VAN - Van’daki 8 Mart mitingine katılan kadınlar, 8 Mart ruhuyla Newroz’a katılacaklarını belirterek, “Öcalan ve hasta tutsakların özgürlüğünü haykıracağız” dedi. 

Van’da, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından “Dem, Dema Azadiya Jinan e” sloganıyla Musa Anter Parkı’nda düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginde bir araya gelen binlerce kadın özgürlüğü haykırdı. Alanda bulunan kadınlar, 8 Mart coşkusunu Newroz alanına taşıyacaklarını belirtti. Tüm kadınlara şimdiden Newroz hazırlıklarına başlamaları yönünde çağrı yapan kadınlar, bu yılki Newroz’un önemine dikkat çekti. 

NEWROZ’A DAVET 

Tuğba Çiftçiler, baskı ve şiddetin tarihine değinerek, “Kadınlar üzerindeki zulüm sadece dayak ve öldürme değil, her alanda bu zulüm devam ediyor. Sağlık, eğitim, kültür ve edebiyata kadar her alanda kadınlar ikinci planda tutulmaya çalışılıyor. Kadınların artık bu gericiliğe karşı isyan etmeleri gerekiyor. Mart ayı Kürt kadınları için çok önemli. 8 Mart ve 21 Mart günleri kadın özgürlüğünün haykırıldığı günler oluyor. Bu nedenle tüm kadınları Newroz’a davet ediyoruz” dedi.  

FAŞİZME KARŞI İSYAN 

Kadınların örgütlü bir mücadeleyle baskılara karşı duracaklarını vurgulayan Rojan Bulut, “Kadınlara sürekli baskı uygulanıyor. Bu yapılanları kabul etmiyoruz. Bugün burada toplanmamızın amacı bu baskılara isyan etmektir ve mücadele ile baskılara son vereceğiz. Şuan kadınlar üzerinde her ülkede bir faşizm uygulanıyor. Ancak özellikle erkek ve devlet saldırısı altında olan kadınlar olarak bu isyanımızı tüm dünyaya duyurmamız gerek” diye belirtti.

BİRLİK ŞART 

Yaşamın her alanında maruz kaldıkları zulme karşı direndiklerini söyleyen Leyla Süyet, “Tıpkı 8 Mart gibi, birlik olup Newroz alanına akmalı ve gücümüzü ortaya koymalıyız. Kadınlara yaşatılanlar için herkesin ayaklanması gerekiyor. Biz kadınlar artık cezaevlerinden cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. Hasta tutsakların artık serbest bırakılması gerekiyor. Ama bunların olabilmesi için birlik olmamız gerekiyor” dedi. 

‘DEVLETTEN BEKLENTİMİZ YOK’ 

Politik kadınların savundukları değerler uğruna tutuklanmalarının kabul edilemez olduğunu ifade eden Zeri Abi de şöyle dedi: “Bütün annelerin kadınlar gününü kutluyorum. Artık kadın cinayetleri olmasın. Kadınlar birlik olursa özgür olurlar. Tüm kadınların Newroz alanlarına gelerek isyanlarını dile getirmesi gerekiyor. Alanlarda ‘Biz varız ve özgür olacağız’ diyerek haykırmalıyız. Devletten bir beklentimiz yok. Haklarımızı mücadele ederek alacağız.”

‘ÖCALAN VE TUTSAKLAR İÇİN ÖZGÜRLÜK’

Özgürlük istediklerini belirten Nimet Abi ise, bu Newroz’da PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykıracaklarını söyledi. Abi, “Artık ne Türk, ne Kürtlerin ölmesini istemiyoruz. Herkes için özgürlük talep ediyoruz. Kürt kadınları artık hem Öcalan için, hem de hasta tutsaklar için elinden geleni yapmalı. Bir an önce özgürlüklerine kavuşmalılar. Biz de alanlarda Öcalan ve hasta tutsakların özgürlüklerini haykıracağız. Bu Newroz bizim için başkaldırı olacak bu nedenle herkesin katılmasını istiyorum” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi