VAN-Van’da “Sivil Dayanışma İnisiyatifi” adı altındaki oluşum içinde faaliyet gösteren bir grup erkek tarafından başlatılan “kadınlara özel pembe otobüs” kampanyasına sert tepki gösteren Vanlı kadınlar, “Size ne oluyor?” diye sordu.

jinnews’in haberine göre Van’da “Sivil Dayanışma İnisiyatifi” adı altındaki oluşum içinde faaliyet gösteren bir grup erkek tarafından kentin 7 ayrı noktasında başlatılan “kadınlara özel pembe otobüs” kampanyasına Vanlı kadınlar sert tepki gösterdi.

‘Bizim için sorun değil size ne oluyor?’

Erkek aklın kadınların yaşam alanlarını kısıtlamak istediğini söyleyen Fatma Şelem, “Kadınların yaşamın her alanında kendini göstermesi gerekiyor. Kadınların yaşam haklarına söz sahibi olmalarına karşı birkaç erkek yan yana gelerek kadınlar adına imza topluyor. Kadının otobüslerde ayakta kalması bizim için sorun olmazken erkekler için neden bu kadar sorun oluyor. Bizim ayakta kalmamız neden erkekler için bu kadar sorun? İstismar ve taciz böyle oluşmuyor. Tacizler, istismarlar sizin zihniyetinizle ilgili. Pembe otobüsler sizin bu zihniyetinizi düzeltecek mi? Pembe otobüsler tamamen kadınların iradesine yapılmış bir darbedir” dedi.


‘Her şekilde kadın cezalandırılıyor’

“Pembe otobüs” için kurulan imza stantlarına tepki gösteren Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan VAKAD aktivisti Songül Deniz ise, “Pembe otobüs uygulaması başlatılırsa kafalarda şöyle bir fikir oluşacaktır; kadınlar başka otobüse bindiğinde taciz gibi bir olay yaşandığında yine suçlanan kadın olacak ve pembe otobüse binmemekle suçlanacaktır. Bu uygulamayla tacizci değil tacize uğrayan toplumsal alandan uzaklaştırılıp özgürlüğü kısıtlanacaktır. Bu durumda kadın cezalandırılmaktadır. Daha önce belediyenin mor otobüslerinde kadın şoförler vardı. Kayyım belediyeye atandıktan sonra işlerine son verildi. Neden bu kadınlar için herhangi bir şey yapılmadı?” diye sordu.

‘Bunca olay yaşanıyorken neredeydiniz?’

Kadınların ve çocukların yaşamın her alanında cinsel saldırı ve istismara maruz bırakıldığını kaydeden Songül, bir yıl önce cinsel istismar sonucu yaşamını yitiren 38 günlük bebeği hatırlattı. Songül, “Bu kadar kadın katliamı ve istismar gündemdeyken hiçbir tepkileri olmuyor, ancak söz konusu ayrımcılık olunca kirli zihniyetlerini ortaya seriyorlar ve böyle çağdışı uygulamalar için kampanyalar düzenliyorlar. Şimdi soruyoruz onlara bunca olay yaşanırken neredeydiniz?” diye belirtti.

“Bu cinsiyetçi, haremlik selamlık uygulamasına sonuna kadar karşıyız” diyen Songül, “Kadınların özgürlüğünü kısıtlayamazsınız. Kadınlar üzerinde bu kadar söz hakkına sahip değilsiniz. Kadınlara çağrımız bu cinsiyetçi uygulamaya tamamen karşı çıkmak gerektiğidir” dedi.

‘Pembe otobüs tacizlerin önünü açacak’

Pembe otobüsleri hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini söyleyen Zelal Yıldız da, erkeklerin kadınları ötekileştirmekten başka bir şey yapmadığını söyledi. Zelal şöyle konuştu: “Ben köyde üniversiteye giden tek kadındım ve erkekler tarafından sürekli okuduğum için taşlandım. Ama en sonda başardım. Köyde okumayan onca çocuk varken, çocuk yaşta evlendirilen çocuk varken, bu sorunlar ile bu kadar mücadele ediyorken, pembe otobüs sadece tacizlerin önünü açacak.”

‘Hastalıklı bir zihniyet varsa o da erkek zihniyetidir’

“Kadınlar adına imza toplayanlar, ne hakkınız var?” diye soran Büşra Demir ise, tepkisini şu sözlerle gösterdi: “Erkekler neden bizim için düşünüyorlar? Bizler kendimiz için düşünürüz. Tacizi ve istismarı yapan erkekler. Neden onlar için yapılmıyor da istismara tacize bıraktığınız kadınları bir yerlere hapsetmeyi düşünüyorsunuz? Erkekler kendilerine sahip çıktığı zaman otobüslere gerek yok. Kabilelerde kadınlar bedenlerini örtmediği halde istismara maruz bırakılmıyor. Ama Müslüman bir ülkede yaşadığımız için sürekli kadınların yaşamdan soyutlanması gerektiğini düşünüyorlar. Vebalı hastalıklı bir zihniyet varsa o da erkek zihniyetidir.”

‘Bizim adımıza kurduğunuz stantları kabul etmiyoruz’

Pembe otobüslerin kadınların tamamen toplumdan soyutlama anlamına geldiğini söyleyen Berfin Gül ise, “Kadınları sürekli kıyafetleri ile yargılayan zihniyet kendini değiştirsin. Pembe otobüslerin gelmesini isteyenlerin sapkın düşüncelere sahip olan kişilerdir. Aynı otobüste göz kontağın olmasından tahrik olanlar pembe otobüs gelince düzelecekler mi? Biz kadınlar pembe otobüs istemiyoruz. Bizim adımıza kurduğunuz stantları kabul etmiyoruz. Bizim özgürlüğümüzü kısıtlayanlara karşı bizler de mücadele edeceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi