VAN - HDP Milletvekili Semra Güzel’e yönelik şiddete ve tutuklanmasına tepki gösteren kadınlar, “Oyunlarının üzerini örtemeyecekler. Semra Güzel onurumuzdur, irademizdir. En iyi cevabı örgütlenerek vereceğiz” dedi.

1 Mart’taki Genel Kurul’da dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra hakkında soruşturma başlatılan ve yakalama kararı çıkarılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 2 Eylül’de gözaltına alındı. Gözaltına alınışı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından nefret söylemleri ile duyurulan Semra’nın, daha sonra başının eğdirilmeye çalışıldığı ve şiddete uğradığı görüntüler basına servis edildi. Semra'nın bir günlük gözaltı sonrası İstanbul Adliyesi’ne çıkarılarak, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nca ifadesi alındı. Ardından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen Semra, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Baş eğdirme görüntüleri ve Semra’nın tutuklanmasına karşı protesto eylemleri gerçekleştirilirken, Van’daki siyasetçiler de tepkilerini dile getirdi.

‘Semra irademizdir’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi Sözcüsü Aynur Sarıca baskı politikalarının kendilerine geri adım attıramayacağının altını çizdi. Aynur, “Tutuklamalar, sürgünler, ölümlerle bizi yıldıramayacaklar. Kürt kadınına saygı göstermeleri gerektiğini her alanda örgütlenerek göstereceğiz. Semra Güzel onurumuzdur, irademizdir. Kendi kumpaslarında, oyunlarında boğulacaklardır” sözlerini kullandı.

‘Kendi kirliliklerini örtbas etme çabasıdır’

Semra’nın gözaltına alınmasıyla özgürlüğünün AKP-MHP iktidarı tarafından “kirli bir kumpasla” gasp edildiğini söyleyen HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da, Semra’ya yönelik uygulamaların kabul edilebilir olmadığının altını çizdi. Muazzez, “Kürt iradesinin bu şekilde özgürlüğünün gasp edilmesi ne hukukta ne de insanlıkta kabul edilir değil. Kendi yolsuzluklarını gizlemeye çalışıyorlar. Suç işleri bakanı zat boy boy çetelerle, yolsuzluklarıyla fotoğrafları olan bir kişi, böylesi bir kumpası yaparak bunları kapatacağını zannediyor” dedi.

‘Örgütlü kadını hedef alıyorlar’

Kürt kadınların bu kumpasları boşa çıkardığını kaydeden Muazzez, “Hiçbir kirli oyunları bu iradeyi yok edemedi. Semra Güzel’in yanındayız. Her gün neredeyse 4 kadının katledildiği ve kadın düşmanlığı politikalarının had safhada olduğu bir yerdeyiz. Ebetteki kadın mücadelesini yürütenler hedef alınıyor. AKP zaten kadının yaşamın hiçbir alanında görmek istemeyen bir geçmiş zihniyete sahip. Dolayısıyla kadın düşmanı politikalar örgütlü kadını hedef alıyorlar. Semra Güzel, onları deşifre eden ve hiçbir şiddetin karşısında geri adım atmayacak biriydi” ifadelerini kullandı.

‘Mücadelemizi yükselterek cevap vereceğiz’

İçişleri Bakanı’nın partilerini sürekli hedef gösterdiğini söyleyen HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ise, Semra şahsında kadın mücadelesinin hedef alındığını dile getirdi. Kürt halkının saldırıların ve amacının farkında olduğunu dile getiren Handan, “İktidarın vekilimize yönelik tutumu algı yönetme çabasıdır. İktidarın sonu gelmiştir. Vekilimizi darp ederek, boyun eğdirerek asla amaçlarına ulaşamayacaklardır. Kadın düşmanı politikalarına karşı bizler her alanda mücadelemizi yükseltmekle en iyi cevabı veriyoruz. Vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi