HABER MERKEZİ - İranlı kadınlar başlattıkları “Tesettüre hayır” kampanyası kapsamında başörtülerini çıkararak atıyor ve sanal medyadan paylaşıyor. 

İran’da kadınlara yönelik baskıların bir parçası olan başörtüsü dayatması  ve 12 Temmuz “İffet tesettür” gününe karşı kadınlar kampanya başlattı. “Tesettüre hayır” diyen İranlı kadınlar 7’den 77’ye kamuya açık alanlarda tesettürlerini çıkararak  sanal medyada paylaşmaya başladı.

Kadınlara çağrı

İranlı insan hakları aktivistleri de kadınlara seslenerek, tutuklama riski olsa da halka açık yerlerde başörtülerini çıkarmaya çağırdı. Kamuya açık mekanlarda tesettürlerini ve uzun elbiselerini çıkaran kadınlar, “ahlak bekçileri” olmak üzere erkeklerin ve güvenlik güçlerinin saldırılarına maruz kaldı.

Video ile paylaşıyorlar

Tüm saldırılara rağmen kadınlar video paylaşmaktan ve tesettürlerini atmak, yakmaktan da vazgeçmiyor. Günlerdir süren  kampanya sanal medyada da “Tesüttüre Hayır” hastaag’i ile devam ediyor. 

Ceza ile karşı karşıya kalıyorlar

Görüntülerini paylaşan kadınlar ise kamuya açık mekanlarda başörtülerini çıkardıkları için 10 günden başlamak üzere 2 ay hapis cezası ve para cezası ile karşı karşıya kalabilir. İran İslam Cumhuriyeti’nin öngördüğü en hafif ceza ise bu oluyor.

Tesettür zorunluluğu

İran’da “İslam Cumhuriyeti’ne” geçişle 1979 yılında ilk çıkarılan yasalardan biri başörtüsü zorunluluğu oldu. 43 yıldır kadınların giyim ve bedenleri üzerinde sürdürülen yasaya karşı İranlı kadınlar son yıllarda sık sık eylemler gerçekleştirdi. Kadınların son eylemleri 2 gündür aralıksız sürüyor. 

HABER MERKEZİ - İran’da zorunlu başörtüye karşı kadınların başlattığı protestoya, sanatçı Gül Azin de, “Bu benim hakkım” isimli şarkısıyla destek verdi.

İran'da kadınların başörtü zorunluluğuna karşı protesto eylemleri devam ediyor. İran rejimine karşı kadınlar, bulundukları her alanda başörtülerini çıkarıp dijital medya hesaplarında paylaşırken, kadınların eylemine dünyanın birçok ülkesinde de  destek yağdı. 

‘Bu benim hakkım’

Baskılardan dolayı yurtdışında yaşamak zorunda kalan İranlı sanatçı Gül Azin ise, başörtü protestosuna, “Bu benim hakkım” isimli şarkıyla destek verdi.

Gül Azin’in şarkısı şöyle;

“Ey gece ey karanlık, dinle beni

Ben yarının güneşiyim,

Ben hicaba karşıyım, artık başörtü istemiyorum,

Sokakta saçım içinde rüzgarın dolaşması benim hakkım,

Tehditsiz gün ve gecem olması benim hakkım,

Saçımdan bu kadar çok korkuyorsun,

Acaba ben mi güçsüzüm yoksa sen ki benim kadar cesaretin yok,

Ey gece ey karanlık, dinle beni,

Ben yarının güneşiyim,

Ben hicaba karşıyım, artık başörtü istemiyorum,

Giyim tipini seçmek bir yasa değil zevk meselesidir.

Bu çok basit bir hak, beni hiç bir şeyden korkutmaya kalkma.

Yolu güç, korku ve baskıdan geçen o cennet, hastalıklı bir düşüncenin şeytani bir yanılsamasıdır.

Ey gece ey karanlık, dinle beni,

Ben yarının güneşiyim,

Ben hicaba karşıyım, artık başörtü istemiyorum,

Beni hiçbir şeyden korkutma, ben buyum ki varım,

Senin işin artık bitmiştir, artık o günü görüyorum.”

Şarkıya bu linkten ulaşabilirsiniz: 

( JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi