Behcet Bayhan 

DİYARBAKIR - Partisinin Diyarbakır İl kongresinde konuşan Yeşil Sol Partisi Eş Genel Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Türkiye'de devam eden hukuksal ve siyasal şiddetin temelinde İmralı’da süren hukuksuzluğun olduğunu belirterek, tecridin kaldırılmasını istedi.

Yeşil Sol Partisi Amed İl Örgütü, 1’inci olağanüstü kongresini gerçekleştirdi. Kayapınar ilçesinde bir düğün salonunda düzenlenen kongreye Yeşil Sol Partisi Genel Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed il ve ilçe örgütleri, Tevgera Jinen Azad (TJA), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ile Yeşil Sol Parti yöneticileri ile üyeleri katıldı. Divan seçimi yapıldıktan sonra kongre saygı duruşuyla başladı.

Kongrede konuşan HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, AKP-MHP iktidarının kaybettikçe saldırılarını artırdığını ifade ederek, iktidarının artık elinde bir şey kalmadığını ülkeyi uçuruma sürüklediğini söyledi.  Kürt halkına karşı yüz yıldır devam eden inkârının AKP tarafından sürdürüldüğünü belirten Ceylan, “İnkarı bir yüzyıl daha sürdürmek istiyorlar. Halkları ve inançları inkar eden faşizme karşı mücadele edeceğiz. Faşizmi direnecek yeneceğiz. Birlikte mücadele ederek demokrasiyi inşa edeceğiz. Bunun için her saat çalışacağız. Zafer bizlerin olacak” dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinden sürdürülen ağır tecride değinen Ceylan, 10 Aralık İnsan Hakları Haftasına atıfta bulunarak tecridin son bulması çağrısı yaptı.

TECRİDE DİKKAT ÇEKTİ

Yeşil Sol Partisi Genel Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ise, 2023 genel seçiminin sıradan olmadığını, yüzüncü yılını geride bırakan Türkiye'nin yeni yüzyılda demokratikleşme ihtiyacı olduğunun dile getirdi. Savaş ve tecrit koşullarında seçimlere gidildiğini belirten Kılıçgün Uçar, “Yaklaşık 24 yıldır mutlak tecridin uygulandığı İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan’ın Türkiye siyasetinde, Kürt sorunun çözüm başlıklarında nerde durduğunu biz de devlet de biliyor. İmralı’da uygulanan tecridin hem hukuki hem de siyasal sonuçları var. Türkiye'deki hukuksal ve siyasal şiddetin temelinin İmralı’da uygulanan hukuksuzluklarla alakası olduğunu söylemek gerçek dışı olmayacaktır. Türkiye’nin kendi yasa ve kanunlarıyla güvence altına aldığı tutuklu ve hükümlülerin aile ve avukat görüşlerini yaptırmama hali öncelikle iç hukukunu çiğnemesidir” diye konuştu. Tecridin salt İmralı ile sınırlı kalmadığını dalga dalga tüm topluma yayıldığını vurgulayan Uçar, tecridin kaldırılması için çağrı yaptı.

‘JİN JİYAN AZADİ’

Kadın mücadelesinin önemine değinen Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İran’da başlayan jin, jiyan, azadî eylemleri bugün toplumsallaştı. Kadın öncülüğünde başlayan bu eylemler mola rejimine karşı başlayan bu eylem demokratikleşmek içindir. Kadın mücadelesi, demokratik muhalefet açısından ciddi bir dönüşüm, değişim etkisi taşımaktadır. Kadınların her yer de verdiği mücadelenin kendi mücadelemiz olarak görüyor ve omuz omuza mücadele ediyoruz.” Tutuklanan TJA, siyasetçi kadınlara selam gönderen Uçar, iktidarın baskılarını kadınların püskürteceğini ifade etti.

AKP-MHP iktidarın artık ülkeyi yönetemediğini ifade eden Uçar, üçüncü yolun önemine değindi. Halkların ittifakının genel seçimde başarı sağlayacağını belirten Uçar, Emek ve Demokrasi İttifakı’nın geniş kesimlere ulaşacağını söyledi.

Uçar’ın konuşmasının ardından faaliyet ve mali raporlar okundu. Raporların ardından yapılan seçimde il eş sözcülüğüne Pınar Sakık Tekin ve Abbas Şahin seçildi.

( Yazılı Haber  Mezepotomya Haber Ajans (MA) )

Merhaba sevgili okur; dünden bugüne, bugünden yarına; emeğiniz, dayanışmanız ve duyarlığınız için bir kez daha teşekkür ederiz Sizler de kanalımıza abone olabilir, Sosyal Medya Hesaplarımızı takip edebilirsiniz ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz..

Sosyal Medya Hesapları:

WEP ► https://www.otekileringundemi.com/

Twitter ► https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook ► https://www.facebook.com/OtekilerinG/

Instagram ► https://www.instagram.com/otekilerin_...

YouTube► https://tinyurl.com/2kjpj5w8

Linkedin► https://www.linkedin.com/feed/

E. posta ► [email protected]   [email protected]

Editör: Haber Merkezi