ANKARA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- HDP Danışma Kurulu’na giren Prof. Dr. Şebnem Oğuz’un Başkent Üniversitesi’nde istifaya zorlanmasına tepki gösteren ODTÜ MD, “Bilimsel eğitim, akademik özerklik bu tip bir ayrımcılığı asla kabul etmez” dedi.

JINNEWS'in haberine göre; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunlar Derneği (ODTÜ MD), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Danışma Kurulu’na girdiği için Başkent Üniversitesi’nden istifaya zorlanan Prof. Dr. Şebnem Oğuz için yazılı açıklama yaptı. 

Üyeleri Şebnem’in üniversiteyle olan tüm ilişiğinin apar topar kesildiği belirtilen açıklamada, “Kurumun bu isteğinin temel sebebi, Şebnem hocamızın Anayasa tarafından güvence altına alınan hakkını kullanarak, toplumsal alanda değer yaratabileceği bir yer olarak gördüğü HDP Danışma Kurulu’nda yer almasıdır” denildi.

‘Ayrımcılıktır’

Şebnem’e siyaset hayatında başarılar dilenen açıklamada, “Siyaset içindeki varlığının demokrasi, insan hakları ve sınıf eksenli politikalar adına olumlu yansımalarını göreceğimizden eminiz. Kurumu ise bilim insanının toplumsal sorumluluğunu, akademik özerkliğin gerekliliğini çoktan unutmuş olacak ki aceleyle bir aksiyon alma gereği duymuştur. Oysa, Şebnem hocamız yaz sonunda emekli olacağını daha önce kuruma bildirmiştir. Buna rağmen, tez öğrencilerinin, danışanlarının mağdur olmasını göze alarak bir süre daha bekleyemeden istifaya zorlamasının tek bir açıklaması olabilir. Siyasi partilerle ilgili anayasal hakların bizzat kurucusu tarafından uygulandığı bir kurumda, gösterilen bu tavır bir siyasi duruşun yansımasıdır, ayrımcılıktır” ifadeleri yer aldı.

‘Üniversitenin kaybı’

Açıklamada, “Bilimsel eğitim, akademik özerklik bu tip bir ayrımcılığı asla kabul etmez. Kurumun bu kararı elbette ki Şebnem hocamızın değil, başta çalışmış olduğu bölüm olmak üzere tüm üniversitenin kaybıdır” diye belirtildi.

Editör: Haber Merkezi