DİYARBAKIR - A. Rahman Çadırcı'nın "Zagroslarda Bir Ceylan", Bager Sayak'ın "Direnişe Çağrı Manifestosu", Mihemed Mihdî Nêçîrvan'ın "Xwînzê" ve M. Çiya Mazî'nin "Esargeya Şêmûgê" kitapları Aryen Yayınları'ndan çıktı.

  • MA'nın haberine göre; Aryen Yayınları, ikisi Kürtçe, ikisi Türkçe dört yeni kitabı okuyucuyla buluşturdu. M. Çiya Mazî'nin "Esargeya Şêmûgê" ve Bager Sayak'ın “Direnişe Çağrı Manifestosu (…rağmen, sessiz kalıyorsan!)” şiir kitapları, A. Rahman Çadırcı'nın "Zagroslarda Bir Ceylan" anı-hikaye kitabı ve Mihemed Mihdî Nêçîrvan'ın "Xwînzê" öykü kitabı, raflardaki yerini aldı. 

'DİRENİŞE ÇAĞRI MANİFESTOSU'

Yaşı büyütülerek cezaevine konulan ve 2010 yılından bu yana tutuklu olan Bager Sayak’ın ilk kitabı olan “Direnişe Çağrı Manifestosu (…rağmen, sessiz kalıyorsan!)”, “Öyküler”, “Anneler”, “Ağıtlar”, “Doğa insan ve dans” olmak üzere dört bölümden oluşuyor ve her başlığın altında farklı hikaye, duygu ve direniş öyküleriyle 23 şiir bulunuyor. 

"gidiş soğuk bir beyazlıktır

gidiş...

dönüşsüz bir gidiş

kauçuk bir yara bırakır ardında

hiç de ayık değil aklım

uyuşuk ve sarhoş..."

'XWÎNZÊ'

Daha önce "Şahmaran" ve "Derwêşê Evîna Te me" kitapları Do Yayınları'ndan çıkan Mihemed Mihdî Nêçîrvan'ın, Aryen'den çıkan Kürtçe "Xwînzê" öykü kitabı, 53 sayfalık tek öyküden oluşuyor. Bu coğrafyanın yaşadığı, zulüm, baskı, arayış ve direnişi yazar, tek bir öyküye sığdırıyor: "Xwedênenas di nava xwîna me de li ser xaka me vedigevizin. Xwîna me û keda me dixwin û me tune dikin. (Tanrıtanımazlar topraklarımızda döktükleri kanımızla besleniyor, emeğimize el koyuyor ve bizi yok sayıyorlar.)"

'ZAGROSLARDA BİR CEYLAN'

A. Rahman Çadırcı'nın yayına hazırladığı "Zagroslarda Bir Ceylan" kitabı ise 10 anı-hikayeden oluşuyor. A. Rahman Çadırcı, kitabın önsözünde "...gün be gün yarattıkları kahramanlık abideleriyle Kürdistan vatanı denen mabedi yeniden kuran bu darihin edebi mimarlarını tanımak, tanıtmak, anmak ve yaşatmak en önde gelen sorumluluğumuzdur. Çünkü onlar bizim kökümüzdür, onlar zemzemin kaynağıdır..." diyor ve başlıyor o kahramanların anılarını okura anlatmaya. 

"taşmış zap coşkuları

harman yeri saçlarından

binlerce kez kabarıktı

yeşil-kara gözler

yakut yakut

iki tane iri zeytin

o deniz fırtınası yürekleriyle

on yedisindeki zağros çobanının

şafak melodisi tazeliğinde 

benevok çiçekleri..."

'ESARGEYA ŞÊMÛGÊ'

M. Çiya Mazî'nin basımı yapılan on dördüncü kitabı olan Kürtçe "Esargeya Şêmûgê" şiir kitabında, 32 şiir bulunuyor. 84 sayfalık kitaptaki tüm şiirleri M. Çiya Mazî; 2020, 2021 ve 2022 yıllarında Mardin ve İstanbul'da kaleme almış. Öykü, şiir, deyim, folklor dalında çalışmaları olan M. Çiya Mazî'nin kitapları daha önce Sî, Do, Elma, Spîrêz, Evrensel ve Berbang yayınevlerinden çıktı.

Editör: Haber Merkezi