DERSİM - İki üniversite mezunu olmasına rağmen atanamayan Arzu Atalay, evinde kurduğu atölyede kadın, doğa, çocuk ve barış temalarını işlediği duvar süsleriyle geçimini sağlıyor. 

Ekonomik krizin derinleştiği Türkiye’de önemli sorunlardan bir de işsizlik. Özellikle üniversite mezunları, kendi uzmanlık alanlarında iş bulamadıkları için farklı alanlarda çalışmak zorunda kalıyor. Dersim’de yaşayan 34 yaşındaki Arzu Atalay da bunlardan sadece biri.  

Adnan Menderes Üniversitesi Muhasebe ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun olan Atalay, iş bulamadığı için önce kentte bir tekstil firmasında çalıştı. Daha sonra Halk Eğitim Merkezi’nde (HEM) makrome sanatını öğrenen Atalay, evinin balkonunu atölyeye çevirdi. Kendi işini kuran Atalay, İp ve boncuklardan, kadın, çocuk, doğa ve barış temalarıyla duvar süsleri yaparak, geçimini sağlıyor. 

EVİN BALKONUNU ATÖLYEYE ÇEVİRDİ 

Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) yüksek puan almasına rağmen atanamadığını belirten Atalay, Türkiye koşullarında alınan yüksek puanlarında işe alım noktasında işe yaramadığını söyledi. “Biraz sınırları zorlamak lazım” diyen Atalay, tekstilde çalıştığı dönemde bir öneri üzerine evinin balkonunu üretim atölyesine çevirdiğini, ürettiği ürünleri ise çarşı merkezinde açtığı stantlarda sattığını söyledi. 

KADIN VE DOĞA TEMALI SÜSLEMELER 

Genelde kadın, çocuk, doğa ve barış temalarını işleyen Atalay, üretimiyle ilgili şunları söyledi: “Temalarım, doğa, kadın ve barış. Yine aile kavramı benim için çok önemli, bu kavramlar üzerine ürünlerimi yapıyorum. Örneğin, şans meleği eserim, masumiyeti anlatıyor. Bir çocuk kalbi kadar temiz ve saf. Yine barış güvercini ve zeytin dalı işlemeli duvar süsü var. Buda savaşa karşı barışı anlatıyor. Savaşa karşıyız çünkü savaşta yoksullar ölüyor. En çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Yine kadın konusu benim için çok önemli. Kadın temalı eserimde de güçlü kadınları ele aldım. Kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde duran kadınları temsil ediyor. Hayat Ağacı eserimde de şunu anlatmak istedim, bizler sürekli doğa ile savaş halindeyiz, suyu, doğayı kirletiyoruz, hayvanları yok ediyoruz yani o popülasyonu yok etmeye çalışıyoruz. Kazanacağımızı sanıyoruz oysaki doğa her türlü bizi yener.” 

KRİZİN ETKİSİ 

Ekonomik krizin malzeme alım gücünü etkilediğini belirten Atalay, “Ürünler çok pahalı. Geçen sene 1 kiloya aldığım ip 30 liradan 60’a, 60’dan 130 liraya yükseldi. Ciddi bir artış var. Bin liraya aldığım malzeme bir ay bile yetmiyor. Bir duvar süsüne iki ipten fazla gidiyor. Tabi bu durumda herkes gibi bende zorlanıyorum. Ürünleri de çok yüksek fiyattan vermiyorum. Düşük bir fiyattan vermek zorunda kalıyorum. Genellikle yurtdışından gelenler alıyor. Kazandığım para yalnızca bana yetiyor” diye belirtti. 

‘HER KADIN GÜÇLÜDÜR’

Hem stant kurarak hem de sanal medya hesabından satış yaparak geçimini sağladığını söyleyen Atalay, şöyle dedi: “Kadınlar öğretilmiş çaresizliği üzerlerinden atmalı. Doğuran her kadın çok güçlüdür. Kadınlar erkeklerden daha güçlü. Çünkü kadın her şeyi yapabilecek güçtedir.”

MA / Eylem Akdağ

Editör: Haber Merkezi