HABER MERKEZİ - Kürt kadınların bir araya geldiği Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, Kürdistan Ulusal Kadın Konferansı’nın düzenlenmesi çağrısı da yer aldı. 

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Kadın Komisyonu ve Kürdistan Kadın Birliği (Yekîtiya Jinan ya Kurdistanê) öncülüğünde Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde dün “Kadın kırımına son verin” şiarıyla Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı düzenlendi. Kentteki Tewar Salonu’nda yapılan çalıştayda, Kürt kadınların yaşadığı sorunlar ve mücadele birliği gibi birçok önemli konu konuşuldu. Çalıştaya, KNK Eşbaşkanı Zeynep Muradi, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP Hewlêr Temcilsileri Naide Ermiş, Ruken Merce, YNK Başkanlık Divanı ve Politbüro üyesi kadınlar, Federe Kürdistan ve Irak Parlamentosu kadın milletvekilleri, kadın aktivistler, gazeteciler ile akademisyenler katıldı.

Gün boyu süren tartışmaların ardından çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede yer alan maddeler şöyle:

“* Kürt kadınların birlik ve beraberlikleriyle engel haline gelen sınırları aşmaları gerekmektedir.

* Başur, Rojava, Bakur ve Rojhilatlı kadınlar, birbirlerine karşı sorumlu davranmalı, siyasi ve sosyal tartışmalarını sürdürmelidir.

* Yaşamlarında şiddete uğrayan ya da şiddette uğrama riski taşıyan kadınlara sahip çıkmak ahlaki ve vicdani bir görevdir. Ortak bir sahiplenme olmalıdır.

* Kadınların iradesini geliştirmek, kadınların tüm sosyal ve politik alanlarda rol sahibi olmaları için kadınların siyasi partilere karşı seslerini ve tutumlarını yükseltmek gerekmektedir.

*Şengal’deki Êzidî kadınların korunması, kadınların temel sorumluluğudur. Çünkü bugüne kadar Êzidî kadınların sorunları bitmedi, yaraları iyileşmedi.

* Kadın Meclisi, tüm Kürt ve Kürdistan partileri, hala kayıp olan Êzidî kadınların özgürlüğü için ulusal bir görev olarak çalışma yürütmelidir.

* Toprağımızı ve ülkemizi korumak için birliğe ihtiyaç vardır. Her şeyden önce kadınların, kadınların başarılarına sahip çıkması gerekmektedir.

* Dünyadaki tüm kadın örgütlerini işgalci devletlerin Kürdistan’daki saldırılarına karşı tavır almaya, Kürt kadınların çalışmalarına ve mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz.

* Kürdistan’ın dört parçasındaki tüm kadınları ortak bir çözüm mekanizması için çalışmaya çağırıyoruz.

* Kürdistan Ulusal Kadın Konferansı’nı düzenlemek kadınların görevidir.

* Kadınlar, yerel medyaya ve Kürt kültürünün düşmanlarına karşı tavır almalıdır.”

Editör: Haber Merkezi