ANTEP - Depremzede kadınlarla dayanışma seferberliği ile 8 Mart’ı karşıladıklarını belirten TJA aktivisti Güler Tunç, “’Kadınlarla Kadın Dayanışması’ kampanyası ile omuz omuza verip, yaraları beraber saracağız” dedi. 

Mereş merkezli meydana gelen ve 10 kenti etkileyen depremlerin yıkıcı etkileri sürüyor. Her felakette olduğu gibi depremden de en fazla etkilenen kesimlerin başında kadın ve çocuklar geldi. Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jînen Azad-TJA) öncülüğünde kaderine terk edilen depremzede kadınlarla dayanışmak amacıyla "Kadınlarla Kadın Dayanışması” kampanya başlatıldı. Kampanya kapsamında birçok kentten deprem bölgesine kadın ve çocukların ihtiyaçlarının olduğu Mor TIR’lar gönderildi. Bu kapsamda Şirnex’in Silopiya ilçesinden hareket eden Mor TIR dün Dîlok’un Nurdağı ilçesine ulaştı. 

KADINLARLA DAYANIŞMA KAMPANYASI 

Yaşananlardan psikolojik olarak en çok kadın ve çocukların etkilendiğini belirten TJA aktivisti Güler Tunç, iktidarın depremzede kadın ve çocukların ihtiyaçlarını karşılamak ve güvenilir alanlar sunmak zorunda olduğunu söyledi. “Bir kez daha kadınlara karşı düşmanlığı görüyoruz” diyen Tunç, bu nedenle depremin olduğu günden bu yana depremzede kadınlarla dayanışma halinde olduklarını vurguladı.

“Kadınlarla Kadın Dayanışması” kampanyasını yaşanan büyük mağduriyetlere karşı dayanışmanın örülmesi amacıyla başlattıklarını ifade eden Tunç, “Kadınların çok fazla özel ihtiyacı var. O nedenle TJA ve oluşturduğumuz Kriz Koordinasyonu olarak kadınların acil ihtiyaçları için kampanya başlattık. Bu kampanyamız İstanbul ve Silopi’de başladı. Sonrasında Elîh’te de başlattık. Şimdi de farklı farklı alanlarda kadınlar için başlattığımız bu kampanya sürüyor” diye belirtti. 

DEPREMİN ETKİLERİ 

Yaşanan felaketin ağır psikolojik sorunlara yol açtığını dile getiren Tunç, “Deprem ve sonrasında yaşanan korku ve panik hali, erken regl sürecine neden oluyor, hamile kadınların çocuklarını kaybetmesine neden oluyor. Kimisi de erken doğum yapıyor. Kadınlar ped, iç çamaşır, çorap gibi ihtiyaçlara ulaşamıyor. Deprem bölgelerinde çocuk bezi, çocuk maması yok. Bugün binlerce kadın, bu tür mağduriyetlerle yüz yüze kalmış durumda” diyerek, kadınların yaşadıkları sorunları aktardı.

TOPLUMSAL DUYARLILIK 

Depremde yaşanan mağduriyetlere karşı toplumun İlk günden bu yana çalışmalara katıldığını kaydeden Tunç, “Deprem mağdurları için merkezden, ilçelerimizden, mahallelerimiz de yardım geldi. Kimin kapısını çalsak, hangi esnafa gitsek, dayanışma gösterdi. Halkımız bu bilinçte. Annelerimiz ekmek yaparak ilk günden çalışmalara katıldı. Aynı zamanda esnaflarımız harekete geçerek, gıda gönderdiler. Kadınlar için farklı çalışmalar yapıldı. Halkta ciddi bir duyarlılık oluştu” ifadelerini kullandı. 

8 MART’TA DEPREM SEFERBERLİĞİ

8 Mart’a giderken depremzede kadınlarla dayanışma seferberliği başlattıklarını belirten Tunç, “Mor TIR’larımızı bölgeden çıkartıp, deprem bölgelerine götüreceğiz. Kadınlar için oluşturduğumuz bu dayanışmayı 8 Mart planlamamızda da seferberlik ruhuyla sürdüreceğiz. TJA olarak özel olarak çocuk ve kadın depremzedelerle omuz omuza verip, onların yaralarını beraber saracağız. Kadınlar olarak başlattığımız kampanyanın tek kalmasını istemiyoruz. Başta kadınlar olmak üzere toplumumuz bu bilinçte olmalı. Her alanda bu yardımlar toplanmalı. Bu anlamda halkımızı desteğe bekliyoruz” çağrısında bulundu.

MA / Rukiye Adıgüzel 

Editör: Haber Merkezi