KONUŞMAKTA ZORLANMAK

Bazılarımız otobüs durağında ilk kez karşılaştığı yabancılarla en özel sorunlarını paylaşırken, bazılarımız için yakın dost sohbetlerinde bile konuşmayı başlatmak çok zordur.

Özellikle sohbet aniden kesildiğinde ne diyeceğini bilememenin, kızarıp bozarmanın, boşalıveren beynin mahcubiyetinden kurtulmak için sarf edilen saçma sapan üç beş sözcükle durumu büsbütün batırmanın stresi, ömür hırsızı gibidir adeta!

Bu durum yalnızca gerilime yol açmaz!

Yeni ilişkiler kurmayı, var olan ilişkileri geliştirmeyi, o ilişkilerden doğacak sosyal ve ekonomik kazanımları da engeller!

Çoğumuz, sohbeti başlatmak ve sürdürmek için kendimizi daha fazla anlatmamız gerektiğine inanırız.

Oysa iyi bir sohbetin sırrı, kendimizden çokça söz etmekten ziyade, karşımızdakinin kendisini rahatça ifade etmesine yardımcı olmakta saklıdır!

Hiç durmadan kendisinden bahseden birisiyle, kim konuşmak ister ki?

Sohbetin sonunda karşınızdaki kişi kendisini rahatça ifade etmiş ve anlaşılmış hissederse, sizden ve sohbetten memnuniyet duyar!

Neler yapabiliriz?

• Gülümsememiz ve karşımızdaki kişinin gözlerine bakmamız, karşılıklı güven ve rahatlık sağlar.

• Olduğumuzdan farklı görünmeye çalışmamamız samimiyet demektir. Samimi bir insanla sohbet etmek, havalı (veya öyle görünmeye çalışan) biriyle sohbetten daha çok mutluluk verir!

• İyi bir konuşmacı olmak kadar, iyi ve aktif bir dinleyici olmamız önemlidir! Aktif dinleyici, jest ve mimikleriyle karşı tarafı gerçekten dinlediğini hissettirir, zaman zaman tekrar ederek söylenenin altını çizer veya sorular sorarak konuşmanın derinleşmesine yardımcı olur.

• İsimleri hakkında konuşmak da çoğu insanın ilgisini çeker: Onlara, ‘’İsminizin anlamı nedir?’’ sorusunu sorabiliriz.

• Karşımızdaki kişiyle ilgili duyduğumuz olumlu ya da ilginç bir konu varsa onu dile getirebiliriz:

‘’Bu ofise gelmeden önce uzun süre yurt dışında çalışmışsınız. Dönünce kolay alışabildiniz mi? Nelerde zorlandınız?’’

‘’Çok iyi fotoğraf çektiğinizi duydum. Bu alana ilginizi nasıl keşfettiniz?’’

• Günlük olaylara dair bir konu açabiliriz: ‘’Son dönemde yağan şiddetli yağmurların sık sık tekrarlayacağı söyleniyor! Sizce günlük yaşam ve ekonomi bu durumdan nasıl etkilenir?’’

• Mesleklerine dair sorular sorabiliriz:

‘’Mesleğinizi nasıl seçtiniz?’’

‘’Çalışma alanınız tam olarak neleri kapsıyor?’’

• İnsanlar genellikle, çocukları hakkında konuşmayı çok sever. Çocuklarının yaşlarını, nerede okuduklarını, ilgi alanlarını sorabiliriz. Özel yaşamı ihlal etmeyecek hoş sorular sormak, verecekleri cevaplara ilgimizi gösterir.

• Bize sorulan soruları içtenlikle cevaplamamız, karşımızdakinin de içten cevaplar vermesine yardım eder.

Sohbet başlatmak size zor geliyorsa, bu saydığım yolları önce yanındayken kendinizi güvende hissettiğiniz insanlarla, sonra iki kişilik buluşmalarda ve nihayet grup sohbetlerinde deneyin!

Toparlayacak olursak; samimi ve gerçek olmamız, karşımızdakini aktif dinlememiz, onlara ‘’evet’’ ya da ‘’hayır’’ şeklinde cevaplandırılmayan ucu açık sorular sormamız, sohbeti en baştan ya da koptuğu yerden yeniden başlatmamızı kolaylaştıracaktır!

Keyifli sohbetler dilerim!

Kaynak:www.safaknakajima.com
Editör: Haber Merkezi