HABER MERKEZİ - Tezcan Durna ve Nehir Durna’nın derlediği "Aşkın Halleri: Aşk Üzerine Disiplinlerarası Bir İnceleme" kitabı aşkın görünümlerinden, ekonomisine; evlilik göçü ve ulus aşırı aşk tartışmalarından, çocukluktan erişkinliğe kadar aşkın psikolojik süreçlerini inceliyor.

Tezcan Durna ve Nehir Durna'nın derledikleri ve ikinci baskısı yapılan "Aşkın Halleri: Aşk Üzerine Disiplinlerarası Bir İnceleme" kitabı Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) Yayınları’ndan çıktı. Kitapta gazetelerin üçüncü sayfa haberleri, kadın dergisi, magazin medyası, sosyal medya, dijital ortam gibi farklı mecralarda tezahür ettiği biçimleriyle aşk ve ilgili konular hakkında pek çok şey okura sunuluyor. Ağırlığı medya incelemelerine vermiş olsa da kitap, erken cumhuriyet dönemi muhafazakarlarının romanlarında aşkın görünümlerinden aşkın ekonomisine; evlilik göçü ve ulus aşırı aşk tartışmalarından, çocukluktan erişkinliğe kadar aşkın psikolojik süreçlerini inceleyen yazılara ve aşka dair özgün kişisel denemelere kadar uzanan geniş bir bakış açısı çeşitliliği sergiliyor:

AŞK, İYİLİK, MERHAMET

“Sevgi, aşk, iyilik, merhamet, fedakarlık gibi her şeyden önce ‘etik’in temel meseleleri olan olgular, ekonomik analize konu olunca, bizler için ‘biriciklik’ değeri olan varlıklar, diğer tüm sıradan şeylerle aynı kategoriye indirgenmiş aynı kategoride değerlendirilmiş olmaktadır. Bunun anlamı ise, bu değerlerin kolayca elden çıkarılabilmesi ve kolaylıkla daha ‘faydalı’, daha ‘kazançlı’, daha ‘büyük’ veya daha ‘estetik’ şeylerle ikame edilebilmeleridir. Ekonomik hesabın ve piyasa mübadele ilişkileri/mantığının, tüm sosyal, siyasi ve duygusal hayatlarımıza girmesi; piyasa değerinin yani mübadele değerinin, ‘biriciklik’ olarak tanımladığımız değerleri yok etmesine veya bozmasına neden olmaktadır.”

Ahmet İnam, Özge Mumcu Aybars, Abdulkadir Çevik, Anıl Al-Rebholz, Meneviş Uzbay Pirili-Renan Funda Barbaros, A. Nevin Yıldız, Mutlu Binark-Şule Karataş Özaydın, Sinem Evren Yüksel, Burak Özçetin-Gökçe Çelik, Burcu Şenel, Nalan Ova, Jale Özata Dirlikyapan ve Sema Yıldırım Becerikli-Gülçin Eren’in yazılarına yer verilen kitapta okur, hem aşkın gerçekliğine dair bir şeyler öğreniyor hem de mevcut postmodern dünya ve Türkiye toplumsallığının alacakaranlık dehlizlerine girmeye imkan buluyor. Kitaba önsöz yazan emekli akademisyen Alev Özkazanç şöyle diyor:

“Derlemedeki yazıların büyük çoğunluğu yakın dönem Türkiye toplumundan seçilen belirli bağlamlarda aşk, kadın temsili, evlilik, mahremiyet ve yakın ilişkiler gibi alanları sarmalayan söylemlere odaklanıyor ve ağırlıklı olarak medya bağlamında ele alınan bu söylemler eleştirel olarak analiz ediliyor…”

Okur, aşkın hallerine dair bir perdeyi aralama girişimi olan kitabı okuduktan sonra, perdenin arkasına göz atmaya başlayacak. 

TEZCAN DURNA

Tezcan Durna, yüksek lisans ve doktorasını Ankara Üniversitesi Gazetecilik Anabilim Dalı’nda yaptı. 2002’de Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2017 Ocak ayında Barış İmzacısı olduğu için görevinden uzaklaştırıldı. 

NEHİR DURNA

Nehir Durna, yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Gazetecilik Anabilim Dalı’nda, doktorasını Gazi Üniversitesi’nde tamamladı. Uzun yıllar çeşitli kurumlarda basın danışmanlığı yaptıktan sonra 2015’te Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 

(MA)

Editör: Haber Merkezi