DİYARBAKIR - EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, sınır ötesi tezkereye karşı, “Savaş tezkerelerine kalkan her el yeni göçmenler demek” uyarısında bulundu.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "Göçmen Emeğinin Küresel Devinimi Sekizinci Kıta" isimli 4'üncü kitabı için düzenlenen panelde okuyucularla buluştu. Çok sayıda kişinin katılımıyla Sur'da bulunan Zerzevan Konağı'nda soru cevap şeklinde gelişen panelde konuşan Akdeniz, Suriye savaşı ardından gelişen göçlerden yaptıkları saha gözlemleri, sanayi sitelerinde yoksul göçmenlerle yaptıkları haberler ardından derledikleriyle gelişen diğer kitaplarına değindi.

Son kitabında ise sürekli olarak işledikleri Suriyeli göçmenler konusundan farklı olarak 10 farklı ülkeden Türkiye’ye göç edenleri işlediklerini söyleyen Akdeniz, “Bir kol Afganistan, Pakistan, İran üzerinden gelen doğu kolu, bir kol Afrika, işte Demokratik Kongre Cumhuriyeti, Nijeryalı, Gambiyalı siyahi göçmenler. Bir kol da eski Sovyet Cumhuriyetinde Türki ülkelerden gelen Özbekistanlı, Türkmenistan hatta aşağı inince Gürcistanlı ve Ermenistanlı işçiler” şeklinde anlattı.

DÜNYADA GÖÇMEN NÜFUS 270 MİLYON

Kitaba neden 8’inci Kıta ismini verdiklerini ise şöyle açıkladı: “Şöyle bir fotoğraf çıktı, bütün kıtalar göç ediyor. Türkiye transit bir ülke. Yer kürenin göç hareketi bize ne anlatıyor? Bunu anlamak üzerine bir fotoğrafı çıktı. Dolayısıyla Türkiye’nin üzerine çıktı bu fotoğraf. Dünyada, 270 milyon göçmen var ve bu göçmenlerin 164 milyonu işçi. Bu 270 milyon insanla siz bir ülke değil 10 ülke kurarsınız ve bu yeni bir kıta demek. Bu kıtanın insanları bütün ülkelerde var.” 

TEZKERE YENİ GÖÇMEN DEMEK

Son olarak Meclis'te görüşülen sınır ötesi savaş tezkerelerine işaret eden Akdeniz, “Meclis'te HDP ve TİP dışında diğer partilerde mülteci ve göç düşmanlığı mevcut. Bunların başını da İYİ Parti çekiyor. Ne zaman mülteci ve göçmen düşmanlığı kabartılsa bir yerde bu döner gelir Kürtleri bulur. Bugün Meclis'te Irak ve Suriye'ye asker gönderme tezkeresi vardı. Göçün ana nedenlerinden bir tanesi savaşlar. Böyle göçmenleri geri göndereceğiz diye efelenen bütün partiler ise savaş tezkeresine evet diyor. Savaş tezkerelerine kalkan her el yeni göçmenler demek. İnsanların yerinden yurdundan edilmesi demek. Buna verilecek ilk cevap barış tezkerelerine ellerin kalkması. Göçün olmamasının yolu bütün bölgelere ve kıtalara barışın gelmesiyle olur” ifadelerini kullandı.

( Haber MA- Video Ötekilerin Gündemi 

ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ

YouTube kanalında ülkenin sıcak gündemini ötekilerin sesinden ekrana taşıyoruz.

ÖTEKİ TV Resmi Web Sitesi https://www.otekileringundemi.com/

ÖTEKİ TV Sosyal Medya Hesapları:

Twitter https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook https://www.facebook.com/otekileringundemii

Instagram https://www.instagram.com/otekilerin_gundemi/

YouTubehttps://www.youtube.com/channel/UCmKlsa826_a9G30R7r884Xw

Sizler de kanalımıza abone olabilir ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz!

Editör: Haber Merkezi