VAN ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Araştırmacı yazar İkram İşler, Felsefi ve Mitolojik Açıdan Kürt Halı ve Dilim Desenleri adlı kitap on yıla yakın bir zaman dilimi içinde yazdı. Bu konuda yazılan diğer birçok eseri geride bırakan kitap, sadece bir felsefe ve ya sadece bir mitoloji kitabı değildir. Sosyoloji mezunu olan ve 30 yıla yakan felsefe öğretmenliği yapan yazar, Arkeolojik çalışmalardan, tarih içinde ele geçen birçok simgeden yararlanarak ve felsefi birikimini de kullanarak Kürt halı ve kilimleri üzerindeki desenlerin anlamlarını çözmeye çalışmıştır. Kitap aynı zamanda tarih içinde bir gezintidir. Halı ve kilim desenlerinin paralelinde yazılan görsel bir tarih kitabıdır demek yanlış olmaz.

Avusturalya’da yaşayan Aborjinler ile Japonları, Göbekli tepe ile Alevi kültürünü, dünya mitolojilerinin en önemli Tanrıları olan Teşub, Enlil, Tuşpa, haddad, Zeus, poseidon, şiva, serapis’i Kürt halı ve kilim desenleri içinde bir araya getiren, ana erkil dönemin Ana’sının yaşamını ve ataerkil döneme geçen insanoğlunun yaşadığı sancıları net bir anlatımla dile getiren bir kitap okuyacaksınız.

Zagroslarda ilk defa güneşe tapan insanların yaptığı zigguratları ve zigguratların günümüzdeki yansımalarını okurken sırrı çözülememiş birçok tarihi yapıtın da sırrını öğreneceksiniz. Aslında tarihin birbirinden kopuk olmadığını, her şeyin birbirine bağlı olduğunun bilincine varacaksınız.

Örneğin deyrul zaferan manastırı ile nemrut heykellerinin, oradan ilk namazın kılındığı zağros dağlarının ve insanoğlunu bir zamanlar en fazla meşgul eden zigguratların ilişkilerini ve şaşılası benzerliklerinin farkına varacaksınız. Bu açıdan Mezopotamya, mısır ve Hindistan ve giderek çin kültürlerinin birlerinden nasıl beslendiklerini örneklerle okuyacaksınız.

Kürtler ile inka, maya ve azteklerin ve onlardan kalma Kızılderililerin yaşamsal ve kültürel benzerliklerine şaşıracaksınız. Hem mimari hem simgesel ve hem de yaşamsal benzerliklerini Kürt desenleri içinde bulacaksınız.

Benzeri birçok tarihi ve antropolojik unsuru hem okuyacak hem de Kürt desenleri içinde gözlemleyeceksiniz. Kürt halı ve kilimleri ile ilgili bu güne kadar keşfedilmeyen yapısal ve sanatsal özellikleri keşfedeceksiniz.

Size bir sanat tarihi, antropoloji, felsefe, mitoloji bilgilerinin tarih içinde harmanlandığı ve temelini arkeolojiden alan bir kitap vaad ediyoruz. Kitabı okuyanlar bu söylediklerimizden daha fazlasını görecek daha eksiğini görmeyeceklerdir. İyi okumalar diliyoruz.

Editör Arzu KIZILKAYA

Editör: Haber Merkezi