ta katledilen Cebrail Günebakan’ın anısına Ankara’da Güne Bakan Gençlik ve Kültür Evi’nin açılışı yapıldı. Açılışa Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Okan Danacı, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve Suruç Aileleri katıldı.

Günebakan Gençlik ve Kültür Evi yapılan sinevizyon gösterimi ardından açılış konuşmasını yapan Günebakan Gençlik ve Kültür Evi Komite üyesi Şirvan Çeliker, “Fabrika Kolektif Üretim Merkezi vardı kapatıldı. Bu üretim merkezi neden kapatıldı; Gençlik için Ankara’da bir mevziydi, soluktu, bir üretim merkeziydi. Gençliğin söyleşilerle bir araya geldiği, ürettiği, paylaştığı, dayanıştığı bir üretim merkeziydi. ‘Başka bir dünya, başka yaşam mümkün’ diyordu. Bunu örgütlemek ve gençliği bu düşle buluşturmak istiyordu. Faşist baskıların hedefi oldu ve kapatıldı. Bizler bu düşün takipçisi olarak hikayemize başladık ve Günebakan Kültür ve Gençlik Evini açtık. Günebakan Kültür ve Gençlik Evi ismini Suruç'ta yaşamını yitiren düş yolcularından Cebrail’den alıyor. Cebrail lise yıllarından örgütlü mücadeleye katıldı. Cebrail, gördüğü baskılara rağmen boyun eğmedi ve mücadelede ısrar eden cesur bir devrimciydi. Bu Kültür evinin hep birlikte sahiplenelim dayanışalım” dedi.

‘CEBRAİL ZORU SEÇTİ’

Açılış konuşmasından sonra söz alan Cebrail Günebaka’nın babası Hacı Günebakan, “Benim 5 çocuğum vardı. Cebrail 3’üncü çocuğumdu. Cebrail’e dedim oğlum Avrupa’ya git orada para çok daha rahat yaşarsın o da bana ‘Ben oraya gitsem arkadaşlarım ne yapacak’ dedi. Cebrail arkadaşları için zoru seçti. Benim gözümde oğlum Cebrail, Che Guevara. Bu  yaptıklarınız için çok teşekkür ederim. Sizleri tekrar kutluyorum ve mutluyum” şeklinde konuştu.

‘KÜLTÜR EVİ ÇAĞRIDIR’

Ardından konuşan, SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı, “Bugün hep birlikte burada bir aradayız. Bir şekilde bir yerlerden tutarak yoldaşlarımızın isimlerini yaşatmaya çalışıyoruz. Bu kültür evinin isminin Günebakan olması çok önemli. Cebrail bir gençlik örgütü lideridir. Onca baskıya, tutuklamaya karşı hiçbir zaman geri adım atmadı. Cebrail, her zaman sınırsız ve sonsuzluğu hedeflemiş gençliğin hayallerini sokaklarda yaşatmaya çalışmış. Cebrail’in yoldaşı olmak bizi onurlandırıyor. Bu kültür evi bir çağrıdır, devrim mücadelemizi büyütme çağrısıdır” şeklinde ifade etti.

‘YENİ BİR YAŞAM UMUDU’

Etkinliğin devamında ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, “Suruç’ta ölümsüzlüğe uğurladığımız 33 düş yolcusu çok özel bir tarih sayfası açtı ve bu partimiz için çok özel bir değişim çağrısı olmayı sürdürdü. Partimiz bu çağrıya borçludur. Gençler Rojava’ya savaşın yıktığı bir kente gitmek isterken geziye dokunmuştu, yeni yaşam umudunu görmüştü. Bu akılla, bilinçle sınırın ötesinde bambaşka bir yaşam gördüler. Oradaki yaşam Türkiye, Kürdistan ve bütün dünya için yeni bir yaşam umuduydu. Durup beklemediler o düşü yaşamak için gittiler. Bizim için gençlikten öğrenmek çok önemlidir. Birleşik mücadelemizde Suruç’u anıyor, Rojava devrimini kendi eylem ve bilincimizde var ediyoruz. Bu katliamı unutturmamayı sürdüreceğiz” dedi.

‘ÖRGÜTLENME ÇAĞRISINA YANIT OLUR’

Son olarak açılışta söz alan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Birleşik devrim mücadelesine devrimci gençlik cephesinden çok önemli yanıt oluşturan SDGF’ye çok teşekkür ederim. Cebrail gibi yürekli bir devrimciyi yetiştiren anne, babaya teşekkür ediyorum. Söz konusu Suruç ve Cebrail olunca söylenecek çok şey var. Cebrail açısından şunu söyleyebilirim; Cebrail bir gençlik önderi ve onun en büyük örgütleme ve örgütlenme özelliği ön plandaydı. Bugünkü kültür evinin açılışı örgütleme ve örgütleme çağrısına yanıt olur. 33’lerin düşlerine sahip çıkmakta ancak bu yolla olabilir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından müzik ve şiir dinletisi yapıldı. Açılış etkinliği ardından son buldu.

Editör: Haber Merkezi