DİYARBAKIR - HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, inkar ve kırılmanın önlerindeki yüzyıl için de Kürtlere yaşatılmak istendiğini belirterek, “Bu süreç, var olup olmamanın sürecidir” şeklinde konuştu.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) “Şimdi özgürlük zamanı” şiarıyla Diyarbakır’da Ergani 4. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. İlçede bir salonda yapılan kongreye, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Gülistan Atasoy, Zeyyat Ceylan ve partililer katıldı. 

Kongrede konuşan HDP’li Remziye Tosun, partisine yönelik baskı ve saldırılara değinerek, “HDP’ye yapılan saldırı tüm Kürtlere yapılan bir saldırıdır. Kürtler ve demokrasiyi, barışı isteyenlere saldırıyorlar. Çünkü iktidarını kirli savaşla, ölümle devam ettiriyor. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar geri adım atmayacağız. Barış davasından bahsetmeye, sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Biz kadınlar gümbür gümbür geliyoruz. Her yeri çiçek bahçesi yapacağız” ifadelerini kullandı. 

Tosun, her yerde mücadelelerine devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

‘KÜRTLER KAZANMAYA HAZIR’

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, bölgede yaşanan savaşlara değinerek, 50 yıldır Kürt coğrafyasında ve Ortadoğu’da başlayan savaşın yeni aktörlerle devam ettiğini söyledi. Atasoy, “Yeniden Kürde biçilen bir geleceğin dünyada, özellikle bölgemizde belki sınırların bile değişimine neden olacak gelişimlerin olduğu bir süreçte, Kürde biçilenin egemenler ve bölge ulus devletler tarafından ne olduğunu çok iyi anlamak gerekiyor. 4 parçada Kürt olmanın, Kürdistan’da yaşamanın ne kadar zor olduğunu hatırladığımız günlerden geçiyoruz. Ama tüm bu saldırılara karşı 2022 yılına ‘şimdi kazanma zamanıdır’ diye girdik. Ve Newroz’da hem Kürdistan’da hem Avrupa’da Kürtler kazanmaya hazır olduklarını gösteren bir direniş gösterdiler” diye konuştu.

‘VAR OLUP OLMAMA SÜRECİDİR’

Kürtlerin içinden geçtiği sürece dikkati çeken HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ise, “100 yıl önce Kürtlerin birliği olmadığı için mücadeleleri yetmiyordu. Direniyorlardı ama mücadeleleri yetmiyordu. Kürtler irade olmadılar büyük bir kırılma yediler. 100 yıl kölelik dayattılar. Kültürümüz, varlığımız tarihimiz kaldırıldı. Hala da kaldırmaya devam ediyorlar. 2023’te o inkarı o kırılmayı önümüzdeki yüzyıl için de Kürtlere yaşatmak istiyorlar” ifadelerini kullanarak, “Bu süreç var olup olmamanın sürecidir” şeklinde konuştu.  

ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİT

Ceylan, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinerek, şöyle devam etti: “Sayın Öcalan üzerindeki tecrit tüm Kürt halkı üzerinde uygulanıyor. Bunu görebilirsek başaramazlar. Bizim zayıflığımız onları güçlendirmeye devam eder, ama biz hayatın her yerinde atılırsak, demokratik siyasetin kıymetini bilirsek, mücadelenin kıymetini bilirsek onlar ne yaparlarsa yapsınlar sona varamazlar.”

ASİL ÜYELER

Konuşmalarının arından yapılan seçimde, partinin ilçe başkanlığına Şafak Demiroğlu ve Servet Pala seçildi.

Editör: Haber Merkezi