banner9

banner8

KA-DER kadın adaylar için ‘Siyaset Okulu’ projesine hazırlanıyor

Kadınların siyasete katılmasının önündeki en büyük engelin ataerkil yapı olduğuna dikkat çeken KA-DER Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu, gündemlerinde hiç kadın milletvekili çıkarmayan 20 kent olduğunu belirtti.

Kadın 24.11.2022, 09:50
23
KA-DER kadın adaylar için ‘Siyaset Okulu’ projesine hazırlanıyor

İSTANBUL - Kadınların siyasete katılmasının önündeki en büyük engelin ataerkil yapı olduğuna dikkat çeken KA-DER Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu, gündemlerinde hiç kadın milletvekili çıkarmayan 20 kent olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) tarafından yayımlanan “Siyasette Kadın 2021” haritası verilerine göre, 1 Ocak 2021 itibariyle dünya genelinde parlamentolardaki kadın milletvekili oranı ufak bir artışla yüzde 24.9’dan yüzde 25.5’e yükseldi. Bakanlık pozisyonlarındaki kadınların oranı ise yüzde 21.9’a çıktı. 22 ülkenin hükümet ve devlet başkanları kadın olurken, bu sayı 2019’da 20 idi. Devlet başkanı kadın olan ülkelerin oranı yüzde 5.9, hükümet başkanı kadın olan ülkelerin oranı ise yüzde 6.7.

TÜRKİYE 7 SIRA GERİLEDİ 

Rapora göre Türkiye, parlamentolarda kadın milletvekili oranı sıralamasında 122’nci sıradan 129’a geriledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki 600 milletvekilinin 102’si kadın. Böylece kadınların siyasetteki temsiliyeti 102 sandalye ile yüzde 17’de kaldı. Kadın vekillerin oranına partiler olarak bakıldığında, parlamentoda grubu bulunan siyasal partilerin kadın vekil oranları şu şekilde: Halkların Demokratik Partisi (HDP) yüzde 41, AKP yüzde 18, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 12, MHP yüzde 8 ve İYİ Parti yüzde 5.55. Partilerin kadın merkez yönetim kurulları ise HDP’de yüzde 35, CHP’de yüzde 26, İYİ Parti’de yüzde 25, AKP yüzde 24 ve MHP yüzde 6.66. olarak sıralanıyor. Bu verilere partilerin uyguladıkları “kadın kotası” üzerinden bakıldığında; HDP’de yüzde 50, CHP’de yüzde 33, İYİ Parti’de yüzde 25 kadın kotası var. 

Ancak toplumsal cinsiyet eşitliğini hem Meclis’te hem de yerel yönetimlerde hayata geçirmeye çalışan HDP’nin kadın vekilleri ve belediye eşbaşkanlarına yönelik saldırılar bu yıl da hız kesmeden devam etti. 

MARKAJDA 20 KENT VAR 

1997 yılında kurulan ve eşit temsiliyet için çalışmalarını sürdüren Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER), erilliğin hakim olduğu siyasetin dönüşümü için kadın adayları güçlendirmeye devam ediyor. 25 Kasım dolayısıyla konuştuğumuz Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu, siyasette eşit temsiliyetin sağlanması için zihinsel değişim ve dönüşümü hedeflediklerini söyledi.

KA-DER’in 1997 yılında kurulduğunu ve kadınların seçme, seçilme haklarını önceleyen her türlü karar mekanizmalarında yer alması için mücadele ettiklerini belirten Karaoğlu, “KA-DER olarak her yıl düzenli çalışmalar yapıyoruz. Daha çok farkındalık oluşturan lobi faaliyetleri, herhangi bir konuya dikkat çekmek için aktivite çalışmaları yapıyoruz. Yine önümüzdeki aylarda yapılması öngörülen bir seçim var. Yaklaşan seçimin ayak seslerini duyunca KA-DER olarak çalışmalarımıza hız verdik. Bu yıl seçimlere hazırlanırken, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bu yana hiç milletvekili çıkarmayan 20 ili öncelemeye karar verdik” bilgisini paylaştı.  

KADIN VEKİL ÇIKARMAYAN KENTLER

Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca hiç kadın milletvekili çıkarmayan 20 kent bulunduğunu aktaran Karaoğlu, bu illeri şu şekilde sıraladı: “Kırklareli, Karabük, Sinop, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum, Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Karaman, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale ve Burdur.” Bu kentlerin il ve ilçe başkanlarıyla bir araya gelerek, farkındalık çalışması yürütmek istediklerini dile getiren Karaoğlu, şöyle dedi: “Toplumsal cinsiyet eşitliği endeksi yüksek olan ya da okuma yazma oranı yüksek olan iller olmasına rağmen hiç kadın milletvekili parlamentoya göndermemiş iller bunlar. Demek ki burada farklı bir mesele var. Kadınların okuma yazma oranın yüksekliği şüphesiz önemli bir veri bizler için. Ancak o illerin toplumsal cinsiyet eşitliği endeksinin yüksekliğinin, siyasete aynı oranda yansımadığını gösteriyor. Bu bizim çalışma konumuz oldu.”

SİYASETTEKİ TEMSİL EKSİKLİĞİ

Yaptıkları çalışmalarda öne çıkan en önemli başlıklardan birinin kadınların siyasetteki temsil eksikliği olduğunu vurgulayan Karaoğlu, bu konunun nedenleriyle birlikte incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Karaoğlu, “Kadınların önündeki bariyerlere baktığımızda ve kadınlarla yapmış olduğumuz görüşmelerde, siyasete katılımın önündeki en büyük engelin, ataerkil yapı ve kültürel kodlamalar olduğunu gördük. Eril bariyerlerin yanı sıra kadınların siyasette finansman sağlamakta çok zorlandıklarını fark ettik. Eril işleyiş içerisinde kadınların az görünmesinin diğer bir nedeni ise, kendi bulundukları siyasi partiler tarafından yerleştirildikleri için sonuçta başarısız olduklarını söylediler. Siyasi partilerde hakim olan erkek egemen yapının kırılması konusunda çok güçlükler yaşadıklarını öğrendik. Bununla mücadele etme yöntemleri nelerdir bunlar üzerinde durduk diyebilirim” ifadelerini kullandı.

ATAERKİL YAPIYLA ÇOK YÖNLÜ MÜCADELE

Kadın mücadelesinin çok boyutlu olduğunu ve ataerkil yapıya karşı çok yünlü bir mücadele yürütülmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Karaoğlu, “Bu tabii ki çok ayaklı bir mücadele ve mücadelenin önemli ayaklarından biri de siyasi partilerle görüşmek. Onların bakış açısının değişmesi, kararlarını kadından yana almalarını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmamız gerekiyor. Kadınları tariflendirmek, güçlendirmek için onlarla birlikte çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu çalışmaların içerisinde siyasi kampanyalar nasıl yürütülür, sosyal medya nasıl etkili kullanılır, nasıl yol yürünür, kendi siyaset alanın iyi tanınması konusunda neler yapması lazım gibi konu başlıklarında onları güçlendirmeye çalışacağız” dedi.

ZİHİNSEL DEĞİŞİM ŞART

Kadınların güçlendirilmeleri durumunda kadın temsiliyetinin artacağına dikkat çeken Karaoğlu, “Sadece kadın temsiliyetinden değil, aynı zamanda zihinsel bir değişim ve dönüşümden bahsediyoruz. Bu uzun süreli periyotlarla olacak.  Ama kadınlar da çok uzun süreden beri hatta yüzyıllardan beri sabrediyorlar ve 21’inci yüzyılda artık sabretmek istemiyorlar. Üstelik seçmen sayısının Türkiye’de 51.7’sinin kadın olduğu düşünülürse, kadınların başka bir şeye ihtiyacı yok. Yalnızca kendi potansiyellerini fark etmeleri ve oylarını kendi siyasi düşüncelerini temsil eden kadından yana kullanmaları gerekiyor. Günün sonunda erkeği seçtirmek değil, kendi düşüncelerine yakın olan bir kadın adayı seçmek ve seçtirmek için mücadelelerini yürütmelerini ve aday kadınları desteklemeleri gerekiyor” dedi. 

EŞİTLİKÇİ BİR YAPI YOK

Kadınların, eşit temsiliyetinin sağlanması için seçilebilecekleri yerlerden listelere alınması gerektiğine işaret eden Karaoğlu, “Siyasi partilerin kadın adayları bizzat desteklemesi gerekiyor. Biz burada erkeği silin, kadını getirin anlamında demiyoruz. Ama eşit iki aday varsa, kadının burada pozitif ayrımcılıkla görünür kılınması sağlanmalı. Siyasi partilerin seçmen komisyonları var. Kendi içlerinde oluşturdukları komisyon üyelerinin cinsiyetlerine baktığımızda tamamen erkeklerden oluştuğunu görüyoruz. Böyle bir komisyon zaten kadınları öncelemez. Eşitlikçi bir yapı yok, cinsiyet eşitliği yok orada. Bunlar gerçekleştirildiğinde, siyasetin finansmanı konusunda, siyasi partiler aldıklarının bir kısmını kadın adaylara yönlendirebilseler, destek olsalar kadınlar açısından daha güçlendirici olacaktır” ifadelerini kullandı.

ADAYLARA DESTEK ÇALIŞMASI

Aday kadınların ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitimlerin verileceğini dile getiren Karaoğlu, daha başarılı kampanyalar yürütmeleri için spesifik eğitimler vermeyi planladıklarını söyledi. Ayrıca aday olan kadınların sosyal medyadan KA-DER’e başvurdukları takdirde sosyal medyada tanıtımlarını herhangi bir ücret almadan karşılayacaklarını belirten Karaoğlu, kadınların çalışmasını kısaca anlatan postlar çıkmayı planladıklarını dile getirdi. 

SİYASİ PARTİLERLE GÖRÜŞMELER

20 kent için çalışma kapsamında ise özellikle siyasi partilerle görüştüklerini vurgulayan Karaoğlu, “Bazı siyasi partilerle görüşemedik, onlardan yanıt bekliyoruz. Bu minvalde görüştüğümüz siyasi partiler oldu fakat daha randevu beklediğimiz üç siyasi parti var. CHP, İyi Parti, Deva Partisi, Gelecek Partisi, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile görüştük. AKP’den yanıt bekliyoruz. HDP ile görüşme aşamasındayız. Meclis’te temsili olan tüm siyasi partilerle görüşmeye gayret ediyoruz” sözlerine yer verdi. 

SİYASET OKULU PROJESİ 

Çalışmalarında daha önce hiç kadın milletvekili çıkarmayan 20 kenti önceleyeceklerinin altını çizen Karaoğlu, şöyle devam etti: “Ama diğer illerde de üye olan kadınları desteklemek amaçlanıyor. Bunun için ağırlıklı olarak kadınların katılacağı bir siyaset okulu organize ediyoruz. Bu siyaset okulumuz Ocak ayında başlayacak. Bunu sosyal medya kanalıyla duyuracağız.” 

MA / Esra Solin Dal

Yorumlar (0)
banner44
Günün Anketi Tümü
HDP cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararı aldı. Peki siz bu adayın kim olmasını istersiniz?
HDP cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararı aldı. Peki siz bu adayın kim olmasını istersiniz?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 25 60
2. Fenerbahçe 24 54
3. Beşiktaş 25 49
4. A.Demirspor 25 45
5. Trabzonspor 25 44
6. Başakşehir 24 41
7. Kayserispor 25 38
8. Konyaspor 25 34
9. Karagümrük 24 31
10. Antalyaspor 25 28
11. Alanyaspor 25 28
12. Sivasspor 25 27
13. Kasımpaşa 25 26
14. Gaziantep FK 25 25
15. Ankaragücü 24 25
16. İstanbulspor 24 24
17. Giresunspor 24 23
18. Hatayspor 24 23
19. Ümraniye 25 22
Takımlar O P
1. Samsunspor 27 57
2. Eyüpspor 27 53
3. Rizespor 26 49
4. Sakaryaspor 27 49
5. Pendikspor 26 47
6. Keçiörengücü 27 47
7. Bodrumspor 27 42
8. Manisa FK 26 42
9. Boluspor 26 41
10. Bandırmaspor 26 40
11. Göztepe 26 38
12. Tuzlaspor 27 28
13. Erzurumspor 26 25
14. Altay 27 25
15. Adanaspor 27 25
16. Altınordu 26 20
17. Gençlerbirliği 26 18
18. Denizlispor 27 17
19. Yeni Malatyaspor 27 16
Takımlar O P
1. Arsenal 28 69
2. M.City 27 61
3. M. United 26 50
4. Tottenham 28 49
5. Newcastle 26 47
6. Liverpool 26 42
7. Brighton 25 42
8. Brentford 27 42
9. Fulham 27 39
10. Chelsea 27 38
11. Aston Villa 27 38
12. Crystal Palace 28 27
13. Wolves 28 27
14. Leeds United 27 26
15. Everton 28 26
16. Nottingham Forest 27 26
17. Leicester City 27 25
18. West Ham United 26 24
19. Bournemouth 27 24
20. Southampton 28 23
Takımlar O P
1. Barcelona 26 68
2. Real Madrid 26 56
3. Atletico Madrid 26 51
4. Real Sociedad 26 48
5. Real Betis 26 45
6. Villarreal 26 41
7. Athletic Bilbao 26 36
8. Rayo Vallecano 26 36
9. Osasuna 26 34
10. Celta Vigo 26 34
11. Mallorca 26 32
12. Girona 26 31
13. Getafe 26 29
14. Sevilla 26 28
15. Cadiz 26 28
16. Real Valladolid 26 28
17. Espanyol 26 27
18. Valencia 26 26
19. Almeria 26 26
20. Elche 26 13
Günün Karikatürü Tümü