150384496_1362418187440052_8016866810062659995_o.jpg

ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ-Ankara Destar Kitap Cafe’de  Sêva Mêxekrêj (Karanfilli Elma) “Valentîna Kurda” etkinliği  (14 Şubat 2020)

Destar Kitap Cafe Ankara’da, üniversite öğrencilerinin yoğun bulunduğu bir bölgede, zaman zaman kültürel etkinlikler düzenleyen bir mekan. Bu yıl da gençleri Kürtlerin çok eski bir geleneği ile buluşturdular.

Kuşkusuz Dünyadaki diğer milletlerde olduğu gibi kadim Kürt tarihinde de âşıklar, sevdiklerinden ayrı düşenler; aşkını, sevdasını dile getirmek, yeniden hatırlatmak için duygularına tercüman olacak bir sembole ihtiyaç duydular. Kadir kıymet bilirliğin bir ifadesi olarak, neredeyse herşeyin içinin boşaltıldığı, kapitalist eğilimlerle araçsallaştirildiği günümüzde pek de mali külfeti olmayan, ancak emek isteyen, bununla birlikte kaybolmaya yüz tutmuş bu Karanfilli Elma(Sêva Mêxekrêj) geleneği, yaşatılmaya devam ediliyor.

Aynı zamanda Dünyanın birçok yerinde kutlanan 14 Şubat Sevgililer gününde, düzenledikleri “Sêva Mêxekrêj (Karanfilli Elma)” etkinliğinde birararaya gelen gençler, Kürtçe müzik eşliğinde, barışın sembolü olarak kabul edilen elmaları, karanfillerle bezerken ortaya çıkan o muazzam koku eşliğinde sadece karanfilli değil, aşklarını da nakşetmiş oldular elmalara..

Karanfil bezeli elma Kürtlerin geleneğinde aşkın ve barışın sembolü olarak kabul ediliyor. Her toplumda sevginin ifade ediliş biçimi ve tercih edilen yöntem değişiklik gösterebiliyor. Mezopotamyanın kadim kültürüne sahip Kürtlerde de sevginin, aşkın apayrı bir yeri var. Bu anlamda kökü binlerce yıl öncesine dayanan çok naif ve estetik bir hediyeleşme ritüeli var. Kürt genç erkekler ve genç kızlar birbirlerine sevgilerini aşklarını ilan etmek için elma ve karanfilin zarif biraradalığından istifade ederlerdi.

Kürtlerin geleneğinde aşkın ve barışın sembolü olarak kabul edildiği “Sêva Mêxekrêj (Karanfilli Elma)” etkinliğinde dengbej kilamları, Kürt tarihinde yaşanmış aşk hikâyelerinin anlatımıylagece son buldu.

Editör: Haber Merkezi