BATMAN - TJA konferansının saldırıların yoğunlaştığı bir süreçte moral olduğunu belirten kadınlar, "Son söz kadınların olacak. Kötülüğü, kadın gücüyle yeneceğiz" mesajı verdi.  

Özgür Kadın Hareketi’nin (TJA), "Em li dijî faşîzmê bi biryar û di azadiyê de bi israr in (Faşizme karşı kararlı, özgürlükte ısrarcıyız)" şiarıyla 24 Eylül’de  gerçekleştirdiği ve 2 gün süren 4'üncü Kadın Konferansı sona erdi. 

Birçok bölgeden kadınların katılım yaptığı konferansta öne çıkan mesajların başında örgütlü kadın mücadelesi gelirken, kadınlar saldırıların erkek devletler tarafından sistematikleştiğini, bu saldırılar karşısında da birleşik ve güçlü bir kadın direnişinin açığa çıktığını vurguladı.

'GASP EDİLEN HAKLARI GERİ ALMAK İÇİN…'

Urfa’nın Viranşehir ilçesinden gelen Fatime Silgir, konferansa katılma amacını, “Kadınların kazanılmış haklarını korumak ve gasp edilen haklarını geri almak için buradayız” diyerek özetledi. 

2 gün süren konferansı değerlendiren Silgir, “Bu baskılardan kurtulmak ve özgür olmak istiyoruz. Aynı zamanda tüm kadınların mücadelesinin birleşmesini istiyoruz. Ne kadar birleşirse o kadar güçlenecektir. Ben ilk defa böyle bir konferansa katılıyorum. Oldukça heyecanlı geçti. Buradaki atmosfer bana şunu anlattı; kadın ben varım dediğinde yapamayacağı şey yoktur” dedi. 

Konferansa Antep’ten katılan Halkların Demokratik Partisi Antep İl Eşbaşkanı Ayten Kaya, “Baskının, şiddettin çoğaldığı bir süreçte burada olmak oldukça önemli” ifadesinde bulundu. İran rejimi tarafından katledilen Jina Amini’ye değinen Kaya, “Bu konferansta İran’da kadınlar öncülüğünde başlayan eylemlere destek amacıyla da önemli mesajlar ortaya çıktı. 4 parça Kürdistan’dan kadınların ortak zeminde buluşmasını istiyoruz. Bu ayrımcı politikalar ancak bu şekilde son bulur. Daha ileri gitmek ve kadının varlığını tüm kesimlere kabul ettirmek için kenetlenmek gerek” diye belirtti. 

'DÜNYAYI KADINLAR DEĞİŞTİRECEK'

Konferansa Muş’tan katılan Derya Yolcu da, kadın mücadelesine olan inancını belirterek konuşmasına başladı. Yolcu, “Dünya şu haliyle yaşanacak bir yer değil” dedi. 

Kadın yoksulluğunun, şiddetin arttığı bir süreçten geçildiğini belirten Yolcu, “Kadın mücadelesiyle şiddeti aşacağımıza inanıyorum. Bu kongrede kadın dayanışması, kadın güzelliğini ve gücünü görüyorum. Daha güçlü bir örgütlülük ile var olan öz gücü açığa çıkarmak lazım. Bu buluşmalarla cins bilincinin cins sevgisinin daha fazla açığa çıkacağına inanıyorum. Var olan kötülüğü, kadın gücüyle yeneceğiz” şeklinde konuştu. 

'SON SÖZ KADINLARIN OLACAK'

Konferansa Van’dan katılım sağlayan Şengül Polat, kadınların “kadın kırımına” karşı ses çıkardığını söyledi. 21’inci yüzyılın kadınların yüzyılı olduğunu söyleyen Polat, “Burada toplanmamızın artık bir karar vereceğiz. Yeni bir yol haritası belirleyeceğiz. Kadınlar katliamdan geçiyor, faşist iktidarın saldırıları kadınları artık yok etmek üzerinden sürdürülüyor. Biz de buna karşı son söz kadınların olacak diyoruz” diye belirtti.  

Mardin’in Kızıltepe ilçesinden konferansa katılan Mezopotamya Kültür Sanat Derneği’nden Vesile Yüksel, toplum olarak zor bir süreçten geçtiklerini ancak en büyük zorlukları kadınların yaşadığını dile getirdi. Konferansta ortaya çıkan mesajların önemine değinen Yüksel, önümüzdeki süreçte Kürt kadınlarının gücünü bir kez daha sistemi değiştireceğini söyledi. Hem erkek hem de devletin Kürt kadınına çok yönlü bir saldırı gerçekleştirdiğini dile getiren Yüksel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu konferans çok önemli. Tüm dünya kadının gücünü görsün istiyoruz. Son süreçte sadece Şırnak’ta 10’a yakın kadın katledildi. Yine İran’da Jina katledildi. Jina için kadınlar sokağa çıktı. Hiçbir kadın cinayetini normal karşılamamalıyız. Kadına saldırının olduğu her yerde tüm kadınların ayaklanmasını istiyorum. Biz kadınlar bir savaş yaşıyoruz. Hem devlete karşı hem de erkeğe karşı bir savaş veriyoruz. Bu noktada Rojhilat’ta başlayan ayaklanma çok anlamlı. Saldırının olduğu her noktada aynı tepki verilmeli.” 

Kadınlardan Ayfer Turgut ise Van’dan katılım sağladığını ifade ederek, “Konferansta güçlü bir görüntü ortaya çıktı. Kadınlara moral verdi. Daha güçlenmek için en büyük sorunlar karşısında birlik olmak lazım” diye belirtti. 

MA / Eylem Akdağ - Arjin Dilek Öncel 

Editör: Haber Merkezi