VAN - STAR kadın Derneği’nin artan kadın katliamlarına dönük düzenlediği basın açıklamasında konuşan dernek üyesi Rojbin Bor, “Erkek devlet şiddetine karşı, dayanışma ve örgütlenmeyi büyüteceğiz” mesajı verdi.  

JINNEWS'in haberine göre; Van STAR Kadın Derneği  Türkiye ve bölgede artan kadın katliamlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Dernek binası önünde düzenlenen açıklamaya Tevgera Jinên Azad (TJA), ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı. Açıklamayı dernek üyesi Rojbin Bor yaptı. Artan kadın katliamları ve şiddete karşı yetkililerin sessizliğine tepki gösteren Rojbin, yetkilileri görevlerini yapmaya çağırdı.  “Bu ülke koca bir kadın mezarlığına döndü” sözleriyle artan kadın katliamlarına tepki gösteren Rojbin, 2022 yılının son 8 ayında  285 kadının katledildiğini aktardı. 

‘Firdevs Babat korucu silahıyla katledildi’

Son süreçte katledilen kadınları anımsatan Rojbin, sözlerine şöyle devam etti: “Cansu Geyik çalıştığı iş yerinde boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından ateşli silahla katledildi. Ezgi Sert maruz kaldığı şiddete karşı defalarca başvuruda bulunulmasına rağmen korunamadı. Dilek Ceylan iki çocuk annesiydi evli olduğu erkek tarafından çocuğunun gözleri önünde katledildi. Hanifi Çakıcı evli olduğu erkeğin şiddetinden kaçarken katledildi. 17 yaşındaki Firdevs Babat Uludere de tecavüze uğradıktan sonra Ahmet Babat tarafından korucu silahıyla katledildi. Berivan Uslu boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından, babasıyla birlikte katledildi iki kız kardeşi yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. Aslıhan Sinem Çiçek ormanlık bir alanda bilinci kapalı yaralı bir şekilde bulundu.  Cinsel şiddete maruz kaldığı şüphesiyle hastaneye kaldırılan Aslıhan yaşamını yitirdi.”

‘Dayanışmamızı her alanda büyüteceğiz’

Dernek olarak şiddetten uzak bir yaşam içinde kadınların başarılarını konuşmak istediklerini vurgulayan Rojbin, “Kadına yönelik şiddeti ve nefreti, döne döne üreten, kadınları katleden ve koruyan failleri tanıyoruz! Sizler onca şiddete ve baskıya rağmen kadınları susturamıyor ve durduramıyorsunuz? Biat ettirip susturamıyorsunuz? Erkek devlet ve erkek zihniyetinize karşı kadınlar olarak mücadelemizi, dayanışmamızı büyüteceğiz” dedi.

Açıklama “ Jin jiyan azadi”, “Kadınlara değil, katillere barikat” sloganları alkış ve zılgıtlarla son buldu.

Editör: Haber Merkezi