İSTANBUL- Partisinin Esenyurt ilçe kongresinde Öcalan’ın üzerindeki tecride dikkati çeken HDP’li Tayip Temel, “Öcalan’a uygulanan tecrit, Kürt sorununun çözülmesi önünde duran bir engeldir.Tecrit mutlaka kaldırılmalı” dedi.

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstanbul’da, "Şimdi HDP zamanı" şiarıyla Küçükçekmece, Esenyurt, Bahçelievler, Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçelerinin 4’üncü Olağan Kongreleri yapıldı.

Kongrelere, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, milletvekili Züleyha Gülüm, İl Eşbaşkanı İlknur Birol, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclis Üyesi Asiye Kolçak, DBP Marmara Bölge Temsilcileri Celal Alpha, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Esenyurt İlçe Örgütü temsilcileri, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği  (ANYAKAYDER) temsilcileri, Marmara Tutuklu Ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği  (MATUHAYDER) temsilcileri yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı.

Kongre salonlarına, "Tecride son siyasi tutsaklara özgürlük", "Dem dema HDP'e ye", "Şimdi HDP zamanı" , "Şimdi eşitlik zamanı", "Birlikte değiştireceğiz", "Şimdi kadın zamanı"  ve "Şimdi özgürlük zamanı" yazılı pankartlar asılırken, duvarlar HDP bayraklarıyla süslendi.

Kongreye katılanlar, coşku ve müzik eşliğinde halaylar çekti. Daha sonra saygı duruşuyla başlayan kongre, “Çerxa Şoreşe” marşı okunarak “şehit namirîn”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Bijî berxedana zindana” ve “Bijî Serok Apo” gibi sloganlar atıldı. Daha sonra sinevizyon gösterimlerinde tutuklu milletvekilleri ve yıl içinde yapılan etkinliklerin gösterimi yapıldı.

HİÇBİR ŞEY ÇÖZÜLMEZ

HDP’nin milyonların partisi olduğuna işaret eden milletvekili Tayip Temel, halk olduğu sürece HDP’nin de hep var olacağını dile getirdi. Temel, “Birileri Kürt halkını yolundan çıkarmaya çalışsa da Kürt halkı hakikatin, özgürlük mücadelesinin ve Öcalan’ın çözüm perspektifindedir. Newroz bunun bir mesajıdır. Bazıları anlamıyor, Kürtlerin statüsü ve Türkiye’nin bağlantısı nedir? Eğer biz İstanbul ile Diyarbakır Newrozunu birleştirirsek, Türkiye’de adaletsizliğin nedeni ve bunun çaresinin ne olduğunu göreceğiz. Kürt sorunu çözülmeden sorunların çözülemeyeceği, Newrozda bir daha dile getirildi” dedi.

‘SONU ZAFERDİR’

Son 30 yılda binlerce kişinin tutuklandığını, tutuklananlara borçlu olduklarını vurgulayan Temel, “Newroz bu yıl yine milyonların adalet ve demokrasi talebiyle geçti. 1984’de başlayan bu yolculuk, bugün Amed Özgürlük Meydan’ında, İstanbul’da Yenikapı da milyonlara ulaşmışsa, bu yolculuğun sonu mutlaka zaferdir, bunu bilmemiz gerekiyor” diye konuştu.

MUHALEFETİ CESARETLİ OLMAYA ÇAĞIRDI

AKP ve MHP’nin Kürtlerin düşmanlığı üzerinden kendilerini var ettiğini ifade eden Temel, “En nihayetin de bu iktidarın birleştiği kilit nokta Kürt düşmanlığıdır. Muhalefetten bazı sesler çıkmıştır. Bu girişimler değerlidir şüphesiz. Ama Türkiye demokrasisi ve Kürt sorunun demokratik çözümü için bugüne kadar parmaklarına toplu iğne değmemiştir. Sinek ısırsa ah edecek vah edecek bu anlayış, 40-50 yıldır, malıyla canıyla bütün varlığıyla ve soykırım siyasetine rağmen Türkiye demokrasisi ve Kürt sorunu için mücadele eden HDP’yle yan yana gelmekten korkuyor. Eğer cesaret gerekliyse, zaten HDP 50 yıldır bunu temsil ediyor ve HDP’den alacağı cesaret, HDP’den alacakları güven, HDP’den alacakları bir duruş mevcuttur” diye belirtti.

‘ÖCALAN EŞİTTİR ÇÖZÜM’

Saldırı mantığı ve biçimi ne olursu olsun HDP ve dostlarının direneceklerini sözlerine ekleyen Temel, bu direnişle AKP ve MHP’nin kaybedeceğini ifade etti. Temel, şöyle devam etti: “Müzakereden korkmaya gerek yok. Türkiye’de bir çözüm süreci gelişti. Kürtler ve temsilcileri bu konuda samimiydi. Öcalan gerçekliğini Kürt hareketinin gerçekliğini anlamayanlar, müzakereyi ağızlarına bile alamıyorlar. Oysa müzakere, barış demokratik çözüm, bu ülkeye kazandıracak tek yoldur. Öteki ise savaş ve ölümden başka bir şey getirmez. Buradan söylüyoruz; Öcalan’a uygulanan tecrit Kürt sorunun çözülmesi önünde duran engeldir. Tecrit mutlaka kalkmalıdır. Sayın Öcalan’la görüşmeler mutlaka gerçekleşmelidir. Bu konuda muhalefet, söz ve söylem kurabilmelidir.”

KDP’Yİ UYARDI

Temel, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP ve MHP zihniyetinin koordine ettiği bir iç çatışma için siyaset üretiliyor. Buradan Güney Kürdistan yönetimine de, Barzani’ye de ve KDP yönetimine de seslenmek istiyorum; Türkiye de Kürtlerin Fizan da bile bir kazanımına tahammül etmeyen faşist bir rejim zihniyetiyle Hewleri’de, Kamışloyu’da, Amed’i de koruyamazsınız. Sahip çıkamazsınız. Bu düşmanca siyasete karşı ancak ulusal birlik ile karşı durulabilir. Kürtlerin birliği ve bütünlüğü, Kürtlerin ulusal çıkarları, mutlaka ve mutlaka sağlanmalı. Bütün siyasetçiler gerekli sorumluluğu almalıdır.”

Konuşmalar bittikten sonra mali ve faaliyet raporları okundu. HDP Esenyurt İlçe Eşbaşkanları Ercan Sağlam ve Eylem Çelik seçildi.

Kongreden sonra yurttaşlar müzik eşliğinde halaylar çekmeye devam etti.

( Kaynak:Mezepotamya Haber Ajansı )

Editör: Haber Merkezi