HABER MERKEZİ - Veri Kaynağı’nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle yaptığı araştırmaya göre, 2020 yılında ev işleriyle meşgul olduğu için işgücüne dahil olamadığını dile getiren 10 milyon kadın varken, hiç “ev erkeği”ne rastlanmadı. 

Türkiye’ye dair istatistik ve rapor yayımlayan ve verileri haritalandıran Veri Kaynağı, özelikle kadınların çalışma yaşamında ilerlemesinin önünde konulan ve görülmeyen bir üst sınırı ifade eden “Cam tavan sendromu” yahut “cam tavan” metaforunu dikkate alarak yaptığı “Türkiye’de İş Hayatında Kadın Olmak” raporunu paylaştı. 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle çalışma yaşamında kadınların durumuna dair verileri derleyen Veri Kaynağı, 2020 yılında Türkiye’de çalışan her 100 kişiden 31’inin kadın, her 100 yöneticiden yalnızca 19.3’ünün kadın olduğunu tepsip etti. 

KADIN ADAYLARIN ORANI YÜZDE 30’UN ALTINDA 

Türkiye’deki son 3 genel seçimde kadın seçmenler toplam seçmenlerin yarısını oluştururken, kadın adayların oranının yüzde 30’un altında kaldığı tespit edildi. Toplam öğretim elemanlarının yüzde 45,3'ü kadın olarak tespit eden Veri Kaynağı, profesörlerin yalnızca yüzde 32,4’ü kadın olduğunu belirtti. 

YÜKSEK TEKNOLOJİ ERKEKLERİN ELİNDE 

Araştırmaya göre, 2020 yılında 184,7 bin kişi yüksek teknoloji alanında çalışmaktadır. Ancak bu alanda çalışanların sadece yüzde 27,7'si kadındır.

10 MİLYON EV İŞİYLE MEŞGUL 

Araştırmanın sonucuna göre, 2020 yılında ev işleriyle meşgul olduğu için işgücüne dahil olamadığını dile getiren 10 milyon kadın varken, hiç “ev erkeği” yoktur.

( MA )

Editör: Haber Merkezi