Sema Çağlak

ŞIRNAK - HDP’li Semra Güzel’in gözaltına alınırken ve maruz kaldığı polis işkencesine ve şiddet ile sonrasında da tutuklanmasına tepki gösteren Şırnaklı siyasetçiler, iktidarın kadın temsiliyeti ve iradesine tahammülü olmadığını söyledi. Kürt halkının bugüne kadar baş eğmediğini vurgulayan siyasetçiler, bundan sonra da baş eğmeyeceklerini ve geri adım atmayacaklarının altını çizdi. 

JINNEWS'ten Sema Çağlak'ın özel haberine göre; Dokunulmazlığı kaldırılan ve hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Semra Güzel, 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alındı. Gözaltında işkence ve şiddete maruz kalan Semra’nın daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanmasına tepkiler sürerken, bir tepki de Şırnaklı siyasetçi kadınlardan geldi.  

‘Kadınların temsilini bulduğu alanlar iktidarı sarsıyor’

Silopi Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan, Kürt siyasetçi kadınların her defasında farklı bir yöntemle hedef alındığını belirtti. Adalet, “Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması ve gözaltına alınmasına ilişkin görüntüler, ‘çözüm sürecinde’ çekilmişti. Ancak bu güne kadar da yayınlanmamıştı. O görüntüleri kendi çıkarları için kullandılar ve Semra’yı hedef aldılar. Kürt siyaseti ve kadın siyasetçilere yönelik bir tahammülsüzlük var. Kadın siyasetçiler en çok Kürt partileri içerisinde var.  Semra’ya saldırı ile Kürt kadınların temsili hedef alındı. Kadınların temsilini bulduğu alanlar iktidarı sarsıyor. Bu yüzden de iktidar, kadınları tehlike olarak görüyor ve hedef alıyor. Bu, bütün dünyada da böyle. Kadınlar eşit, barışçıl ve doğayı savunan bir yaşam için mücadele ediyor. Bu yüzden de tekçi zihniyetler bunu hazmedemiyor” dedi.

‘Kürt halkı baş eğmedi’

Baskılara rağmen barış mücadelesinin devam ettiğini kaydeden Adalet şu ifadeleri kullandı: “Kürtler, Semra’nın kendi temsilcileri olması için oy verdi, seçti. Semra Güzel’e yönelik muamele onun şahsında tüm Kürtlere yapıldı. Bugüne kadar barış isteyen halklar bu zihniyete baş eğmedi ve direndi. Semra’nın mücadelesi ile bir kez daha Kürt halkının saldırı, tutuklama ve ölüme karşı baş eğmeyeceğini ve mücadelesini sürdüreceğini gösterdi.”

‘Semra’nın yeri Meclis’

Yerine kayyım atanan İdil Belediye Eşbaşkanı Songül Eren ise, Semra’ya karşı hukuksuzluk yapıldığını belirtti. Songül şöyle devam etti: “Kürt kadınlara seslerini çıkarmamaları dayatılıyor ve Kürt halkının onları irade olarak göstermemeleri isteniyor. Semra Güzel halk tarafından seçildi ve  iradeyi temsil ediyor.  Gözaltına alındığında Semra Güzel hukuk dışı muameleye maruz kaldı. Bu yaklaşımı kınıyoruz. Semra Güzel’in başını eğmeye çalıştıklarında aslında tüm Kürt kadınların başını eğmeye çalıştılar. Ancak Semra Güzel buna karşı çıktı ve başını eğmelerine izin vermedi. Semra Güzel’in yeri cezaevi değil, Meclis’tir. Bu vahşi saldırılar sadece Kürt kadınlara yönelik yapılıyor. Türkiye’nin kanunları ve hukuku Kürt halkı için işlemiyor. Toplumda en çok mücadele edenler Kürt kadınlardır. Bu yüzden iktidar Kürt kadınları hedef alıyor ve siyasetten uzaklaştırmak istiyor.”

‘Geri adım atmıyoruz’

Semra’nın halkların iradesi olduğunu ifade eden Songül, “Bizler iktidarın saldırılarının amacını biliyoruz. Özel savaş yöntemleri ile vahşice saldırıyorlar. Ancak biz bu düşmana yol vermemeliyiz. Kürt halkı bu zulme karşı baş eğmedi ve mücadelesini yükseltti. Bugünden itibaren de Kürt halkı zulme karşı baş eğmeyecek ve mücadelesini daha çok örgütleyecek. Biz Semra Güzel’e yönelik bu uygulamayı kabul etmiyoruz ve bir kez daha Semra Güzel Kürt halkının iradesidir diyoruz. Asla geri adım atmayacağız ve özellikle de Kürt kadınları mücadeleye öncülük edecek” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi