ANKARA - Gazeteci yazar Hüseyin Aykol’un "Türkiye'de Sol Örgütler” kitabı, güncellenerek yeni baskısıyla çıktı.

Gazeteci yazar Hüseyin Aykol’un “Türkiye’de Sol Örgütler/Bölüne Bölüne Büyümek” adlı kitabının üçüncü baskısı güncellenerek çıktı. Aykol, Osmanlı tarihinden günümüze kadar Türkiye'de faaliyet gösteren sol örgüt ve grupları kategorize ederek okurlarıyla buluşturdu.

ÖNEMLİ BİLGİLER VERİYOR

Birçok sol örgütün ittifak yaptığı ve parti isimlerinin haberlerde yoğunlukla geçtiği bugünlerde Aykol’un kitabı, meraklısına önemli bilgiler veriyor. Hangi siyasi partinin nereden geldiği, hangi geleneğe sahip olduğunu öğrenmek için Aykol’un kitabına başvurulabilir.

Ayrıca kitapta, “Türkiye Solu Soyağacı” adındaki sol örgütlerin tablosu, kuşe kâğıda basılı bir olarak, 1918’den 2018 yılına kadar okuyucuya sunuluyor.

GÜÇBİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

Aykol, kitabına dair şunları söyledi: “Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde alınacak sonuç, ülkemizde yaşayan halklar için herhangi bir seçimden çok daha fazla önem taşıyor. Sadece CHP'nin sağcı partilerle kurduğu altılı masa ittifakı ile Erdoğan rejiminden kurtulmak kolay olmadığı gibi, kazara altılı masa tek başına başarılı olsa bile, yeni iktidarın halklar lehine hareket edebilmesi için sol, sosyalist ve devrimci partilerin bu seçimlerde başarılı olması çok önemli. Başarı içinse rekabetten çok güçbirliğine ihtiyaç var.

Türkiye'de legal ya da illegal sol partilerin birleşme çabaları çok eskiye dayanıyor. Bu konudaki en son ve en başarılı örnek Halkların Demokratik Kongresi'ne katılan parti ve örgütlerin kurduğu Halkların Demokratik Partisi'dir. HDP, milyonlarca insanı çevresinde toplayan bu birlikteliği bu seçimlerde birlikte hareket etmeye hazırlandığı 6 partiyle daha da genişletirken, soldaki dört parti de seçimlerde güçbirliği yapacaklarını ilan ettiler. Bu kadar çok sayıdaki sol parti ya da örgütün nereden gelip, nereye gittiğini öğrenmek için yıllarca araştırıp yazdığım bu kitap, artık çok daha hacimli olarak yayınlanmış bulunuyor. ‘Türkiye'de Sol Örgütler’ kitabımın üçüncü baskısına -özellikle böylesi bir dönemde- solcu, sosyalist ve devrimcilerin ilgi göstereceğini umuyorum.”

Editör: Haber Merkezi