HABER MERKEZİ - Atilla Aşut ve Gökhan Atılgan'ın hazırladığı "Türkiye İşçi Partisi Radyoda: Proletaryanın Büyülü Kutusu", George Thomson'un Eski Yunan Toplumu Üstüne İncelemeler'in ilk cildi "Tarihöncesi Ege" ve ikinci cildi "İlk Filozoflar" Yordam Kitap'tan çıktı. 

Yordam Kitap, kütüphanesine 3 yeni kitap daha kazandırdı. Atilla Aşut ve Gökhan Atılgan'ın hazırladığı "Türkiye  İşçi Partisi Radyoda: Proletaryanın Büyülü Kutusu", George Thomson'un Eski Yunan Toplumu Üstüne İncelemeler'in ilk cildi "Tarihöncesi Ege" ve ikinci cildi "İlk Filozoflar" kitapevlerindeki raflarda yerini aldı. 

'PROLETERYANIN BÜYÜLÜ KUTUSU'

Atilla Aşut ve Gökhan Atılgan'ın hazırladığı "Türkiye  İşçi Partisi Radyoda: Proletaryanın Büyülü Kutusu" kitabı, Türkiye siyasal tarihinin en önemli olaylarından biri olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) sözcülerinin seçimler için yaptıkları radyo konuşmalarının metinlerini içeriyor. Kitap, sadece bununla da yetinmiyor. Okur isterse konuşmacıların seslerini de dinleyebiliyor. Mehmet Ali Aybar'dan Yaşar Kemal'e, Kemal Türker'den Can Yücel'e, Rıza Kuas'tan Hamdoş'a, Tarık Ziya Ekinci'den Çetin Altan'a TİP'in etkili hatiplerinin o dönem radyoda yaptığı konuşmaları, karekodlar aracılığıyla dinlenebiliyor. Ayrıca kitapta 43 portre de bulunuyor. 

Kitabın arka kapak tanıtımında şöyle deniliyor: "Proletaryanın Büyülü Kutusu'nun sayfalarında dinlenebilen radyo konuşmaları, onları dinlemeseler hayatları normalde bambaşka yönde akabilecek gençleri, aydınları, işçileri ve köylüleri sosyalist mücadelenin içine çekmiş ve TİP bayrağı altında toplayabilmişti... Proletaryanın Büyülü Kutusu'nun sayfalarında size Hamdoş'un masum ve cesur sesi, Abidin Dino'nun eşsiz desenleri, Moris Gabbay'ın tarihi fotoğrafları ve titiz araştırmanın zengin bilgisi eşlik ediyor. Büyülü bir yolculuk sizi bekliyor..."

TARİHÖNCESİ EGE

İngiliz bilim insanı George Thomson'un Eski Yunan Toplumu Üstüne İncelemeler'in ilk cildi olan "Tarihöncesi Ege" kitabı sosyal bilim alanında disiplinlerarası çalışmalar açısından çığır açan bir yapıt. Totemcilikten dine, kabileden devlete, kamptan kente, anaerkillikten ortaklaşmacılığa tüm bir tarihsel süreç gözler önüne serilirken okur, farklı ege halklarının, kahramanlık çağı hanedanlıklarının ve onların destanını anlatan Homeros'un hikayelerine de uzanıyor. 

Celal Üster, çevirisini yaptığı kitap için şöyle diyor: "Eğer her kitabın bize bir şeyler öğrettiği düşüncesi yanlış değilse, bugüne kadar okuduğum ve çevirdiklerim arasında en çok şey öğrendiğim kitapların başında Tarihöncesi Ege'nin geldiğini söyleyebilirim..."

İLK FİLOZOFLAR

George Thomson'un Eski Yunan Toplumu Üstüne İncelemeler'in ikinci cildi olan "İlk Filozoflar" kitabı gerek akademik çevrelerde gerekse tarihe, felsefeye ve edebiyata meraklı okurlar arasında geniş yankı bulmuş bir başucu kitabı. Yazar, eskiçağ felsefesine ve felsefenin tarihine maddeci bir anlayışla ve meta üretimiyle ilişkileri bağlamında yaklaşıyor. Farklı ilkçağ toplumlarındaki büyü ve miti, tanrıların doğuşunu, Doğu despotizmini, Yunanistan ve Çin arasındaki benzerlik ve farklılıkları, Yakındoğu ve Mezopotamya'yı, Suriye ve Girit'i ve tüm bu coğrafyalardaki düşünürleri derinlemesine inceliyor.

Mehmet H. Doğan'ın çevirisini yaptığı kitabın kapak tanıtımında şöyle deniliyor: "Farklı filozoflar ve felsefe okulları, hem demokrasiye bakışlarıyla, hem 'oluş', 'varlık' gibi kavramlara hem düşünsel üretimleriyle hem de maddecilik ile idealizm arasındaki konumlanışlarıyla irdeleniyor..."

Editör: Haber Merkezi