ZAZAKİ - TÜRKÇE - ENGLISH

Berfin Jêle

Saire, nustoğ u çarnoğe Berfin Jêle, dewa Dêsımi Turısmege de ame dina. Mektevo vırên, werte u Lisa Mamikiye de qedena. Waxtê cunta 12 Eylüle de dı rêy pêguret. Dıma Estemol de şiye mektevê Moda Tasarım (Stilist, dizayn). Serra 1991 ra nat weşiya xo Alamanya de ramena.

Berfin Jêle, avêri Tırki de nustey u şiiri nusnênê. Ğeribiye de tewr jêde gıraniye dê zonê xo, hata roza ewrene Zazaki de nusnena. Sair Jêle, xeylê emeḡê xo, zon u zagonê ma sero esto, kar u gurenayisê xo qımetiniyê.

1992 de taê olvozunê xo ra pia perloda cêniyu -Dengê Jinên- vete.

1993 de oncia na olvezunê xo ra pia Platformê Demokratik Ceniyê Geriv yê Avrupa sana pê.

1994 u peyecoy ki pêseramayısunê Alfaba Zazaki de ca guret.

1995 de oncia taê olvozunê xo ra pia perloda Tija Sodıri vete.

Dıma, perloda zon u kultıri Ware de cematê aḡmey (yayın kurulu) de ca guret.

Xêyle perlod u qazetu de şiir, hekati, nustê u ropötajê Berfin Jêle veciyay.

Naine ra taê;

Jiyana Nu, Dengê Jinên, Pazartesi, Ware, Tija Sodiri, Ma, BirGün, Miraz, Munzur, Vir, Piltan. Jü ki xeylê qazeteunê interneti de ki makale u hekati, ṣiirê xo veciyay, tainê de ki nustoḡa kosey biye.

Kıtavê xo:

- ÇIMÊ ESQİ TO DERO, şiir, çapxanê Peri de veciya, 2013 Estemol.

- ANTOLOJİYÊ SAİRUNÊ DİNA, şiir, çapxanê Belge de veciya, 2014 Estemol. Berfin Jêle, no Antolojiyê xo de edebiyatê Zazaki u edebiyatê dina ard resna jübini u literaturê ma de karo de hewl u sıfteyêno. Antoloji, namdarê sairunê dina ra 300 şiirê popüleri u 370 pelgiyo.

- VANA, şiir, Nêşırxaneyê Vir, 2021 Bingol de veciya.

TÜRKÇE:

Ṣair, yazar ve çevirmen Berfin Jêle, Dersim`in merkez köyü Turüşmek doḡumludur. İlk, orta ve liseyi Tunceli`de tamamladı. 12 Eylül askeri darbesinde iki defa yakalandı. Daha sonra Istanbul`da Moda Tasarım -Stilist ve dizayn- okudu. Jêle, 1991`den itibaren Almanya'da yaşıyor.

Daha önce Türkçe şiir ve makale yazan Berfin Jêle, yurtdışı sürecinde aḡırlıklı olarak kendi anadili Zazaca`da yazmaya başladı ve halada yazmakta. Dil ve kültürümüzde hayli emeḡi ve deḡerli çalışmaları olan bir şairemizdir.

1992 de kadın arkadaşlarıyla birlikte -Dengê Jinên- (Kadının Sesi) dergisini çıkardı.

1993 de Avrupa Demokratik Yabancı Kadınlar Platformu kuruluşunda yer aldı.

1994 de ve sanrasında da Zazaca Alfabe ve dil toplantılarına katıldı.

1995 de birkaç arkadaşı ile birlikte edebiyat ve kültür dergisi olan Tija Sodıri çıkardı. Daha sonra yine kültür ve edebiyat dergisi olan Ware`nin yayın kuruluda yer aldı.

Berfin Jêle`nin birçok gazete ve dergilerde şiir, makale, denemeleri yayınlandı. Bunlar, Jiyana Nu, Dengê Jinên, Pazartesi, Ware, Tija Sodiri, Miraz, Ma, BirGün, Munzur, Zazana, Vir, Piltan. Ayrıca bir cok internet gazetesinde şiir, makale ve hikayeleri çıktı, kimisinde de köşe yazarlıḡı yaptı.

Eserleri:

- ÇIMÊ ESQİ TO DERO, şiir, Peri Yayınlarında çıktı, 2013 Istanbul.

- ANTOLOJİYÊ SAİRUNÊ DİNA, şiir, Belge Yayınlarında çıktı, 2014 Istanbul. Jêle, bu çalışmasıyla tanınmış dünya şairlerini Zaza edebiyatıyla buluşturarak bir ilki başardı ve literaturümüze deḡer katan önemli bir çalışmadır. Antoloji, tanınmış dünya şairlerinden popüler 300 şiirden ve 370 sayfadan oluşuyor.

- VANA, şiir, Nêşırxaneyê Vir, 2021, Bingol`de çıktı.

ENGLISH:

Berfin Jêle

Berfin Jêle, poet, writer and translator, was born in Dersim's central village Turüşmek. She completed primary, secondary and high school in Tunceli. She was caught twice in the September 12 military coup. Later she studied Fashion Design - Stylist and Design - in Istanbul. Jêle has been living in Germany since 1991.

Berfin Jêle, who previously wrote poems and articles in Turkish, started to write mainly in her native language Zazaish during the abroad process and is still writing. She is a poet who has a lot of labor and valuable works in our language and culture.

In 1992, she published the magazine -Dengê Jinên- (Woman's Voice) with her female friends.

She took part in the establishment of the European Democratic Foreign Women Platform in 1993.

She attended the Zazaki Alphabet and Language meetings in 1994.

In 1995, she and several friends published Tija Sodiri, a literary and cultural magazine. Later, she took part in the editorial board of Ware, which is also a culture and literature magazine.

Her poems, articles and essays have been published in many newspapers and magazines. These are Jiyana Nu, Dengê Jinên, Monday, Ware, Tija Sodiri, Miraz, Ma, BirGün, Munzur, Zazana, Vir, Piltan. She also published poems, articles and stories in many internet newspapers, and was a columnist in some.

Works:

- ÇIMÊ ESQİ TO DERO, poetry, published in Peri Publications, 2013 Istanbul.

- ANTOLOJİYÊ SAİRUNÊ DİNA, published in poetry, Belge Publishing, 2014 Istanbul. With this work, Jêle achieved a first by bringing together well-known world poets with Zaza literature and is an important work that adds value to our literature. The anthology consists of 300 popular poems from well-known world poets and 370 pages.

- VANA, poetry, Nêşırxaneyê Vir, 2021, appeared in Bingöl in Turkey.

---------------

Zaza yazarları ANTOLİJİ`sinden…

Editör Arzu KIZILKAYA

Editör: Haber Merkezi