VAN - STAR Kadın Derneği Van ve ilçelerinde kadınlara dönük gerçekleştirilen hak ihlallerine dair bir yıllık raporunu açıkladı. Rapora göre 17 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 

Van ve ilçelerinde kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele veren STAR Kadın Derneği 2022 yılı raporunu açıkladı. Buna göre 2022 yılında Wan ve ilçelerinde şiddete maruz kalanlardan doğrudan derneğe başvuran kadın sayısı 50 olarak belirlenirken, dernek tarafından başvuruculara hukuki ve psikolojik destek danışmanlığı verildi.  

Kadınlara hukuki, psikoloji destek verildi

Ev içinde psikolojik, sosyal veya fiziksel şiddete maruz kalmış kadınlara adli yardımda bulunan dernek, kadınlara boşanma süreci için avukat desteğinin sağlandığını ve dosya takiplerinin yapılması ile diğer adli talepler doğrultusunda destek verildiğini kaydetti. Süren davalarında takipçisi oldukları belirtilen raporda, “Derneğimiz ile temas halinde olan gönüllü psikolog ağlarıyla başvurucumuzun psikolojik sağaltım ve destek süreçlerinin başlatıldığı” ifadeleri kullanıldı.

Tecavüz failinin gerekli ceza alması için mücadele sürüyor

Raporda 14 Temmuz 2020 yılında Muş’un Milezgir ilçesinde sistematik olarak tecavüze uğrayan Fatma Altınmakas’ın katledilmesiyle ilgili, failler Sinan Altınmakas ve Kazım Altınmakas’ın yargılandığı  Patnos Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyayı takip ettikleri belirtildi. Öte yandan cezasızlık ile aklanan fail Sinan Altınmakas’ın, tutuklanması için gerekli hukuki mücadeleyi yürüteceklerini vurgulayan dernek, kadınlara adli, psikolojik desteklerinin ardından, kendileriyle işbirliği içinde iş hayatında yer almaları için destek ve temas noktaları oluşturduklarını ifade etti.

Afganistanlı kadınlara dil eğitimi verildi

Raporda, Fransa Büyükelçiliği’nden alınan fon desteği ile 6 ay devam eden, Afganistanlı Kadınlara dil kursu ve hukuki mekanizmalar ve toplumsal cinsiyet eğitimleri tamamlanarak, göçlerle artan kadın cinsiyet kırımını görünür kılmak ve kadın göç diyalektiğinde kadınların sorununu konuşmak üzerine Wan’da bulunan diğer sivil toplum kuruluşlarını da davet ederek panel düzenlendiği kaydedildi.

Diğer çalışmaları ise şöyle sıralandı:

“*Bu yıl 25’incisi düzenlenen ve 3 gün süren Sığınaklar Kurultayı’nda ayrı 2 atölyede yer aldık. Kürt kadınlarının ve derneğimizin bulunduğu illerdeki kadın politikalarını anlattık.

*Morsalkım, Morçatı Vakfı ve Kadın İnsan Hakları Derneği ile temaslarda bulunduk.

*Kadın Öz Savunma Konulu proje sunuldu. Projemiz değerlendirmededir.

*EED’ye dernek kurumsal desteği için 1 yıllık proje başvurusunda bulunduk. İlk değerlendirmesini tamamladı.

*'Kadınlar Konuşuyor’ adlı projemizi sunduk.

*Cinsel Şiddeti Önleme mekanizmaları için dernek içi eğitim talebinde bulunduk.  Şiddeti önlemek için broşür paylaşımı yapıldı.

*Ankara Merkezi Göç Araştırmaları Derneği ile deneyim paylaşımında bulunduk.

*Öz savunma ve şiddete uğramış kadınlarla birebir görüşme ve deneyim paylaşımında bulunduk.”

Raporda; cezasızlık politikaları ve iktidarın şiddet dilinin yaygınlaştırılması sonucu kadına ve çocuğa yönelik şiddetin önü açılırken, buna dair resmi verilerin paylaşılmadığı vurgulandı. Kurdistan ve Türkiye’de yaşanan şiddete ilişkin net veriler olmasa da ajansımızın 2022 yılı 30 Aralık tarihine kadar derlediği verilere göre en az 348 kadın katledildi, 206 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

2022 yılında Wan ve ilçelerinde şüpheli kadın ölümleri ve katledilen kadınların verileri şöyle;

* Wan’ın Erdîş ilçesine bağlı Çakırbey Mahallesi’nde Funda Matur, şüpheli bir şekilde ateşli silahla vurularak yaşamını yitirmiş halde bulundu.

* Wan’ın Miks (Bahçesaray) ilçesinde Suna M. isimli kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Suna’nın vücudunda kırıklar olduğu kaydedildi. 

*Wan’ın Payizava (Gürpınar) ilçesine bağlı Yoldüştü Mahallesi’nde Hülya Avcı isimli kadın şüpheli bir şekilde ateşli silahla vurulmuş halde bulundu.

*Wan’ın Begiri (Muradiye) ilçesine bağlı Kandahar Mahallesi’nde 55 yaşındaki Ş.Ç. adlı kadının tandırın içine düştüğü iddia edildi. Sağlık ekipleri tarafından yapılan incelemede Ş.Ç.’nin yaşamını yitirdiği belirlendi. 

*Wan’ın Erdiş (Erciş) ilçesine bağlı Düvenci mezrası Kirtankêx köyünde Ezgi Dağ isimli kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 

* Wan’ın Tuşba ilçesine bağlı Ali Paşa Mahallesi’nde yaşayan Dilay Yiğit, şüpheli şekilde hayatını kaybetti.

* Wan’ın Reya Armuşe (İpekyolu) ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi’nde Neslihan Arvas adlı kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Neslihan’ın 4’üncü kattaki evinde cam silerken düştüğü iddia edildi.

* Wan’ın Reya Armuşe ( İpekyolu) ilçesinde Rukiye Gökay isimli bir kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 

 *Wan’ın Reya Armuşe ( İpekyolu) ilçesinde 60 yaşlarındaki bir kadın, şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmiş halde bulundu. 

*Wan’ın Qelqeli( Özalp) ilçesine bağlı kırsal mahalle olan Yukarı Turgalı’da bir kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 

*Wan’ın Reya Armuşe ( İpekyolu) ilçesinde A.G. isimli kadın, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 

*Wan’ın Erdiş (Erciş) ilçesinde ikamet eden 19 yaşındaki dershane öğrencisi Cansu Bildin, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

*Wan’ın Payizava ( Gürpınar) ilçesine bağlı Axçanis (Koyunyatağı) Mahallesi’nde Öznur Aslan (19) şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

* Wan’da  Sinem Dinçer intihar ettiği iddiasıyla ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Sinem’in, evli olduğu Melik Dinçer tarafından 7 yıl boyunca sistematik olarak şiddete uğradığı, iki kez şikayetçi olduğu öğrenildi.

* Wan’ın  Reya Armuşe (İpekyolu) İlçesinde Ördek Barkın ( 63)  adlı kadının şüpheli bir şekilde tandıra düştüğü iddia edildi.

* Wan’ın Reya Armuşe ( İpekyolu) ilçesinde 32 yaşındaki Perişan Kuran şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Perişan’ın daha önce evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz bırakıldığı öğrenildi.

Katledilen kadınlar;

*Wan’ın Reya Armuşe (İpekyolu) ilçesinde Yunus Pek isimli erkek, evli olduğu Suna Pek’i işkence ederek katletti.

* Wan’da Mehmet Veysi Şengüler, evli olduğu Zeynep Şengüler ve Veysel Coşkun’u ateşli silahla katletti.

( JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi