DİYARBAKIR - Mahsa Amini’yi katleden İran rejiminin kadın düşmanı politikalarını kınayan TJA, "Mahsa Amini’nin ortaya koyduğu kadın iradesini; bağımsız birey olma ve vermiş olduğu kimlik mücadelesini unutmuyoruz" açıklaması yaptı. 

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Mahsa Amini’nin İran’ın başkenti Tahran’da rejim tarafından katledilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Amini’nin takmış olduğu başörtüsünün İslami olmadığı ve “uygunsuz” olduğu gerekçesiyle katledildiği belirtilen açıklamada, “22 yaşındaki genç Kürt kadın Mahsa Amini‘ye yönelik ahlak polisi tarafından gözaltına alındığı sırada uygulanan işkence, karakolda da devam etmiş ve komaya girdikten sonra yaşamını yitirmiştir. Genç bir kadına yönelik bu korkunç zulmü protesto etmek isteyenler ise İran ‘güvenlik’ güçlerinin saldırısıyla karşılaşırken, İran hükümeti de internet kesintisi yaparak, ortaya çıkacak tepkiye karşı ne denli kadın düşmanı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Şeriat kanunu adı altında, İslami kurallar adı altında kadına yönelik bu yasakçı zihniyeti yakından tanıyoruz” denildi. 

AMİNİ’NİN KİMLİK MÜCADELESİ 

“Şeriata göre düzenlenen hükümlerle kadın iradesini bastırarak onları belli kalıplara sığdırmaya çalışan, kadınların verdiği kimlik mücadelesini görmezden gelerek onları adeta üzerlerinde düzenleme yapılan birer nesneymiş gibi gören İran’daki erkek egemen gerici zihniyete boyun eğmeyen, biat etmeyen kadınlar daima var olmuştur ve olmaya da devam edecektir” vurgusu yapılan açıklamada, “Maç izlediği için yargılanan ve yargı önünde kendisini yakan Seher Hüdayari’nin isyanını; bir türbe önünde muska satan kişiyle tartışmaya girince ‘Kuran-I -Kerim’i yaktığı yalanı yayıldığı için linç edilen Ferhunde Melikzade’yi ve bu linçi izleyen İran ‘güvenlik’ güçlerinin sessiz tutumunu ve yalnızca saçları gözüktüğü için İran polisince işkence edilerek katledilen sevgili Mahsa Amini’nin ortaya koyduğu kadın iradesini; bağımsız birey olma ve vermiş olduğu kimlik mücadelesini unutmuyoruz” ifadelerine yer verildi. 

KADIN DÜŞMANI POLİTİKALAR 

Amini’nin ailesi ve tüm kadınlara başsağlığı mesajına yer verilen TJA açıklamasında şunlar kaydedildi: “Üzüntülerini tüm yüreğimizle paylaştığımızı belirtmek istiyoruz. Ve diyoruz ki; Kadınların iradesini yok sayan; kadınların katledilmesini destekleyen düzenlemeleri var eden, bu düzenlemelerin arkasında duran ve ondan beslenen erkek egemen zihniyetin dayattığı ölüm politikasına karşı yürütülen kadın özgürlük mücadelesinin birbirine eklemlenerek daha da güçlenmesi tüm dünya kadınlarının kurtuluşudur. İran rejiminin tam 43 yıldır sistematik biçimde yürüttüğü kadın düşmanı politikalarını kınıyoruz. Yine tüm uluslararası insan hakları örgütlerinin ve kadın örgütlerinin bu katliamın takipçisi olmalarını talep ediyoruz.”

Açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti’nin baskısına maruz kalan kadın aktivistler tarafından yazılan “Eşitlik İçin Kadın Marşı”nın sözlerine de yer verildi: 

Eşitlik İçin Kadın Marşı şöyle: 

“Tenimdeki yara izinden tekrar yeşereceğim; 

Varlığım için ki ben kadınım, kadınım, kadınım. 

Ses sese, el ele verirsek, beraber adım atarsak kurtuluruz. 

Başka bir dünya yaparız, eşit bir dünya, dayanışma ve kardeşlik içinde 

daha iyi ve daha mutlu bir dünya

ne recm, ne darağaçları, ne tekrar tekrar gözyaşları, ne utanç 

başka bir dünya yaparız, eşit bir dünya, dayanışma ve kardeşlik içinde 

daha iyi ve daha mutlu bir dünya.”

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi