ANKARA - İnce Memed ile başlayan kitap serüveniyle 1980’de köyünde kütüphane kurmak isteyen ancak darbeciler tarafından engellenen 80 yaşındaki Selim Sevim, 30 yıldır sokaklarda kitap satıyor. 

Ankara’da Kocatepe Cami’nin karşısında her gün kitap tezgahını açan Selim Sevim, yarım asırdır ikinci el kitap satarak geçimini sağlıyor. Daha önce çeşitli sahaflarda çalışmış olan Sevim, 30 senedir ise sokakta kitap tezgahı açıyor.

Sevim, mücadeleyle geçirdiği yıllarını ve kitaplarla olan bağını anlattı.

'KİTAPLARDAN BAĞIMI HİÇ KOPARMADIM'

Bir öğretmenini Yaşar Kemal’in İnce Memed kitabını kendisine hediye etmesi sonrasında bir daha kitaplardan bağını koparmadığını söyleyen Sevim, “Birçok türde kitaplar okurdum. Eskiden her gece birinin evinde toplanıp, sırayla kitap okurduk. Ateşte nohut, mısır, yumurta pişirirdik. Kitap üzerine sohbet ederdik, güzel günlerdi. Yaşamımdan memnunum, her gün gazete okurum. Okumaktan hiç vazgeçmedim” dedi.

OKUMAK İÇİN VERDİĞİ MÜCADELE

Lise yıllarındayken babasını kaybettiği için annesinin “ben seni okutamam” dediğini anlatan Sevim, böylelikle okumak için mücadeleye başladığını söyledi. Sevim, “Simit satarım ama okurum dedim. Akrabamızın yanına taşındım, onların manav dükkanında çalıştım. Liseyi bitirene kadar Antakya’da okudum” diyerek birçok zorluk sonrası Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi (DTCF) Edebiyat Bölümü’ne girdiğini anlattı.

Sevim, “71 yılında mezun oldum. Öğretmen olarak tayinim Erzurum'a çıktı. Solcu olduğum için ben gitmeden benimle ilgili haber gitmiş. Ben de gitmekten vazgeçtim. Mesleğimi hiç yapmadım ama hep okudum” diye belirtti.

'ÖRGÜTLENMEK EĞİTİMLE OLUR'

İki yıl kitapçılarda çalıştıktan sonra artık kitap satmaya başladığını söyleyen Sevim, “Ben 68 kuşağındanım. Hem çalışmam, hem de ideolojimi savunmam gerekiyordu. Her zaman insanlar arasında birleşmeyi sağlamak istedim. Örgütlenmek önce eğitimle olur” şeklinde konuştu.

KÜTÜPHANE KURMAK İSTEDİ DARBE ENGELLEDİ

Yıllar içinde binlerce kitap biriktiren Sevim, biriktirdiği kamyon dolusu kitabı memleketi Hatay’da köyüne gönderdi. Sevim, amacını şu sözlerle anlattı: “Kendi köyüme kütüphane kurmak istemiştim. 80'li yıllardı. Kenan Evren'in sıkı baskısı vardı. Darbe dönemi olduğu için yolda çevirdiler. Yasaklı kitap diyerek kitapları ayırdılar. Köydekiler kitapları toprağa gömdüler. Ansiklopedilerden, romanlara kadar birçok kitap vardı.” 

'OKUSUNLAR…'

Sevim, “Önce üretim gerekiyor. Üretim, paylaşım sonra tüketim. Marksizmin temeli de budur, üretmek. Gelecekte umut var ama yine de temkinli davranmak lazım. Gençlere mesajım okusunlar, okusunlar, okusunlar” dedi.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi