DİYARBAKIR- GÖÇİDER’in Diyarbakır, Van, İstanbul ve Mersin şubelerinin ortaklaşarak yürüttüğü “Dönüşü olmayan mekandan yola çıkanların öyküsü" adlı fotoğraf sergisinin finaline yoğun ilgi gösterildi.

MA'nın haberine göre; Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği'nin (GÖÇİZDER) Diyarbakır, İstanbul, Van ve Mersin şubelerinin ortak yürüttüğü ve üç gündür süren "Dönüşü olmayan mekandan yola çıkanların öyküsü" adlı fotoğraf sergisi son buldu. Derneğin Diyarbakır Şubesi’nde sergilenen fotoğraf sergisine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan ile HDP ve DBP il ve ilçe yöneticileri, kentte bulunan sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Etkinlikte katılımcılara fotoğraf ve aynı konuyu ele alan belgesel izletildi. 

'BARAJLAR HALKI YERİNDEN YURDUNDAN ETTİ'

Etkinlikte konuşan GÖÇİZDER Eşbaşkanı Veysel Moray, gelen konuklara katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu. Moray, iktidarın iktidarın bugüne kadar bölgede Hasankeyf ve Ilısı gibi 199 baraj yaptığının bilgisini paylaştı. Bu barajların halkı yerinden ve yurdundan ettiğini aktaran Moray, yaşananları acı verici olarak yorumladı.

‘SULAR ALTINDAKİ MEKANLARINA GERİ DÖNEMEYECEKLER’

Ardından konuşan belgeselin yönetmeni olan Renas Yıldız ise,  barajların Kürt halkının tarihi hafızası ve kültürel dokusuna zarar verdiğini, 1990’lı yıllardan beri sürgüne maruz kalan halkın ciddi mağduriyetler yaşadığına dikkat çekti. Yıldız, “Belgeselin adından anlaşılacağı gibi bir daha geri dönülemeyen mekanlardan sürgün ediliyor bu halk. Yani bir daha asla kendi topraklarına geri dönemeyecekler ve yerlerini bulamayacaklar çünkü her şeyleri sular altında kaldı” ifadeleriyle halkın yaşadıklarını belgesel çekimlerinde de hissettiklerini aktardı.

Yapılan konuşmaların ardından Dicle Fırat Müzik Evi’nin sanatçıları sahne aldı. Sanatçılar konuklara türküler söyleyerek keyifli anlar yaşattı.

Editör: Haber Merkezi