İSTANBUL - Artweeks@Akaretler, sanatseverleri ve koleksiyonerleri, tanınmış yerli ve yabancı sanatçıların eserleriyle bir araya getirmek için 8 Eylül günü 5’inci ARTweeks@Akaretler’deki edisyonunun kapılarını açtı.

JINNEWS- Marta Sömek

İkonik tarihi yapısı ile İstanbul’un kültür sanat merkezlerinden biri olan Beşiktaş’ta bulunan Akaretler semti şehre dönüşü sanat ile kutluyor. Dinamik ve özgün yönüyle her yaştan ve tarzdan ziyaretçilerini ağırlayan Akaretler, her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Eylül günü 5’inci ARTweeks@Akaretler edisyonuyla sanatseverler ile buluştu. Bilgili Holding ve Sabiha Kurtulmuş organizasyonuyla gerçekleşen ARTweeks@Akaretler 5’inci edisyonu, UBS sponsorluğunda 8 Eylül Çarşamba günü kapılarını sanatseverlere açtı. Akaretler Sıraevler’in A11, A19, A25-27, A35, A37-39, A55 ve F2 numaralı binalarında sürecek olan etkinlik, uluslararası 15 çağdaş sanat galerisinin farklı disiplinlerden eserlerini ve koleksiyonerlerin seçkisini keşfetmeye davet ediyor.

İstanbullulara sanatsal bir şölen yaşatan ARTweeks@Akaretler’in etkinliğinde, Galeri Nev İstanbul ve ZILBERMAN Galeri ilk defa katılan galeriler arasında yer alıyor. Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Sanatçı Şerife Bilgili Ercantürk ile Begüm Güney küratörlüğünde “Benim Kırmızı Çizgim” isimli sergisiyle 55 numaralı binada sanatseverler ile bir araya geliyor. Şerife bu sergide toplumsal sorunlara değinen konu ve konsepti ile ön plana çıkıyor.

( Kaynak: http://jinnews36.xyz/TUM-HABERLER/content/view/172067

ARTweeks@Akaretler’in katılımcıları ise şöyle: A 11: ZILBERMAN Galeri, A 19: Yıldız Holding Koleksiyonu, A25-27: Mine Sanat Galerisi, SANATORIUM, Martch Art Project, The Empire Project, x-ist, artSümer, A35: Vision Art Platform, A37-39: MERKUR, Pi Artworks, PİLEVNELİ, Ferda Art Platform, Mixer, A 55: Şerife Bilgili Ercantürk, KRANK Art Gallery, Ferda Art Platform l İdil İlkin l [doku]N, Sanatatak, BB Projectt Art, F2 Anim House: Galeri Nev İstanbul.

Farklı disiplinlerden sanatçıları ve eserlerini merkezi bir lokasyonda sanatseverlerle bir araya getiren organizasyon, ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

Edisyonda yer alan kadın sanatçıların çalışmalarını sizler için özel derledik.

İmgelerin tek bir evrede kalmasına izin vermeyen sanatçı: Zeynep Kayan

ZILBERMAN Galeri’de Zeynep Kayan’ın “Kurgulan(an) Serisinden” adlı çalışmasından kağıt üzerine pigment baskı üçlemesi sergileniyor. Zeynep’in sanatsal pratiği portre ve performansla bağlantılı fotoğraf, video ve ses çalışmalarıyla oluşturduğu varyasyonların tekrara dayalı yapısal kurgusunu araştırmaya odaklanıyor. Görüntüyü başlıca malzeme olarak kullanan Zeynep, çalışmalarını yapı çözüm yolu ile görüntünün yapısı üzerine deneyler olarak tanımlamayı seçer ve bu yapı çözüm kendi arşivine geri dönerek “yeniyi eski üzerinden (tekrar) yaratma” eyleminin bir sonucu olur. Zeynep ayrıca, imgelerin tek bir evrede kalmasına izin vermez ve üretimine dâhil olan hareket, değişim ve tekrarlardan esinlenen sürecini dışa vurmanın yollarını arar.

Psikolojik peyzajlar oluşturan sanatçı: Burçak Bingöl

Galeride çalışmaları yer alan bir diğer sanatçı ise çalışmaları hafıza, kimlik, kültürel miras ve dekorasyon gibi birbirinden farklı duran kavramları, aralarındaki sınırları bulanıklaştırarak yan yana getiren Burçak Bingöl. Hatırlama ve unutmaya dayalı Burçak’ın çalışmaları, soyutlama ve temsiliyet, reddetme ve muhafaza etme arasında gezinen, Doğu ve Batı sanat geleneklerini hem benimseyen hem de yok sayan psikolojik peyzajlar oluşturur. Burçak, kopyalama, iz sürme, yıkma ve yeniden yapılandırma yöntemiyle, aşina temsiliyetlerle yeni biçimlenmeler ve ilişkilenme düzenekleri tasarlar. Kişisel ve kültürel geçmişle beslenen Burçak’ın üretimi, malzeme, nesne ve imgenin sürekli olarak bozulup birbirine dönüştüğü yeni kurgular oluşturur, mekanla kavramsal, biçimsel ve duyumsal olarak ilişkilenerek görsel bir araştırma alanı da yaratır.

Yağlı boyadan polyestere birçok çalışma yer alıyor

Yıldız Holding Koleksiyonu’nda ise Sarah Morris’in “Clerid Beetle (Origami)”, Canan Tolon’un “İsimsiz”, Selma Gürbüz’ün “Av Mevsimi”, Ebru Döşekçi’nin “İsimsiz”, Ilgın Seymen’in “Vortex of Worldly Stuff”, Susanne Rotenbacher’in “Druckrafik”, Elvan Alpay’ın “Çiçekli Kompozisyon”isimli tual üzerine yağlı boya, polyester, fine art baskı, akrilik cam, akrilik boya, renkli folyo, tual üzerine karışık teknik çalışmaları yer alıyor.

‘Unutulmuş Zaman ve Şimdi’, ‘Oysa içindeyken gülüyordu’…

SANATORIUM’da da sanatçı Çağla Köseoğulları’nın “İsimsiz”, Merve Şendil’in “Oysa içindeyken gülüyordu” ve “İsimsiz”, Nazan Azeri’nin “Unutulmuş Zaman ve Şimdi”, Ahu Akkan’ın “Maral”, Ecem Yerman’ın “Memememe”, Rumeysa Alptekin’in “Bakıcı Kuş” ve “Avcı Kuş”, Pelin Çağlar, Sinem Dişli, Merve Tuna, Deniz Üster, Nathalie Mamboury ve Cansu Yıldıran fotoğraf, ahşap üzerine akrilik ve kağıt, polyester, dikilmiş kumaş, el yapımı kağıt üzerine mürekkep, akrilik yün, tuval üzerine yağlıboya ve film üzerine mürekkep çalışmaları sergileniyor.

Ayrıca Galeri Nev showroomunda sanatçı Ani Çelik Arevyan’ın “light study-ı ışık etüdü-ı / fileli çiçek” ve “light study-ı / ışık etüdü-ı, seri / kırmızı” isimli çalışmaları da sergilenmekte.

Artweeks@Akaretler, 19 Eylül’e kadar çağdaş sanatın eşsiz çeşitliliğini sanatseverlere sunmaya devam edecek.

Editör: Haber Merkezi