ANKARA - “Yeni yüzyılda demokratik bir ülke” vurgusu yapılan Yeşil Sol Parti kongresinde, Eş Sözcülüğe Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın seçildi. 

MA'nın haberine göre; Yeşil Sol Parti’nin “Birlikte kazanacağız” şiarıyla düzenlendiği 2’nci Olağanüstü Kongresi, Türk Mühendisler ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası salonunda gerçekleştirildi. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuşmalarıyla süren kongrede, yeni eş sözcüler seçildi.

BAYINDIR: GELECEK BİZİM

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Türkiye halklarının ve Kürdistan halklarının AKP-MHP faşizmine karşı kuracağı ittifakın gelecek için umut olduğunu ifade etti. Bayındır, “Faşizme karşı özgürlük çerçevesinde Yeşil Sol Parti’nin kongresini selamlıyoruz. Gelecek bizim” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Esengül Demir, “Bu kongre gösteriyor ki Yeşil Sol Parti büyüyor. Yeşil Sol Parti büyüdükçe HDK de güçleniyor” diye belirtti.

Emek Partisi (EMEP) MYK üyesi Fevzi Ayben, Emek ve Özgürlük İttifakı’nı sadece seçimlere yönelik değil, geniş bir cephe olarak gördüklerini aktardı.

‘FAŞİZMİN YERLE BİR EDİLMESİ GEREKİYOR’

Devrimci Parti Eş Genel Başkanı Elif Torun Öneren, “Halkların eşit ve insanca yaşaması için faşizmin yerle bir edilmesi gerekiyor. Bunun için çıktığımız yolda hepimize kolay gelsin. Zafere kadar birlikte mücadele ile sokaklarda bu mücadeleyi ilmik ilmik vereceğimizi söylemek istiyorum” diye ifade etti.

Emekçi Hareket Partisi (EHP) MYK üyesi Sanem Deniz Kural, “Emek ve Özgürlük İttifakı olarak çıktığımız bu yolda mücadelemize, hedeflediğimiz sonuca ulaşana kadar devam edeceğiz” vurgusu yaptı.

TÜMÜKLÜ: GEZEGENİ KURTARMA ÇAĞRISI

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise, “Kapitalizmin kendini örgütleme düzeni var oldukça, iş cinayetleri ve gezegenin ekolojik yıkımıyla karşı karşıya kalacağız. Faşist terörünün düzeniyle sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağız. Bu buluşmalar bize geleceği kurtarma çağrısıdır. Gezegeni kurtarma çağrısıdır. Yeni yoldaşlarımıza da başarılar diliyorum” diye konuştu.

UĞUR: KADER DEĞİL DEĞİŞTİREBİLİRİZ

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cahit Uğur, “Hep beraber faşizmi yıkacağız. Çok üzgünüz. Henüz Soma’nın acısı devam ederken ‘kader’ diyerek Bartın’ı yaşattılar. Kader değil. O kader dedikleri şeyi yani yaşamlarımızı kurtarmak mümkün. Hepsini değiştirebiliriz. Emek ve Özgürlük İttifakını büyütüp bunu yapabiliriz. Her bijî. Hep birlikte özgür bir yaşam kurmak için buradayız” diye aktardı.

Emek ve özgürlük mücadelesinin önemine dikkat çeken Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK)  Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, “Kapitalist barbarlığının en açık örneğine Amasra’da tanıklık ettik. Bu işin sorumluları birkaç maden sahibi değil, önlemleri almayan herkestir. Bu madenlerin açılmasına izin verenlerdir. Mevcut olan bütün rakamlara rağmen orayı işletmeye çalışanlardır. Bu salondaki irade bütün sorumlular yargılanıncaya kadar mücadeleyi büyütecektir” ifadelerini kullandı. Yeşil, konuşmasına İran’daki kadın direnişini selamlayarak son verdi.

ODTÜ ÖĞRENCİLERİ DE KONGREDE

Sonrasında kürsüye çıkan “ODTÜ Rant Yolu’na Hayır” direnişçileri ise Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ’de Melih Gökçek döneminde başlayan ve ekolojik kırıma yol açan yol projesini hatırlatarak, ekolojik kırıma karşı herkesi mücadeleye destek olmaya çağırdı.

Faaliyet ve Mali raporları okunmasıyla devam eden kongrede, sonuç bildirgesi okundu.

'BURADAYIZ, BİRLİKTE KAZANACAĞIZ'

“Buradayız, birlikte kazanacağız” başlıklı bildirgede, dünyada ve Türkiye’de yaşanan çoklu krizlere dikkat çekildi. Pandemiyle birlikte kapitalizmin krizleri ve ekoloji arasındaki ilişkinin görünür olduğuna değinilen bildiride, geniş insan kitlelerinin açlıkla mücadele ettiği ve savaşlar nedeniyle göçmenliğin yaygınlaştığı süreçte dünyanın farklı yerlerinde gelişen direnişlerin politik programdan uzak olduğu ifade edildi. Bildirgede, buna rağmen “umudu diri tutan” gelişmelerin de gerçekleştiğine vurgu yapıldı. 

İran’da Jina Amini’nin katledilmesinin ardından süren kadın direnişinin sınırları aşarak umutları büyütmeye devam ettiği ifade edilen bildiride, İstanbul Sözleşmesi’nde ısrar çağrısı yapıldı.

YENİ YÜZYILDA DEMOKRATİK BİR ÜLKE HEDEFİ

Yüz yıllık Cumhuriyet tarihine egemen olan tekçi anlayışın karşısında yeni yüz yılda demokratik bir ülkeyi kurmayı hedefleyen güçlü bir demokrasi ittifakının oluşturulacağı ifade edilen bildiride, tüm ezilen kesimlerin bu süreçte özne olduğuna vurgu yapıldı.

UÇAR VE AKIN EŞ SÖZCÜLÜĞE SEÇİLDİ

Ardından delegelerin katılımıyla seçimler gerçekleştirildi. Partinin Eş Sözcülüğe Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın seçildi. Seçimler sonrası kısa bir konuşma gerçekleştiren eş sözcüler, önemli bir dönemeçte önemli sorumluluklar aldıklarını kaydetti.

Uçar, şöyle konuştu: “Bütün her şeyi seçimle çözmenin mümkün olmadığını bilerek Türkiye’nin yeni yüzyılına dair fikir tartışmasının yapılmasını doğru buluyorum. AKP-MHP iktidarı eski Türkiye’nin kodlarıyla yeni yüzyılın inşasına başlamış durumda. Kadınların ve LGBTİ+’ların mücadelesi devletin bütün baskı politikalarıyla karşı karşıya. Ekonomik anlamda emekçilerin hak mücadelesi yoksulluk kadermiş gibi gösteriliyor. Bu kodlar ulus devletin paradigmasıdır. Her birimiz burada bulunarak ikinci yüzyıla taşınmasına engel olmak için bir araya geldik. Bu kodlar karşısında yükselen toplumsal muhalefet var. Bütün toplumun ana damarı değişim talebidir. Bu anlamda Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yanı sıra HDP ve Yeşil ve Sol parti bizim birer kapımızdır.”

'AKARSEL'E SÖZÜMÜZ VAR'

Türkiye’deki kadın cinayetlerine değinen Uçar, “Nadira Kadirov’dan Şule Çet’e, Nagihan Akarsel’e sözümüz var. Kadın dayanışması yolumuz olsun. Yolumuz açık olsun” dedi.

'GÜÇLENEREK DEVAM EDECEĞİZ'

Sonrasında konuşan İbrahim Akın ise yeni dönemde yola daha güçlü bir biçimde devam edeceklerini dile getirdi ve “Birlikte başaracağız, değiştireceğiz ve kazanacağız” vurgusu yaptı.

Kongre, alkışlar eşliğinde sona erdi.

Editör: Haber Merkezi