ANKARA - HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AYM’nin HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında ihlal kararı vermesine ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a verdiği soru önergesi Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından “iç tüzüğe aykırı” olduğu iddiasıyla iade edildi.

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kandıra Cezaevi'nde tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında Anayasa Mahkemesi’nin 16 Temmuz’da (AYM) ihlal kararı vermesinin ardından kararın uygulanmasına ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’’ın yanıtlaması istemiyle 20 Temmuz’da soru önergesi vermişti. Önerge, Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından “iç tüzüğe aykırı” olduğu iddiasıyla iade edildi.

8, 9, 10, 13 ve 14 numaralı sorular aykırılık taşıyor

3 Ağustos’ta iade edilen önergeye dair milletvekillerinin önergelerde kişisel görüşlerine yer verilmeyeceği belirtildi. Önergenin iade gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “…Sorulmayacak konular başlıklı 97’ni maddesi aşağıdaki soruları başkanlıkça kabul edilemez. ‘Tek amacı istişare sağlanmaktan ibaret’ konular hükmünü içermektedir. Bu madde yazılı soru önergesinde, sadece beli bir konu hakkında istişari amaçla sorulan soruların başkanlıkça hükme bağlanmıştır. İlgide kayıtlı önergeniz incelenmiş önergenizin 7 numaralı ikinci cümlesinin 8, 9, 10, 13 ve 14 numaralı sorularının TBMM iç tüzüğünün yukarıda aktarılan 96’ncı ve 97’inci maddelerinin hükümlerine ‘aykırılık’ taşıdığı değerlendirilmişti. Dolayısıyla önergeniz, söz konusu sorular çıkarıldığı veya yukarıda belirtilen iç tüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiği takdirde işleme alınabilecektir.”

Bakan Bekir Bozdağ’a yöneltilen sorular şunlardı: 

"*AYM’nin Yüksekdağ hakkında verdiği karar uygulanacak mıdır? Oluşan hak ihlallerinin giderilmesi için hangi formüller üzerinde durulacaktır?

*Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesine dair kullanılan tasarrufun neden olduğu zararların giderilmesine dönük hangi çalışmalar yürütülecektir? Oluşan hukuki zararların tüm ülke halkları için söz konusu olduğu açık olup hukuk dışı yargılamaların tüm sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik bir  çalışma yürütecek misiniz?

*Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesinin onun adına seçilme hakkının, ona oy veren seçmenlerin de seçme hakkının ihlali olduğu gerçeğinden hareketle, halk iradesinin gasp edilmesinin yarattığı zararların telafisi adına hangi çalışmalar yürütülecektir?

* Yüksekdağ’ın seçilme hakkının ihlali sayılan bu emsal karar üzerinden aynı haksızlığa maruz kalan milletvekillerinin uğradıkları zararların telafisi sağlanacak mıdır? 

*Anayasa’da dokunulmazlıkların bir defaya mahsus olmak kaydıyla kaldırılmasına dair değişiklikle birlikte toplamda 13 milletvekilinin vekilliği düşürülmüş olup AYM kararı onlar için de uygulanacak mıdır?

*Yüksekdağ hakkında verilen bu karar mevcut dokunulmazlık dosyaları için de emsal teşkil edecek midir? Yeni bir seçme ve seçilme hakkı ihlali yaşanmaması adına hangi önlemler alınacaktır?

*Daha evvel Demirtaş hakkında verilen AİHM kararı ile Büyük Daire kararları neden hala uygulanmamıştır? Bu tercih, AİHS 18. Maddesinin ihlalinde ısrar değil midir?

*AİHM ve AYM kararlarına rağmen neden hukuk uygulanmamakta ve milletvekillerinin seçilme, yurttaşların da seçme hakları ihlal edilmektedir?

*AYM, yüksek mahkeme değil midir? Neden AYM’nin iktidar tarafından tasvip edilen kararları uygulanırken diğer kararları yok sayılmaktadır?

*Yüksek Mahkemelerin kararlarına direnç hukuka bağlılıktan vazgeçiş midir?

*AİHM ve AYM kararlarının söz konusu HDP milletvekilleri olduğunda uygulanmamalarının izahı nedir?

*Daha evvelki yasama dönemlerinde AYM’nin tutuklu milletvekillerine dönük ihlal kararlarını uygulamak adına hükümlü milletvekillerinin parlamentoya dönüşleri sağlanmış olup benzer pratik Yüksekdağ için de geçerli olacak mıdır?

*Hukuki güvenliği yok eden uygulamaların sona erdirilmesine ilişkin kapsamlı bir çalışma yapacak mısınız?

*Yargı erkinin tam bağımsızlığının sağlanması için çalışmalar yürütecek misiniz?”

Editör: Haber Merkezi