DİYARBAKIR - Yazar İbrahim Tikan’ın, Gudea’dan Sokrates’e Özgürlük isimli kitabı Na Yayınevi’nden çıktı. 

MA'nın haberine göre; Yazar İbrahim Tikan tarafından kaleme alınan Gudea’dan Sokrates’e Özgürlük (Antik Kürdistan ve Dünya Tarihi) isimli kitap Na Yayınları’ndan çıktı. Yazar, Kürt halkının egemenlerce kendine mal edilmeye çalışılan tarihine, Big Bang’tan (Büyük patlama) başlayıp eşitlikçi klan-kabile döneminden, ataerkil aşiret formuna dönüşümüne, devlet inşasına ve devlet dışı kalan toplumların çelişki ve çatışmaları üzerinden ışık tutuyor. 

BİRÇOK KONU İRDELENDİ

Yazar, Mikro tarih anlayışı yüzünden muallakta kalan; “Kürtler Yahudilerin kayıp bir kolu mudur? Zerdüştlük inancı Fars kültürüne mi aittir? Newroz gerçekliği ve bu gerçeklikte Demirci Kawa’nın rolü nedir? İlk demokrasi örneği Atina’da mı uygulanmıştır? Truva Yunanistan’ın kültürel bölgesine mi, yoksa Anatolia’nın kültürel bölgesine mi dahil? Kur’an’da geçen Hurilerin Hurri kızlarından esinlenme ihtimali nedir?” gibi çelişkili konuları irdeleniyor. 

Yine yazar okuru, dönemin Mezopotamya’sında Paris sokaklarından daha cezbedici olan Kürdistan höyüklerine tarihsel bir gezintiye çıkarıyor. Kitapta, günümüzde hayallerini gerçekleştirmek için akın akın Avrupa’ya okumak, çalışmak amacıyla göç eden binlerce Kürt gencinin çelişkilerine de cevap veriliyor ve Avrupa menşeli gelişen oryantalist tarih anlayışına alternatif bir bakış açısı sunuluyor. 

İBRAHİM TİKAN KİMDİR?

1984 yılında Kars’ın Kağızman ilçesine bağlı Ağdam köyünde dünyaya gelen Tikan, 1997 yılında ailesiyle birlikte İzmir’e göç etmek zorunda kaldı. 2005 yılında Ege Üniversitesi'nde öğrenciyken PKK’ye katıldı. Aralık 2011 yılında Ağrı’da tutuklanan ve hakkında açılan davada ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl 9 ay hapis cezası verilen Tikan, tutuklu bulunduğu cezaevinde yazdığı “Big Bang’tan İnsana Özgürlük Tarihi”, “Maymundan Tanrıya Özgürlük Tarihi”, “Spartaküs’ten Mazdek’e Özgürlük Tarihi” isimli kitapları ise baskıya hazırlanıyor. 

Editör: Haber Merkezi