İZMİR- İzmir'de katledilen 2 kadının katillerinin haftalardır bulunmamasına tepki gösteren kadınlar, katillere cezasızlık politikası uygulayanların potansiyel failleri yarattığını vurguladı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), İzmir’de katledilen 2 kadının katillerinin halen bulunmamasına ilişkin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Katiller Deniz Özarslan ve Kaffar Yeğin bulunsun" pankartının açıldığı açıklamada katledilen kadınlar Ezgi Zergin ve Hülya Şellavcı'nın fotoğrafları taşındı. Açıklamada sık sık "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Hülya'nın katili aramızda" ve "Ezgi'nin katili aranıyor" sloganları atıldı. Açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. 

Kadınlar adına açıklamayı okuyan KCDP üyesi Esra Akın, Türkiye'nin dört bir yanında Ezgi ve Hülya'nın katilleri bulunsun diye afişler astıklarını söyledi. İzmir 16'ncı Aile Mahkemesi'nin öldürülen Hülya Şellavcı'nın Kaffar Yeğin hakkında istediği "zorlama hapsi" talebini ancak Hülya öldürüldükten sonra kabul ettiğini kaydeden Akın, "Aynı mahkeme daha önce katil için istenen ‘zorlama hapis’ talebini reddetmişti.Hülya’nın ailesi ihmali olan yargı mensuplarını Hakimler ve Savcılar Kuruluna şikayet etti. Yalnızca Kaffar Yeğin değil, ihmali olan yetkililer de yargılansın.Ezgi de Hülya da defalarca uzaklaştırma kararı aldırmalarına, tehdit altında olmalarına rağmen göz göre göre öldürüldü. Kadınları korumakla yükümlü olan devlet yetkilileri görevlerini ihmal ettikleri için Ezgi ve Hülya şu an hayatta değil. Şu an bizimle değil. Eylül ayı raporumuza göre yalnızca eylül ayında erkekler tarafından 26 kadın öldürüldü, 19 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadınların yüzde 65’i evli oldukları erkekler tarafından öldürüldü. Tıpkı Ezgi ve Hülya gibi" dedi.

‘KATİLLER MÜCADELEMİZLE BULUNACAK'

İstanbul Sözleşmesi’ni etkin uygulamayarak potansiyel faillerin sırtını sıvazlayanların bu cinayetlerin sorumlusu olduğunu vurgulayan Akın, "Bakın biz buradayız! Ne yaparsanız yapın mücadelemizden geri adım atmıyoruz. Ezgi’nin ve Hülya’nın katilini arıyoruz. Bizimle uğraşacağınıza işinizi yapın ve katilleri bulun. Kadınlar yetkililer görevini ihmal ettiği için öldürülüyor.Mücadelemizle katiller bulunacak, Ezgi ve Hülya için adalet sağlanacak. Bizler İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacak kadın cinayetlerini durduracağız" diye konuştu.

'MECLİS NEDEN UMURSAMIYOR?'

Daha sonra konuşan Ezgi Zerkin'in annesi Ziynet Zerkin ise 95 gündür kızının katilinin bulunmadığını belirtti. "Bir anneyi kor ateşlere atmak, devlet büyüklerinin buna ilgisiz kalması bu kadar kolay mı" diyen Zerkin, "Ben gözlerimi kapatıyorum gözlerimi açıyorum yasalar geçiyor. Ama neden kadın cinayetlerine karşı bir yasa geçmiyor? Kadınların hayatı o kadar ucuz mu? Biz çocuğumuzu bir pislik öldürsün diye mi büyüttük? 'Hayat devam ediyor' diyorlar. Hayat asla devam etmiyor. Bunu ediyor diyenleri evime çağırıyorum. Benimle yaşasınlar. Meclise sesleniyorum; cezasızlıktan cesaret alanlar öldürmeye devam etti. Neden meclisn umurunda değil" diyerek tepki gösterdi. 

Kendisi için verilen koruma kararının da kağıt üstünde olduğunu aktaran Zerkin, şöyle devam etti: "Aylardır kapıma bir tane polis gelmedi. Tedbir yok, kelle koltukta yaşıyorum. Anneleri evlatsız, evlatlar öksüz kalmasın. Kızımı koruyamayan devlet utansın. Ben kadınların katilini istiyorum artık analar ağlamasın. Bu katiller yakalansın."

Editör: Haber Merkezi