ŞIRNAK – Cizre’nin Tepeönü köyünde 300 yıldır gerçekleşen geleneksel Zêw yemeği bu yıl da verildi. Yemeğe katılan köylüler, dualar eşliğinde geleneği yaşattı.

Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Tepeönü (Batılı) Köyü’nde yaklaşık 300 yıldır gerçekleşen Zêw (Ziyafet) yemeği bu yıl da gerçekleşti. Rivayete göre Seyid Ömer Faruk Celal Buhari’nin Özbekistan’ın Buhara kentinden gelip kente yerleşmesiyle başlayan gelenek, her yıl Ekim ayının başına denk gelen ilk Perşembe günü veriliyor. Köy sakinleri tarafından evlerinde pişirilen yemekler köy meydanında kurulan sofralara konulur ve bütün köylüler birlikte yemek yer. Hem ölmüşlerin ruhları için hem de kışın bereketli geçmesi ve yağışların bol olması için dualar okunur.

‘BİRLİĞİMİZİN GÜÇLENMESİNİ HEDEFLİYORUZ’

Evinde hazırladığı yemeği koyduğu tepsi ile köy meydanına götürürken günün anlamı hakkında konuşan Muazzez Alpay (40), bu geleneğin her yıl tekrarlandığını ve kendileri için çok anlamlı olduğunu söyledi. Bu geleneğin her yıl gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu belirten Alpay, 30 yıldır kendisinin de bu geleneğe katıldığını ifade etti.

Gerçekleşen geleneksel yemeğin 300 yıllık tarihine değinen Hüseyin Yıldız (40) ise, “Bu yemekle birlikte insanlarımızın birbirini tanımasını, birbiri ile kaynaşmasını ve birliklerinin güçlenmesini hedefliyoruz. Herkes evinde yemeğini hazırlayıp buraya geliyor. Akşam yemeğini birlikte yiyoruz” dedi.

Ziyafet yemeğini hazırlayanlardan Nezehat Yılmaz (50) da, dede ve nenelerinden bu geleneği devir aldıklarını kaydetti. Ziyafet yemeği günü gelmeden önce köyü bir heyecan sardığını dile getiren Yılmaz,  “30 yıldır bu geleneğe yemek yapıp katılıyorum. Bu dönem yaklaştığı zaman heyecan sarıyor bizi. Bizler için bayram gibidir” diye konuştu.

‘DEĞERLERİMİZİ YARINA TAŞIYORUZ’

Aydın Yıldız (32) adlı yurttaş da 1996 yılından beri düzenli olarak ziyafet yemeğine katıldığını belirterek, “Bu ziyafet hem Zırav Şeyhi için hem de kışın bereketli geçmesi, yağışların olması için verilir. Dualar okunur. Benzer bir ziyafette Cudi Dağı’nda verilirdi fakat yasaklar gelince sadece bu köyümüzde yaptığımız gelenek kaldı. Bayram, düğün ve taziyelerden sonra bütün köylünün birlikte yaptığı tek gündür. Kadınlar, erkekler, çocuklar herkes bir araya geliyor. Böylelikle değerlerimizi yaşatıp yarınlara taşıyoruz” ifadelerini kullandı

( MA)

Editör: Haber Merkezi